Cine sunt cei 33 de europarlamentari pe care România îi trimite la Bruxelles22 min read
Cele mai recente alegeri europarlamentare au arătat încă o dată că, atunci când e vorba de propriile interese, nu mai e loc de conflicte ideologice.
Marți, 18 iunie, Biroul Electoral Central a publicat rezultatele finale ale alegerilor europarlamentare, după centralizarea tuturor secțiilor de vot, // Rezultatele alegerilor europene în 2014: europarl.europa.eu // Pentru legislatura 2024-2029, numărul de locuri din Parlamentul European a crescut cu 15, pentru un total de 720. Dintre acestea, 33 vin din România. Mulți dintre noii europarlamentari sunt obișnuiți cu funcția de la Bruxelles, alții sunt politicieni care au ajuns aici în lipsă de ceva mai bun, dar există și destule surprize.
Importante de menționat, mai ales pentru europarlamentarii care nu se mai satură să critice „dictatura” din Uniunea Europeană în timp ce își fac bagajul pentru Bruxelles, sunt beneficiile pe care le vor obține în acest mandat. Salariul lunar net, de aproape 8.000 de euro pe lună, este completat de o indemnizație pentru cheltuieli generale (aprox. 5.000 de euro pe lună), o diurnă de 350 de euro pe zi, indemnizații pentru transport sau cheltuieli medicale. De asemenea, la finalul mandatului vor primi o indemnizație tranzitorie până la următorul job, iar dacă noul salariu este mai mic, Parlamentul European va plăti diferența până la salariul de europarlamentar. Deloc rău.
Alianța PSD-PNL: Dragoste cu sila se poate
Improbabila alianță PSD-PNL a câștigat, după cum era de așteptat, cel mai mare număr de mandate (19), la mare distanță față de celelalte partide și alianțe.
Cap de listă este Mihai Tudose, vicepreședinte PSD și fost premier al României, dar și fost europarlamentar, a cărui activitate a ieșit în evidență doar printr-un // „UPDATE Europarlamentarul despre care o fostă asistentă a dezvăluit că ar fi hărțuit-o sexual este Mihai Tudose (PSD) / Fostul premier spune că el a concediat-o pe asistentă, pentru că nu mai are încredere în ea: „Am dat-o afară, a invocat că are burnout” (document)”, g4media.ro // Acesta are la activ și un verdict de plagiat din partea Comisiei de Etică a Academiei SRI, care a stabilit că și-a plagiat doctoratul, dar hotărârea a fost ulterior revocată de Senatul Academiei SRI.
Fost jurnalist și om de televiziune, Rareș Bogdan a intrat în politică în 2009, din partea PNL, și, deși s-a aflat de multe ori în conflict cu oameni din PSD, mai ales cu noul său coleg de coaliție, Mihai Tudose, a candidat pe listele comune. Printre persoanele controversate cu care a avut legături se numără Gabriel Oprea și Sorin Roșca Stănescu. Ca fost europarlamentar, Rareș Bogdan s-a aflat pe locul 5 în topul absenteiștilor din PE realizat de // „MIA award”, politico.com // cu o prezență de 32,8%.
După eșecul de la Primăria Capitalei, Gabriela Firea a primit ca premiu de consolare un mandat la Bruxelles. Și ea este fostă jurnalistă, lucrând în majoritatea timpului pentru trustul INTACT, deținut de Dan Voiculescu. A fost senatoare PSD, Primar General al Capitalei (între 2014 și 2020) și Ministră a Familiei, funcție din care a demisionat după // „Toți știau. Episodul 1: Primăria Voluntari”, buletin.de //
Pe locul patru se află Dan Motreanu, președinte PSD Gorj, aflat la al doilea mandat de europarlamentar, timp în care a fost și vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară.
La capitolul absenteism, Claudiu Manda l-a devansat pe Rareș Bogdan – în topul Politico, acesta se află pe locul 2. În legislatura sa de europarlamentar, Manda a lipsit de la 43% dintre voturi și a avut doar câteva intervenții în scris. DNA i-a intentat un proces un 2021 pentru că ar fi făcut niște intervenții pentru a obține voturi în alegeri, dar // „Claudiu Manda scapă de dosarul penal prin prescrierea faptelor”, presshub.ro //
Din partea PNL, Adina Vălean face parte din Parlamentul European încă din 2007, iar în 2019 a fost aleasă președintă a Comisiei pentru industrie, cercetare și energie, dar și comisar european pentru transporturi. În ultimul mandat, Vălean a fost una dintre cele mai influente europarlamentare din România.
