Foto: Polaris via X

O misiune SpaceX fără precedent va permite membrilor echipajului să părăsească capsula protejați doar de costumele spațiale4 min read

De Paul Petrache 27.08.2024

Lansarea misiunii spațiale Polaris Dawn era programată pentru marți, 27 august, dar a fost amânată cu cel puțin 24 de ore după ce la bord au fost detectate scurgeri de heliu.

Anunțată inițial în 2022, Polaris Dawn este prima din cele trei misiuni ale programului Polaris,// Mai multe detalii pe polarisprogram.com // dezvoltat de miliardarul Jared Isaacman, pilot de avioane, dar și fondatorul și directorul general al Shift4 Payments, una dintre cele mai importante firme de procesare a plăților din Statele Unite. Scopul programului este de a duce la următorul nivel limitele explorării spațiale, așa că ambițiile sunt pe măsură. După cum a spus Isaacman într-o conferință de presă, „ideea este de a dezvolta și testa noi tehnologii și operațiuni în sprijinul viziunii îndrăznețe a SpaceX de a permite omenirii să călătorească printre stele”.

Jared Isaacman nu este doar finanțatorul și șeful programului Polar din cadrul SpaceX, ci și comandantul misiunii. Alături de el, în capsula Crew Dragon se vor afla fostul pilotul de vânătoare din Forțele Aeriene Scott „Kid” Poteet și două inginere SpaceX: Anna Menon și Sarah Gillis. 

Misiunea ar trebui să dureze șase zile, iar a treia ar presupune și o premieră: doi dintre membrii echipajului (Isaacman și Gillis) ar urma să iasă din capsulă și să experimenteze vidul spațial timp de 15-20 de minute, o premieră pentru astronauți non-guvernamentali. Aceștia vor fi protejați de noile costume EVA (Extra-Vehicular Activity), dezvoltate de SpaceX,  probate într-o zonă de testare militară din New Mexico, pentru a observa dacă ar putea rezista la impactul cu un obiect din spațiu, care s-ar deplasa cu peste 27 de kilometri pe oră.

Trebuie menționat și că Polaris Dawn va ajunge la o altitudine mai mare decât oricare altă misiune umană de la programul Apollo al NASA, depășind centura de radiații Van Allen.// Un tor dublu format din particule de energie (plasmă) aflate în jurul Pământului, reținute de către câmpul magnetic al acestuia, science.nasa.gov // Astfel, o altă miză este și realizarea unor experimente care să dezvăluie mai multe informații despre cum reacționează corpul uman în timpul unor misiuni spațiale de durată.

Polaris Dawn trebuia să fie lansată în spațiu pe 26 august, dar în urma descoperirii unor scurgeri de heliu, lansarea de la Centrul Spațial Kennedy a fost reprogramată pentru miercuri, 28 august, ora locală 3.38. Dacă totul merge conform planului inițial, după cele șase zile petrecute în spațiu, capsula va ateriza pe coasta Floridei, de unde va fi preluată ulterior.



Text de

Paul Petrache

Doomscroller profesionist. S-a apucat de jurnalism ca să aibă un pretext să documenteze subiecte pe care poate nu le-ar aborda în mod normal.

SPAȚIU|OVERVIEW

Soarele ar putea fi capabil de super erupții mai dese decât se credea până acum

De
Efectele unor astfel de super erupții ar putea fi devastatoare, dar cât de tare ar trebui să-ți fie frică de asta?
MEDIU|FYI

2024 – primul an care depășește limita de încălzire globală de 1,5°C și cel mai călduros în România

De
Anul 2024 a fost cel mai cald din istorie, de când se fac măsurători din 1850. Ultimul deceniu rămâne cel mai fierbinte, cu temperaturi care au bătut record după record.
MEDIU|FYI

Raport: criza climatică schimbă ciclul apei pe Pământ

De
Încălzirea globală provoacă furtuni, inundații și secete tot mai puternice. În consecință, natura și miliarde de oameni au de suferit, arată un nou raport global.
SPAȚIU|OVERVIEW

Spațiul în 2024: Privatizarea explorării cosmice, misiuni de apărare planetară și explorări în premieră

De
O recapitulare a celor mai importante evenimente care au dus omenirea mai aproape de spațiul cosmic în 2024.