Peter Dazeley / Getty Images

Dispozitivile de vapat sunt periculoase pentru sănătate, mai ales cele cu aromă de fructe de pădure5 min read

De Elisabeta Gedő 08.11.2024

Un nou studiu avertizează că țigările electronice cu arome, mai ales cele de fructe de pădure, pot compromite plămânii și capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor respiratorii.

Nu e prima dată când se discută despre efectele negative ale țigărilor electronice asupra plămânilor, dar cercetări recente de la Universitatea McGill indică faptul că aromele folosite în dispozitivele de vapat le agravează. Conform studiului,// „Alveolar macrophage function is impaired following inhalation of berry e-cigarette vapor”, pnas.org // aceste produse inhibă mișcarea macrofagelor alveolare (AM), celule imunitare specializate care protejează tractul respirator inferior, ceea ce reduce capacitatea de a elimina bacteriile inhalate și periclitează sănătatea organismului.

Echipa, coordonată de Ajitha Thanabalasuriar, conferențiară universitară în Farmacologie și Terapeutică la Universitatea McGill, a desfășurat o serie de experimente pe animale, pentru a analiza impactul țigărilor electronice cu arome asupra celulelor imunitare.

Macrofagele alveolare patrulează în mod normal suprafața plămânilor pentru a proteja împotriva infecțiilor, folosind proteina CDC42, care reglează polimerizarea actinei, esențială în mișcarea celulară. Studiul arată însă că inhalarea vaporilor de țigări electronice cu aromă de fructe de pădure duce la o scădere semnificativă a expresiei acestei proteine, blocând astfel mobilitatea macrofagelor. 

Celulele afectate de aromele inhalate nu se mai deplasează eficient între alveole pentru a elimina bacteriile, ci se limitează la o explorare pasivă a zonelor apropiate.

Această schimbare în comportamentul AM are un impact major asupra sănătății, deoarece reduce rata de eliminare a bacteriilor inhalate, cum ar fi Pseudomonas aeruginosa, cunoscută pentru potențialul său infecțios. În experimentul desfășurat pe animale, cercetătorii au observat o scădere a ratei de supraviețuire, din cauza capacității reduse a macrofagelor de a proteja plămânii. Aceste efecte nu au fost observate în cazul țigărilor electronice fără arome.

„Trebuie să fim atenți la tipurile de arome incluse în aceste produse. Unele dintre produsele de vapat sunt comercializate într-un mod foarte atractiv pentru tineri, ceea ce poate avea consecințe negative” a declarat Thanabalasuriar. În Quebec, de exemplu, mai mult de 20% dintre tinerii între 18 și 24 de ani utilizează țigări electronice.// „Proportion of smokers declines as vaping rises”, statistique.quebec.ca //

Deși studiul a fost realizat pe șoareci, echipa de cercetători subliniază necesitatea unor investigații suplimentare pentru a identifica compușii specifici din aromele de fructe de pădure care afectează sănătatea plămânilor și pentru a confirma dacă aceste efecte se manifestă și la oameni. Acest studiu reprezintă un semnal de alarmă privind riscurile de sănătate ale țigărilor electronice aromate, mai ales ale celor promovate atrăgător pentru tineri.



Text de

Elisabeta Gedő

Este interesată de subiecte legată de artă, mediu și gastronomie. A mai scris în Men's Health și Glamour.

MEDIU|FYI

Furtuni, secetă, valuri de căldură. Fenomenele extreme domină Planeta și în 2025

De
Trei noi analize științifice fac portretul unei lumi tot mai afectate de schimbările climatice severe. 
ȘTIINȚĂ|FYI

Oase cu urme de tăieturi vechi de 1,95 milioane de ani, descoperite în România

De
Urme fine lăsate de unelte de piatră pe oase de animale descoperite în Oltenia arată că strămoșii omului erau în România acum aproape 2 milioane de ani. E cea mai veche dovadă clară din Eurasia. 
MEDIU|FYI

În timp ce Parisul închide străzile pentru mașini, Bucureștiul rămâne printre cele mai poluate capitale din UE

De
În ultimii 20 de ani, Parisul a trecut printr-un proces amplu de transformare urbană. Administrația locală a eliminat aproximativ 50.000 de locuri de parcare, a restricționat traficul auto și a investit în extinderea pistelor pentru biciclete și a spațiilor verzi. 
MEDIU|FYI

Peste 10.000 de urși în România. Recensământul urșilor deschide ușa intervenției directe

De
După trei ani și peste 24.000 de probe ADN, recensământul oficial al urșilor a fost finalizat. Studiul e deja controversat – de la numărul estimat de urși până la metodologia folosită și comisia de validare. Cu toate acestea, ministrul Mediului anunță o schimbare de direcție: urmează măsuri rapide, fără etape graduale.