Foto: Polaris via X

O misiune SpaceX fără precedent va permite membrilor echipajului să părăsească capsula protejați doar de costumele spațiale4 min read

De Paul Petrache 27.08.2024

Lansarea misiunii spațiale Polaris Dawn era programată pentru marți, 27 august, dar a fost amânată cu cel puțin 24 de ore după ce la bord au fost detectate scurgeri de heliu.

Anunțată inițial în 2022, Polaris Dawn este prima din cele trei misiuni ale programului Polaris,// Mai multe detalii pe polarisprogram.com // dezvoltat de miliardarul Jared Isaacman, pilot de avioane, dar și fondatorul și directorul general al Shift4 Payments, una dintre cele mai importante firme de procesare a plăților din Statele Unite. Scopul programului este de a duce la următorul nivel limitele explorării spațiale, așa că ambițiile sunt pe măsură. După cum a spus Isaacman într-o conferință de presă, „ideea este de a dezvolta și testa noi tehnologii și operațiuni în sprijinul viziunii îndrăznețe a SpaceX de a permite omenirii să călătorească printre stele”.

Jared Isaacman nu este doar finanțatorul și șeful programului Polar din cadrul SpaceX, ci și comandantul misiunii. Alături de el, în capsula Crew Dragon se vor afla fostul pilotul de vânătoare din Forțele Aeriene Scott „Kid” Poteet și două inginere SpaceX: Anna Menon și Sarah Gillis. 

Misiunea ar trebui să dureze șase zile, iar a treia ar presupune și o premieră: doi dintre membrii echipajului (Isaacman și Gillis) ar urma să iasă din capsulă și să experimenteze vidul spațial timp de 15-20 de minute, o premieră pentru astronauți non-guvernamentali. Aceștia vor fi protejați de noile costume EVA (Extra-Vehicular Activity), dezvoltate de SpaceX,  probate într-o zonă de testare militară din New Mexico, pentru a observa dacă ar putea rezista la impactul cu un obiect din spațiu, care s-ar deplasa cu peste 27 de kilometri pe oră.

Trebuie menționat și că Polaris Dawn va ajunge la o altitudine mai mare decât oricare altă misiune umană de la programul Apollo al NASA, depășind centura de radiații Van Allen.// Un tor dublu format din particule de energie (plasmă) aflate în jurul Pământului, reținute de către câmpul magnetic al acestuia, science.nasa.gov // Astfel, o altă miză este și realizarea unor experimente care să dezvăluie mai multe informații despre cum reacționează corpul uman în timpul unor misiuni spațiale de durată.

Polaris Dawn trebuia să fie lansată în spațiu pe 26 august, dar în urma descoperirii unor scurgeri de heliu, lansarea de la Centrul Spațial Kennedy a fost reprogramată pentru miercuri, 28 august, ora locală 3.38. Dacă totul merge conform planului inițial, după cele șase zile petrecute în spațiu, capsula va ateriza pe coasta Floridei, de unde va fi preluată ulterior.



Text de

Paul Petrache

Doomscroller profesionist. S-a apucat de jurnalism ca să aibă un pretext să documenteze subiecte pe care poate nu le-ar aborda în mod normal.

MEDIU|FYI

Furtuni, secetă, valuri de căldură. Fenomenele extreme domină Planeta și în 2025

De
Trei noi analize științifice fac portretul unei lumi tot mai afectate de schimbările climatice severe. 
ȘTIINȚĂ|FYI

Oase cu urme de tăieturi vechi de 1,95 milioane de ani, descoperite în România

De
Urme fine lăsate de unelte de piatră pe oase de animale descoperite în Oltenia arată că strămoșii omului erau în România acum aproape 2 milioane de ani. E cea mai veche dovadă clară din Eurasia. 
MEDIU|FYI

În timp ce Parisul închide străzile pentru mașini, Bucureștiul rămâne printre cele mai poluate capitale din UE

De
În ultimii 20 de ani, Parisul a trecut printr-un proces amplu de transformare urbană. Administrația locală a eliminat aproximativ 50.000 de locuri de parcare, a restricționat traficul auto și a investit în extinderea pistelor pentru biciclete și a spațiilor verzi. 
MEDIU|FYI

Peste 10.000 de urși în România. Recensământul urșilor deschide ușa intervenției directe

De
După trei ani și peste 24.000 de probe ADN, recensământul oficial al urșilor a fost finalizat. Studiul e deja controversat – de la numărul estimat de urși până la metodologia folosită și comisia de validare. Cu toate acestea, ministrul Mediului anunță o schimbare de direcție: urmează măsuri rapide, fără etape graduale.