Foto: Thom Leach/Science Photo Library via Getty Images

Cum a scăpat variola maimuței de sub control?

De Mihai Ghiduc 04.08.2022

Sistemele sanitare obosite de pandemie și stigma asociată cu pictarea bolii drept una ce afectează doar comunitatea LGBT a dus numărul de cazuri la peste 25.000.

La finalul lunii mai, scriam că variola maimuței nu va provoca următoarea pandemie. „Cel mai probabil”, îmi lăsam eu marjă de eroare. Și totuși, două luni mai târziu iată că Organizația Mondială a Sănătății anunță o urgență de sănătate publică de interes internațional„WHO Director-General declares the ongoing monkeypox outbreak a Public Health Emergency of International Concern”, who.int din cauza acestei boli. Este pentru a șaptea oară în istoria instituției când este declarată o asemenea urgență, ultima dată din cauza COVID-19.

La 3 august 2022, numărul cazurilor se apropia de 26.000, la nivel global,„2022 Monkeypox Outbreak Global Map”, cdc.gov cele mai multe în SUA (6.616), Spania (4.577), Germania (2.781), Marea Britanie (2.759) și Franța (2.239). Până la această dată, România a înregistrat 22 de cazuri, cel mai recent fiind anunțat pe 29 iulie.„Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România”, ms.ro

Există însă supoziția că numărul de cazuri nedetectate e ridicat, mai ales în țările care n-au puse la punct proceduri epidemiologice clare, din cauza felului în care e prezentat virusul publicului.

Cum s-a ajuns aici?

CITEȘTE ȘI: Variola maimuței. Cel mai probabil, nu începe următoarea pandemie

Nici după COVID-19 autoritățile nu știu cum să abordeze epidemiile noi

În ciuda faptului că epidemia ar fi trebuit să fie ușor de ținut sub control, mai ales că virusul se transmite în special prin contact apropiat, se pare că pandemia de COVID-19 a lăsat sistemele de sănătate și mai puțin pregătite decât înainte pentru a face față unei boli infecțioase. Există probleme în ceea ce privește testarea – cel puțin în SUA, care este și cea mai afectată țarăThere’s a Monkeypox Testing Bottleneck”, wired.com – și de acces la vaccinuri (vaccinul împotriva variolei umane, eradicate, e efectiv și împotriva variolei maimuței), pentru că stocurile n-au mai fost reînnoite,„How the U.S. Let 20 Million Monkeypox Vaccine Doses Expire”, nytimes.com dar cea mai mare problemă pare a fi ignorarea simptomelor, din cauza felului în care a fost comunicată și este percepută public boala.

Pentru că toată lumea crede că variola maimuței este o boală care afectează bărbații care fac sex cu bărbați. Boala este tratată ca una sexuală, inclusiv la nivelul autorităților publice. Doar acum o săptămână, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, spunea într-o conferință de presă„Rafila: Variola maimuţei nu e în transmitere comunitară, nu necesită măsuri de precauţie ca în cazul infecţiei cu noul coronavirus”, digi24.ro că „se dovedeşte că această boală este, în momentul de faţă, transmisă mai degrabă pe calea sexuală”, și declara că rata de transmisie a virusului este de 0,3, fără a preciza dacă e vorba de rata de transmisie efectivă, calculată la cazurile actuale din România, sau rata de transmisie de bază, R0

Calcule recente făcute de OMS„Second meeting of the International Health Regulations (2005) (IHR) Emergency Committee regarding the multi-country outbreak of monkeypox”, who.int dau această rată la valori supraunitare, de 1,4 (Portugalia), 1,6 (Marea Britanie) sau 1,8 (Spania), ceea ce arată o transmisibilitate mult mai îngrijorătoare.

Ca o paranteză, R0, numărul folosit de epidemiologi pentru a determina trasmisibilitatea unei boli (câte persoane infectează, în medie, un bolnav), nu este foarte precis și se calculează pe datele obținute la epidemii anterioare, dar oferă, cât de cât, o idee a vitezei de transmitere. Un R0 în jur de 1-2 înseamnă o transmitere stabilă și constantă, dar fără riscul unei epidemii majore.

Problema este că, datorită percepției că nu sunt afectate decât persoanele din minorițăți sexuale sau, eventual, cele cu o viață sexuală dezordonată, care au mai mulți parteneri, există riscul ca mulți dintre cei bolnavi să ignore simptomele, fie pentru că nu cred că ar putea fi afectați, fie de teamă să nu li se pună etichete. 

Deși afectează comunitatea LGBT, nu e o boală sexuală

Totuși, studii efectuate cu ocazia unor focare de variola maimuței, precum unul care a avut loc în Congo, în 2013, „Extended Human-to-Human Transmission during a Monkeypox Outbreak in the Democratic Republic of the Congo”, .ncbi.nlm.nih.gov arată că în 50% din cazuri și alți membri ai familiei au fost infectați, pentru că virusul se transmite prin picături și contact cu leziunile. 

