BlackJack3D/Getty Images

„Boala X”? O afecțiune misterioasă asemănătoare gripei a ucis peste 30 de persoane în Congo9 min read

De Adriana Moscu 11.12.2024

Un focar de boală neidentificată în zona Panzi din Republica Democrată Congo a atras atenția globală. De la sfârșitul lunii octombrie, au fost raportate peste 400 de cazuri, majoritatea la copii sub cinci ani. Simptomele includ febră, tuse și dureri, iar 31 de oameni au murit. Situația este agravată de malnutriție severă.

Pe 10 decembrie, într-o postare pe Facebook,// O poți citi aici: facebook.com // medicul Beatrice Mahler, specializată în pneumologie la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, anunța pentru prima oară în media românească despre apariția așa-numitei boli X, o afecțiune încă nediagnosticată, care se răspândește într-o regiune din Republica Democratică Congo (RDC). 

Medicul atrăgea atenția autorităților române să fie în alertă. Deși boala nu a depășit granițele Congo, felul în care se manifestă are potențial epidemic.

Ce se știe până acum despre focarul din Congo?

Analizele de laborator inițiale sugerează că boala misterioasă care se răspândește în Republica Democrată Congo ar putea fi malaria, deși autoritățile consideră în continuare că ar putea fi implicate mai multe infecții în acest focar.

Accesul la zona afectată este dificil din cauza infrastructurii precare și a sezonului ploios, ceea ce complică eforturile de diagnosticare și tratament. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Africa CDC colaborează cu autoritățile locale pentru a identifica agentul patogen responsabil și a implementa măsuri de control al bolii.

Focarul rămâne un mister din cauza capacităților limitate de testare din regiune, laboratoarele locale putând identifica doar agenți patogeni comuni. Probele pentru patogeni rari trebuie trimise în laboratoare specializate, adesea în străinătate, ceea ce întârzie diagnosticarea. Lipsa informațiilor face dificilă evaluarea riscurilor, iar echipele internaționale investighează modul de transmitere și caută cazuri noi. Autoritățile locale au luat măsuri precum limitarea circulației și purtarea măștilor pentru a preveni răspândirea bolii.

Directorul general al OMS,// „WHO sends team to DR Congo as mystery illness kills 71”, bmj.com // Tedros Adhanom Ghebreyesus, a confirmat marți, 10 decembrie, că primele teste de laborator au indicat prezența infecției transmise de țânțari.

Deși cauza nu este încă clară, cercetătorii analizează mai multe ipoteze, inclusiv boli endemice precum malaria sau infecții respiratorii, cum ar fi pneumonia acută, gripa, COVID-19 și rujeola. Malnutriția pare să joace un rol important în agravarea severității bolii. Testele de laborator continuă, iar autoritățile medicale evaluează posibilitatea ca mai multe boli să contribuie la cazurile și decesele raportate.

„Boala X” este un termen folosit pentru a descrie un agent patogen necunoscut, dar care ar putea provoca o epidemie sau chiar o pandemie globală.// „What is Disease X and do we need to worry about it?”, newscientist.com // OMS l-a introdus în 2018 pentru a atrage atenția asupra nevoii de a fi pregătiți pentru boli neașteptate. De-a lungul timpului, am văzut cum boli precum SARS, MERS, Zika sau, mai recent, COVID-19 au apărut și au creat probleme serioase. Astfel de focare ne amintesc cât de important este să fim vigilenți, mai ales că boli noi, cum ar fi mpox, au început să se răspândească și în alte zone.

Ce te învață acest focar despre viitor?

Chiar dacă o boală misterioasă, cum este cea din Congo, pare înfricoșătoare, de cele mai multe ori ea este cauzată de boli deja cunoscute, cum ar fi rujeola sau gripa, agravate de lipsa hranei sau de lipsa vaccinurilor. 

Focarul din RDC îți arată cât de important e ca omenirea să fie pregătită pentru boli care pot apărea pe neașteptate, fie ele cunoscute sau complet noi. Mai ales că riscul unei pandemii ca cea de COVID-19 este estimat la 1 la 50 în fiecare an.// „Intensity and frequency of extreme novel epidemics”, pnas.org //  

În plus, schimbările climatice cresc șansele ca virușii să treacă de la animale la oameni. Oamenii de știință deja lucrează la studierea familiilor de viruși care ar putea provoca următoarea pandemie, iar inițiative ca misiunea „100 de zile”,// „CEPI 2.0 and the 100 Days Mission”, cepi.net // dezvoltată de Coaliția pentru Inovații în Pregătirea pentru Epidemii (CEPI), o organizație internațională public-privată înființată în 2017, încearcă să facă vaccinuri mai rapid ca oricând, în doar trei luni de la descoperirea unui nou virus. 

Deși focarul din RDC nu este confirmat ca fiind o nouă „Boală X”, situația arată clar cât de mult contează investițiile în sisteme de sănătate. Detectarea timpurie, laboratoarele bine dotate și implicarea oamenilor din comunități fac diferența atunci când vine vorba de oprirea unei boli înainte să scape de sub control. 

Da, provocările sunt mari, dar ceea ce fac acum specialiștii în sănătate publică demonstrează cât de importantă este solidaritatea la nivel global. Până la urmă, pregătirea e cea mai bună protecție împotriva necunoscutului. Cu știință, sprijin pentru zonele vulnerabile și o colaborare mai bună între țări, impactul focarelor viitoare poate fi mult mai mic.



Text de:

Adriana Moscu

Este jurnalistă și, de peste 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

SĂNĂTATE|EXPLAINER

Ce este neurofibromatoza, boala care a inspirat rolul premiat al lui Sebastian Stan în filmul A different man  

De
Neurofibromatoza, o boală genetică rară, care apare la 1 din 3.500 de nașteri, provoacă tumori și poate afecta nervii, pielea sau oasele. Uneori, schimbările fizice pot fi vizibile și pot interacționa cu viața socială.
MEDIU|FYI

2024 – primul an care depășește limita de încălzire globală de 1,5°C și cel mai călduros în România

De
Anul 2024 a fost cel mai cald din istorie, de când se fac măsurători din 1850. Ultimul deceniu rămâne cel mai fierbinte, cu temperaturi care au bătut record după record.
MEDIU|FYI

Raport: criza climatică schimbă ciclul apei pe Pământ

De
Încălzirea globală provoacă furtuni, inundații și secete tot mai puternice. În consecință, natura și miliarde de oameni au de suferit, arată un nou raport global.
TEHNOLOGIE|FYI

Google DeepMind a lansat Veo 2, un nou model de generare video

De
Laboratorul de cercetare în domeniul inteligenței artificiale al Google promite un concurent serios la Sora.