OpenAI se pregătește să intre pe piața motoarelor de căutare cu SearchGPT6 min read
Prototipul noului motor de căutare este bazat pe inteligență artificială și e disponibil momentan în teste doar pentru 10.000 de utilizatori.
Anunțat ca prototip, SearchGPT este un motor de căutare alimentat de familia de modele GPT-4, prin care OpenAI intră în competiție atât cu Google, cât și, mai direct, cu startup-ul controversat // „Perplexity AI: the answer engine with a lot of question marks”, theverge.com // care promite același lucru: un motor care oferă răspunsuri personalizate bazate pe AI.
Ce aduce în plus SearchGPT? Conform OpenAI, acesta nu-ți oferă doar o listă de linkuri, ci răspunsuri din surse relevante. Asta ar putea fi o veste bună, în condițiile în care primele rezultate oferite de Google sunt, de multe ori, reclame sau articole pompate artificial de SEO.
„Obținerea răspunsurilor pe internet poate necesita mult efort, de multe ori fiind necesare multiple încercări pentru a obține rezultate relevante. Credem că, prin îmbunătățirea capacităților conversaționale ale modelelor noastre cu informații în timp real de pe internet, găsirea a ceea ce cauți poate fi mai rapidă și mai ușoară”, spune cei de la // SearchGPT Prototype, openai.com //
OpenAI are deja un proces în desfășurare cu The New York Times, care îi acuză că modelele de inteligență artificială se antrenează cu articole aflate sub paywall, pe care uneori le plagiază. În acest caz, compania spune că SearchGPT a fost dezvoltat în parteneriat cu publicații precum The Wall Street Journal și The Associated Press sau publisheri ca Vox Media și că rezultatele motorului de căutare specifică sursele informațiilor. De asemenea, o temere legată de modul de funcționare ale unor astfel de produse e că ar încuraja utilizatorii să citească niște rezumate ale informațiilor, descurajând accesarea link-urilor externe.
CITEȘTE ȘI: AI vs Copyright. Fac față legile actuale AI-ului generativ?
O altă problemă a motoarelor de căutare bazate pe inteligență artificială este că nu sunt deloc străine de rezultate eronate – cel mai bun exemplu din ultima perioadă este funcția // „Google’s A.I. Search Errors Cause a Furor Online”, nytimes.com // Din punctul ăsta de vedere, SearchGPT pare că a pornit deja pe picior greșit. În video-ul de prezentare care a anunțat produsul, acesta e întrebat care sunt festivalurile lunii august în Boone, North Carolina, iar primul rezultat e un eveniment care se termină la finalul lui iulie, după cum au arătat jurnaliștii de la // „OopsGPT”, theatlantic.com // Referitor la această problemă, o purtătoare de cuvânt OpenAI a declarat că „e vorba de un prototip și vom continua să-l îmbunătățim”.
În prezent, Alphabet este de departe liderul pieței de căutări, prin Google, care deține // „OpenAI’s new SearchGPT prototype is a declaration of war against Google”, businessinsider.com // Funcția lor de sumarizare generată de AI a rezultatelor, Search Generative Experience, este și ea în teste, iar Microsoft nu e străin de astfel de demersuri, prin Bing. Până una-alta, un lucru este cert: pentru o zonă în care se investește atât de mult, rezultatele sunt până acum dezamăgitoare.