Într-adevăr, un studiu din 2006„Clinical manifestations of human monkeypox influenced by route of infection”, hpubmed.ncbi.nlm.nih.gov arată că boala se manifestă mai acut dacă transmisia e una invazivă (studiul analiza contactul cu animale și diferența dintre simpla atingere a animalului și o zgârietură sau mușcătură). Pacienții din cea de-a doua categorie aveau forme mai grave, ce necesitau spitalizare, iar perioada de incubație era mai redusă.

Totuși, conform unui studiu observațional publicat la finalului lunii iulie 2022 în The New England Journal of Medicine (NEJM),„Monkeypox Virus Infection in Humans across 16 Countries — April–June 2022”, nejm.org informațiile despre boală și transmisibilitate erau limitate și de slabă calitate din cauză că variola maimuței fusese restrânsă până acum la Africa. Se poate porni o întreagă discuție aici dacă informațiile culese de medicii africani sunt ignorate sau dacă lipsa fondurilor în aceste țări duce la o cercetare insuficientă și ineficientă,„Monkeypox in Africa: the science the world ignored”, nature.com cel mai probabil e vorba de ambele lucruri.

Cert este că medicii ajung la aceeași concluzie, că transmisia se face prin contact, picături și, probabil, prin fomite, adică obiecte contaminate de cei bolnavi, și că nu există dovezi clare că se transmite prin contact sexual, ci mai degrabă pentru că acesta presupune și contact cu leziunile. Virusul pare a nu se transmite prin aerosoli (adică nu rămâne un timp îndelungat în aer), ceea ce a determinat Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) să declare că nu se transmite prin aer.„C.D.C. Dismisses Airborne Transmission of Monkeypox. Some Experts Disagree”, nytimes.com

În același timp, studiul din NEJM arată că 98% dintre bolnavi erau bărbați homosexuali sau bisexuali (au fost analizate 528 de infecții din 16 țări), ceea ce întărește impresia că alții n-ar fi afectați. 41% dintre cei afectați erau persoane care aveau HIV, virus pe care îl țineau sub control cu medicamente, dar care sunt, prin urmare, imunocompromise. 

Într-un raport CDC,„Clinical Considerations for Treatment and Prophylaxis of Monkeypox Virus Infection in People with HIV”, cdc.gov specialiștii americani oferă sfaturi specifice despre prevenția și tratarea variolei maimuței pentru personalul sanitar care lucrează cu persoane cu HIV. 

Un mesaj transmis defectuos

Autoritățile nu par a găsi echilibrul necesar între a avertiza comunitățile aflate într-o situație de risc„Monkeypox: public health advice for gay, bisexual and other men who have sex with men”, who.int și a comunica faptul că nu este o boală care afectează exclusiv comunitatea LGBT. Iar faptul că e privită ca o boală care afectează o minoritate sexuală ar putea explica și răspunsul acestora și felul în care încearcă să limiteze răspândirea virusului.„Frustration builds in LGBTQ community over government response to monkeypox”, cnn.com

Autorii studiului din NEJM avertizează că au descoperit nouă cazuri la bărbați heterosexuali și că boala poate fi luată de oricine. Ei cer medicilor vigilență atunci când întâlnesc erupții cutanate neobișnuite, pentru a evita un diagnostic greșit, doar fiindcă persoanele cu pricina nu fac parte din comunitatea LGBT.

Studiul mai spune că, din fericire, boala nu a provocat decese, iar majoritatea cazurilor au fost ușoare, doar 13% ajungând la spital (din cauza durerii sau a unor suprainfecții bacteriene). Totuși, în perioada care a trecut de la publicarea studiului, au fost anunțate patru decese„Non-endemic countries record first monkeypox deaths”, cidrap.umn.edu cauzate de virus, câte una în Brazilia și India și două în Spania. Sunt primele decese din tăți care n-au experimentat până acum variola maimuței și se adaugă celor șase de până acum înregistrate în Africa, continent pe care boala e considerată endemică. 

Leziuni cauzate de variola maimuței. Foto: Agenția Britanică pentru Securitatea Sănătății, Rețeaua pentru Boli Infecțioase cu Consecințe Severe a NHS Anglia, Centru pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC)

Simptomele „necorespunzătoare” complică lucrurile

Între timp, o cercetare publicată în British Medical Journal„Clinical features and novel presentations of human monkeypox in a central London centre during the 2022 outbreak: descriptive case series”, bmj.com arată că, uneori, boala are prezintă simptome care nu erau asociate până acum cu variola maimuței.

Simptomele clasice sunt, într-o primă fază, o stare generală de rău, febră, transpirații, inflamarea ganglionilor și dureri de cap, urmate la două-trei zile de erupții cutanate, care apar simultan și evoluează în timp de la iritații la macule (leziuni roșiatice, la nivelul pielii), papule (leziuni ușor reliefate), vezicule (leziuni circumferențiale umplute cu un lichid transparent) și pustule (lichidul devine gălbui). 