Victor Negrescu (PSD) a fost unul dintre cei mai activi europarlamentari români din această legislatură și tocmai a primit un nou mandat. Acesta a fost negociator șef al Parlamentului European pentru bugetul Uniunii pe anul 2025.
Deși trecut pe linie moartă de PSD după o declarație controversată care l-a făcut să-și dea ulterior demisia din funcția de Ministru al Apărării, Vasile Dîncu a primit un loc eligibil pe listele PSD-PNL. În 2022, acesta a declarat că e nevoie ca Ucraina să facă pace cu Rusia și să-i cedeze teritoriile disputate, deși era în contradicție cu poziția statului român și a NATO.
Daniel Buda se află la al treilea mandat de europarlamentar, din partea PNL. Este membru al Comisiei pentru Agricultură.
Aflată la al doilea mandat, Maria Grapini s-a făcut remarcată mai degrabă prin greșelile de ortografie și mesajele prin care se laudă singură decât prin activitatea din Parlamentul European. În 2018, aceasta a fost reclamată la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru o postare de Facebook în care i-a jignit pe românii din diaspora care au participat la protestele antiguvernamentale din 10 august.
Pe Gheorghe Cârciu, secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, nu îl recomandă foarte multe în afară de o relație apropiată cu Paul Stănescu, unul dintre cei mai influenți social-democrați, și o cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de furt de curent electric, care a fost însă abandonată.
Eurodeputat cu state vechi, Siegfried Mureșan este din 2019 vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE) și ocupă locul 36 în clasamentul celor mai influenți membri ai Parlamentului European din mandatul 2019-2024. Ca alți colegi de partid, a fost vocal împotriva social-democraților alături de care acum formează o alianță.
Dragoș Benea a câștigat primul său mandat de europarlamentar, după ce în trecut a fost viceprimar la Bacău, unde a fost și de trei ori președinte al Consiliului Județean. În acea perioadă a fost audiat la DNA pentru fapte de corupție, dar cazul a fost clasat.
În vârstă de 67 de ani, Mircea Hava a fost de șase ori primar în Alba-Iulia, inițial din partea PDL, apoi PNL. A renunța la funcție în 2019, când a fost ales eurodeputat, iar acum a primit un al doilea mandat.
Până să câștige un al doilea mandat de europarlamentar, Dan Nica a avut cinci mandate în Camera Deputaților și a fost Ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Ministru al Administrației și Internelor și Ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale. Acesta a fost cercetat de DNA pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu în Dosarul Microsoft. Un moment important din Parlamentul European e cel din octombrie 2018, când la dezbaterile privind statul de drept din România, a făcut o afirmație mincinoasă, spunând că 98% dintre cei trimişi în judecată pentru corupţie // „Europarlamentarul Dan Nica a spus o minciună în Parlamentul European”, euractiv.ro //
Gheorghe Falcă are și el un background în politica locală: a fost de patru ori primar al municipiului Arad. Fun fact: acesta face parte și din acționariatul echipei de fotbal CFR Cluj.
După două mandate de deputat, Ștefan Mușoiu merge acum în Parlamentul European. Este președinte executiv al PSD Ialomița și a ocupat și funcția de vicepreședintele al Consiliului Județean Ialomița.
Roxana Mînzatu a fost aleasă deputată PSD de Brașov în 2016, iar din 2019 este Ministră a Fondurilor Europene, după ce anterior fusese secretar de stat în minister, dar și președintă a Agenției Naționale pentru Achiziții Publice.
Virgil Popescu este la al doilea mandat de deputat în Parlamentul României, din partea PNL și a câștigat primul mandat în Parlamentul European. Până acum, a fost Ministru al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri în guvernele Ludovic Orban I și Ludovic Orban II, dar și Ministru al Energiei în Guvernul Florin Cîțu și Guvernul Nicolae Ciucă.
Alianța AUR vrea să facă UE great again, orice ar însemna asta
Traseist politic de cursă lungă, Cristian Terheș are deja la activ un mandat în Parlamentul European, unde a ajuns în 2019 pe listele PSD. Acum, face parte din AUR, cu tot cu mesajele naționaliste, xenofobe, sexiste sau homofobe care sunt trademark al partidului.
„Valorile” legionare vor ajunge în Parlamentul European, courtesy of Claudiu Richard Tîrziu, autodeclarat antivaccinist și antiavort și care nu pierde nicio ocazie pentru a cere unirea României cu Republica Moldova, dar și cu teritorii din Ucraina.
