Microbii de pe haine ajută la rezolvarea crimelor8 min read
O nouă cercetare arată că populația de bacterii de pe pielea unei persoane lasă urme pe hainele pe care le poartă. Urme care ar putea fi folosite pentru soluționarea crimelor.
Într-o investigație criminalistică, detectivii colectează și analizează probe de la locul crimei, cum ar fi arme, fluide biologice, urme și amprente. Acesta este doar începutul procesului de reconstrucție a evenimentelor și identificare a persoanelor implicate.
La baza acestui proces stă // Mai multe despre asta, aici: ro.scribd.com // formulat de criminologul francez Edmond Locard la începutul anilor 1900, care afirmă că „fiecare contact lasă o urmă”. Materialele transferate între victimă, autor, obiecte și mediul înconjurător formează baza pentru reconstrucția evenimentelor.
În timpul lui Locard, aceste urme – cum ar fi polenul, nisipul și fibrele – erau de obicei vizibile cu o lupă sau un microscop. Totuși, astfel de dovezi sunt limitate, deoarece multe dintre ele nu sunt direct asociate cu o persoană specifică.
Situația s-ar putea schimba pe viitor. De curând, cercetătorii de la Universitatea Central Lancashire din Marea Britanie și Universitatea de Est din Piemont, Italia, // „Transferability of Human and Environmental Microbiome on Clothes as a Tool for Forensic Investigations”, mdpi.com // cum populația de bacterii de pe pielea unei persoane lasă urme pe hainele pe care le poartă și cum aceste urme pot persista luni întregi și ar putea fi folosite pentru a identifica persoana care le-a purtat.
Celulele de piele, firele de păr și fluidele biologice sunt indicii valoroase, dar comunitatea unică de microorganisme de pe și din corpul fiecărei persoane este un element distinctiv important.
Acești microbi sunt specifici diferitelor părți ale corpului, persistă pe perioade lungi și se transferă între persoane și mediu, fiind utili în investigațiile criminalistice.
„Microbiologia criminalistică” a apărut la începutul anilor 2000 ca răspuns de apărare împotriva bioterorismului. Astăzi, este folosită pentru identificarea persoanelor decedate și determinarea cauzelor și momentului decesului.
Practic, fiecare contact lasă o urmă microbiologică. Deși acest principiu a fost stabilit, sunt necesare mai multe informații despre cantitatea de microbiom transferată din corpul unei persoane în mediul înconjurător. De asemenea, este important să se determine durata persistenței acestuia și dacă anumite microorganisme sunt mai utile pentru identificare decât altele.
În 2021, cercetătorii de la Universitatea Central Lancashire din Marea Britanie și Universitatea de Est din Piemont, Italia, au descris pentru prima dată „microbiomul tactil”, adică populațiile unice de bacterii de pe pielea indivizilor. Studiul a analizat și modul în care aceste bacterii pot fi transferate și pot persista până la o lună pe suprafețe neporoase, cum ar fi lamele de sticlă, în medii interioare necontrolate.
Echipa a analizat ADN-ul din mostre de la cadavre din cazuri vechi, congelate timp de până la 16 ani. Au identificat populații specifice de microbi legate de modul de moarte și stadiul de descompunere. Acest lucru a demonstrat că semnătura microbiană poate ajuta la rezolvarea cazurilor nerezolvate când sunt disponibile extracte de ADN.
Recentă, un al treilea cercetător (Magni) s-a alăturat echipei pentru a îmbunătăți tehnica identificării persoanelor cu ajutorul analizării hainelor purtate – adesea colectate ca dovezi la locul crimei. În studiu, două tricouri de bumbac au fost purtate de două persoane timp de 24 de ore în Australia. Tricourile au fost apoi plasate într-un mediu controlat timp de șase luni, alături de articole nepurtate, folosite ca martori. Mostre din tricouri purtate și nepurtate au fost prelevate la diverse momente și congelate.
Mostrele au fost apoi trimise, încă înghețate, în Italia pentru extracția ADN-ului microbian. Ulterior, secvențierea a avut loc în Marea Britanie, cu scopul de a identifica speciile microbiene prezente în mostre.
Rezultatele au arătat că cei doi voluntari au transferat microbi distincți și recunoscuți pe haine, fiecare unic pentru persoana respectivă. De asemenea, s-a putut distinge între articolele purtate și nepurtate chiar și după o perioadă extinsă de timp. Microbiomul a rămas stabil pe hainele purtate până la 180 de zile. S-a observat, de asemenea, transferul unor bacterii specifice de la articolele purtate la cele nepurtate depozitate în apropierea lor, demonstrând posibilitatea transferului microbian între haine.
Așadar, cu ajutorul microbiomului personal, hainele găsite la locul unei crime pot oferi dovezi esențiale pentru investigație. Ele pot ajuta la stabilirea profilului indivizilor, oferă indicii despre gen, ocupație, venit, statut social, afilieri politice, religioase sau culturale și statut marital. De asemenea, pot oferi informații despre modul în care s-a produs decesul, locația crimei și, în unele cazuri, pot ajuta la estimarea timpului scurs de la deces.