Cemile Bingol / Getty Images

Retrospectiva anului 2024: știință, tehnologie, mediu, spațiu, cultură2 min read

De Mindcraft Stories 20.12.2024

Am analizat cele mai importante momente ale anului 2024, cu bune și cu rele, din domeniile pe care le urmărim, zi de zi, la Mindcraft Stories.

Ultimele luni ale anului 2024 au fost deturnate de alegeri, dar au și dovedit că nu poți să scrii despre știință și tehnologie fără să te implici în știrile momentului. România a devenit una dintre primele țări din lume care și-a anulat alegerile din cauza unei companii de sociale media, asta în condițiile în care era evident încă de acum un deceniu cum pot fi folosite acestea pentru a influența opinia publică.

Este doar una dintre zecile de știri care au marcat 2024. Noi le-am analizat pe cele din știință, tehnologie, spațiu sau mediu, dar și pe cele din lumea filmelor și serialelor SF. Iată la ce concluzii am am ajuns.

Știința în 2024: Descoperiri despre originea vieții, cele mai detaliate hărți ale creierului și soluții revoluționare pentru HIV și boli autoimune


Tehnologia în 2024: și mai mult AI, procesoare cuantice și alegeri influențate de rețelele sociale


https://mindcraftstories.ro/images/2024/12/Mindcraftstories_mediul-2024-schimbari-climatice-energie-regenerabila-fenomene-extreme_Baac3nes-Getty-Images.jpg

Mediul în 2024: recorduri de temperatură, furtuni puternice și secete prelungite. Plus câteva vești bune

Spațiul în 2024: Privatizarea explorării cosmice, misiuni de apărare planetară și explorări în premieră

SĂNĂTATE|OVERVIEW

Pericolul tăcut: cercetătorii analizează substanțele chimice care amenință sănătatea și fertilitatea

De
Substanțele chimice care perturbă sistemul endocrin sunt peste tot – de la materiale plastice la cosmetice – și afectează sănătatea reproductivă. Cercetătorii sprijiniți financiar de UE pun în lumină riscurile și dezvoltă teste îmbunătățite pentru a proteja generațiile viitoare.
ȘTIINȚĂ|OVERVIEW

Criptografie #5: Anarhia digitală a generalilor bizantini

De
Imaginează-ți o comunitate în care membrii sunt egali și anonimi, iar grupurile care iau decizii se alcătuiesc aleatoriu, pentru fiecare caz. Cum ajungi la un consens?
ȘTIINȚĂ|OVERVIEW

Fotbal, ținte și prejudecăți: Care-i legătura dintre șirul lui Fibonacci și Liverpool FC

De
Când îl găsești pe Fibonacci în Premier League, e un moment bun să fii curios, dar și sceptic.
AI&ROBOȚI|OVERVIEW

Google spune că inteligența artificială generală vine mai repede decât îți ia să te reprofilezi

De
CFO-ul OpenAI a prezentat cu entuziasm beneficiile AGI, dar a evitat să discute și riscurile iminente. În același timp, raportul exhaustiv al Google despre AGI avertizează asupra riscurilor de abuz și subliniază necesitatea unor reglementări și pregătiri imediate.