Avocatul Gheorghe Piperea este și el un antivaccinist notoriu, celebru pentru teoriile conspiraționiste împrăștiate în perioada pandemiei. În 2017 a fost consilier onorific al premierului Mihai Tudose.
Maria-Georgiana Teodorescu este și ea avocată, dar și membră a Uniunii Scriitorilor. De asemenea, predă drept penal la Facultatea de Drept din cadrul Universității Titu Maiorescu din București.
Vicepreședinte AUR, Adrian-George Axinia este și deputat în Parlamentul României. Acesta se numără printre cei care răspândesc fake news-ul că UE vrea să elimine banii în numerar și să oblige cetățenii să plătească doar cu o monedă digitală.
CITEȘTE ȘI: „Cum au ajuns banii cash noua conspirație preferată a conservatorilor?”
Șerban Dimitrie Sturdza nu mai are nevoie de nicio prezentare – descendent al domnitorului Moldovei, Mihail Sturdza, consul onorific al Macedoniei de Nord în România, dar, cel mai important, unul dintre principalii finanțatori AUR. A declarat că Uniunea Europeană e o dictatură, dar pare că își dorește, totuși, să facă parte din ea.
Alianța Dreapta Unită: USR with a touch of Băsescu
Fost președinte al USR, senatorul Dan Barna intră din nou sub lumina reflectoarelor politice, primind un mandat în PE. A fost luat în vizor de DNA după alegerile prezidențiale din 2019, din cauză că firma sa a avut numeroase contracte cu primării, consilii judeţene și ministere.
Vlad Voiculescu revine și el în atenția publică, după o candidatură eșuată la Primăria Capitalei (s-a retras până la urmă în favoarea lui Nicușor Dan) și după ce a fost de două ori Ministru al Sănătății. Deși a intrat în politică cu un uriaș capital de simpatie, popularitatea a lui a scăzut sensibil în urma unor serii de controverse.
Al treilea europarlamentar care va ajunge la Bruxelles pe lista Alianței Dreapta Unită este Eugen Tomac (PMP), un apropiat al familiei Băsescu, care a ocupat funcția de Secretar de Stat în cabinetele Emil Boc și Mihai Răzvan Ungureanu. În primul său mandat de europarlamentar, acesta a dat în judecată Austria pentru refuzul de a primi România în spațiul Schengen. Și el militează pentru unirea României cu Republica Moldova.
UDMR pare cel mai mare inamic al ecologiei
Iuliu Winkler face parte din PE din 2007, unde s-a remarcat printr-o serie de măsuri regretabile: s-a abținut la Votul pentru Regulamentul privind defrișările și a respins Votul privind Restaurarea naturii, s-a abținut și la Votul privind Strategia egalitate de gen 20-25, Votul privind Egalitatea de gen în PE (2020), votul privind Educația sexuală în Polonia, și a votat împotriva Sănătății sexuale și reproductive în UE în ambele mandate, precum și a drepturilor LGBTQIA+ în UE. No comment.
Lorant Vincze, este europarlamentar din 2019 și a avut cam aceleași poziții ca și colegul său de la UDMR.
S.O.S. – Europarlamentarii anti-UE
Diana Șoșoacă este europarlamentara lui Schrödinger: pe de-o parte, critică UE cu fiecare ocazie și își declară admirația pentru Rusia lui Vladimir Putin, în același timp, parcă nu-i strică un post călduț plătit bine, de unde să încerce să facă circ. De altfel, la puțin timp după a aflat că a câștigat un post în PE, senatoarea s-a dus la o recepție la Ambasada Rusiei, ca să înțelegi mai bine care-i sunt prioritățile.
Șoșoacă nu este singură în Parlamentul European, ci împreună cu Luis Lazarus, fostă vedetă TV la televiziunea lui Dan Diaconescu și actualul proprietar al televiziunii Zeus TV, care a contribuit decisiv la creșterea popularității președintei partidului S.O.S.
Nicu Ștefănuță a demonstrat că și independenții au o șansă
Marea surpriză a acestor alegeri parlamentare a fost Nicu Ștefănuță, singurul candidat independent care a câștigat un mandat. Cu atât mai mult cu cât, într-un peisaj politic asaltat de mesaje populiste, acesta s-a concentrat pe teme precum încălzirea climatică, energia verde sau drepturile persoanelor LGBT.