Pe fundul Oceanului Pacific s-a descoperit o sursă de oxigen care nu provine de la organisme vii5 min read
Oamenii de ștință au crezut până acum că fotosinteza este singura sursă de oxigen de pe Pământ. Un nou studiu arată că lucrurile sunt mai complicate decât par.
În timpul unor expediții de explorare a ecosistemelor din câmpia abisală a zonei de fractură geologică Clarion-Clipperton din Pacificul Central, o zonă importantă pentru mineritul subacvatic, oamenii de știință au făcut o descoperire importantă, care ridică semne de întrebare asupra teoriei originii vieții pe Pământ.
Aceștia au găsit o sursă de oxigen pe fundul oceanului, la 4.000 de metri adâncime, unde soarele nu poate ajunge și, așadar, fotosinteza nu este posibilă. Andrew Sweetman, profesor la Asociația Scoțiană pentru Studii Marine, a observat acest lucru prima dată în 2013, dar nu a crezut că acest lucru poate fi posibil și că echipamentul este defect.
În timpul acelui experiment, echipa a prelevat mici secțiuni de pe fundul oceanului, împreună cu puțină apă de mare, așteptându-se ca nivelul de oxigen să scadă, fiind consumat de organismele vii de la aceste adâncimi.
„Practic, le-am spus studenților mei să pună senzorii înapoi în cutie. Îi vom trimite înapoi la producător pentru a fi testați pentru că ne oferă doar date inutile. Și de fiecare dată producătorul revenea cu același răspuns: «Funcționează. Sunt calibrați»”, // „Scientists discover «dark» oxygen being produced more than 13,000 feet below the ocean surface”, cnn.com // A continuat să urmărească fenomenul, iar rezultatele au fost publicate în // „Evidence of dark oxygen production at the abyssal seafloor”, nature.com //
Ce este „oxigenul întunericului”
Ecosistemele de pe fundul oceanului există datorită oxigenului transportat de curenții de la suprafață. Ce este diferit în zona Clarion-Clipperton este existența unor formațiuni antice numite noduli polimetalici, care ar fi responsabile pentru producerea acestui „oxigen al întunericului”.
Sweetman și echipa sa au încercat să reproducă condițiile de pe fundul oceanului în laborator, unde au observat creșterea nivelului de oxigen până într-un punct, dar fără a reuși să identifice sursa energiei. De asemenea, au detectat la suprafaţa nodulilor o tensiune electrică aproape la fel de mare ca într-o baterie AA.
Profesorul Nicholas Owens, director al Asociației Scoțiene pentru Studii Marine, a declarat că „descoperirea producţiei de oxigen printr-un alt proces decât fotosinteza ne determină să regândim modul în care a apărut viaţa pe Pământ”. Cu toate astea, modalitățile de producere a „oxigenului întunericului” rămân un mister, la fel ca multe aspecte relevate de acest studiu. Andrew Sweetman a atras atenția și că ar trebui cartografiate zonele în care are loc producerea de oxigen, înainte de începerea mineritului subacvatic, pentru a nu afecta ecosistemele.