Cercetătorii britanici au depistat însă, în unele cazuri, apariția unor simptome noi, precum dureri rectale, inflamare a penisului, dar și inflamarea amigdalelor sau leziuni singulare. Astfel, crește riscul de diagnosticare greșită, boala putând fi confundată cu sifilisul, amigdalita sau chiar cu fire de păr crescute sub piele, după caz. Doar o testare PCR poate confirma prezența bolii.

Ce-i de făcut?

Într-o declarație a directorul regional OMS pentru Europa,„Statement: Vaccines alone won’t end the monkeypox outbreak – at-risk individuals will have to take action too”, who.int Dr. Hans Henri P. Kluge atrage atenția asupra mai multor probleme care contribuie la răspândirea virusului, cum ar fi stigma care ar putea veni cu detectarea bolii, din cauză că e asociată cu sexul cu bărbați, lipsa capacităților de supraveghere a bolii sau faptul că nu se lucrează îndeaproape cu comunitățile cu risc ridicat.

În ciuda faptului că specialiștii avertizează în multiple articolePrecum: „Monkeypox: Avoiding the Mistakes of Past Infectious Disease Epidemics”, acpjournals.org sau „Attaching a stigma to the LGBTQI+ community should be avoided during the monkeypox epidemic”, wiley.com (articol aflat după un paywall) că s-ar putea repeta cazul HIV/SIDA, când virusul și boala au fost asociate cu comunitatea gay și răspunsul autorităților sanitare a fost deficient, pare că fix acest lucru se repetă. 

În textul semnat de medicii Echipei de Răspuns Rapid împotriva variolei Maimuței de la CDC, aceștia avertizează: „Concentrarea exclusivă pe o populație când o infecție e în stadiu incipient poate propaga stigma și restrânge prematur răspunsul adecvat de sănătate publică. Un focus limitat amenință sănătatea altor comunități care pot avea, de asemenea, un risc ridicat de infecție”. 

Persoanele care lucrează în sănătate, de exemplu, au un risc ridicat de expunere, prin natura meseriei. Virusul poate pătrunde în alte comunități care se adună des într-un singur loc, precum tineri și adolescenți (vara e sezonul festivalurilor, iar în circa o lună reîncep școlile și grădinițele). Mai mult, copii dezvoltă cel mai adesea simptome mai severe. Femeile însărcinate sunt și ele o categorie de risc, pentru că virusul poate fi transmis la copil, cu efecte încă necunoscute.

În condițiile în care, în două luni, s-a ajuns de la câteva sute de cazuri la 25.000 și ținând cont de faptul că sunt mari șanse ca numărul cazurilor să fie subevaluat, mai ales în țări cu sistem sanitar mai puțin performant sau în care comunitățile LGBT sunt discriminate, șansele ca boala să fie ținută sub control sunt scăzute. 

Există o oarecare protecție pentru persoanele trecute de o anumită vârstă, care încă au prins vaccinul împotriva variolei umane (până în 1979, în România), dar accesul la vaccinuri este esențial. Comisia Europeană a achiziționat 109.090 de doze, la finalul lunii iunie,„European Health Union: Delivery of vaccines monkeypox”, ec.europa.eu și alte 54.000 în iulie,„EU secures over 54,000 additional vaccine doses against monkeypox”, euractiv.com care au fost repartizate țărilor și vor fi administrare persoanelor expuse contactului cu cineva infectat. Depistarea din timp a infecției devine deci esențială în stăpânirea răspândirii bolii. 

Concluzia ar fi că nu trebuie să ignori simptomele ciudate, indiferent dacă sau cu cine ai făcut sex, pentru că, deși încă foarte redus, riscul infecției există.



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

SĂNĂTATE|QUICK QUESTION

De ce nu e bine să ții post negru mai multe zile la rând?

De
De ceva vreme circulă un trend pe social media: tot mai multe persoane, publice sau nu, afirmă că țin post negru chiar și o săptămână, neîntrerupt. Cât de sănătos este să facă asta?
SĂNĂTATE|STUDII

Noi descoperiri evidențiază substanțele chimice ce dăunează creierului

De
Cercetătorii din UE au identificat noi moduri în care unele substanțe pot interfera cu sistemul hormonal și cu dezvoltarea creierului la oameni.
SĂNĂTATE|MAIN STORY

Goana după Ozempic. Cum a ajuns un medicament pentru diabet vedetă în curele de slăbire?

De
Un medicament modern prescris pentru diabetul de tip 2, care reglează insulina și apetitul, este popularizat de celebrități și vânat pe internet de cei dornici de slăbire rapidă, făcându-l greu de găsit în farmacii de către pacienții cronici.
SĂNĂTATE|SOLUȚII

Replicile digitale ale pacienților i-ar putea ajuta să fie mai sănătoși

De
Simulări ale corpului uman, dar și alte date avansate promit un tratament medical personalizat pentru o serie de afecțiuni.