Dispozitivile de vapat sunt periculoase pentru sănătate, mai ales cele cu aromă de fructe de pădure5 min read
Un nou studiu avertizează că țigările electronice cu arome, mai ales cele de fructe de pădure, pot compromite plămânii și capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor respiratorii.
Nu e prima dată când se discută despre efectele negative ale țigărilor electronice asupra plămânilor, dar cercetări recente de la Universitatea McGill indică faptul că aromele folosite în dispozitivele de vapat le agravează. // „Alveolar macrophage function is impaired following inhalation of berry e-cigarette vapor”, pnas.org // aceste produse inhibă mișcarea macrofagelor alveolare (AM), celule imunitare specializate care protejează tractul respirator inferior, ceea ce reduce capacitatea de a elimina bacteriile inhalate și periclitează sănătatea organismului.
Echipa, coordonată de Ajitha Thanabalasuriar, conferențiară universitară în Farmacologie și Terapeutică la Universitatea McGill, a desfășurat o serie de experimente pe animale, pentru a analiza impactul țigărilor electronice cu arome asupra celulelor imunitare.
Macrofagele alveolare patrulează în mod normal suprafața plămânilor pentru a proteja împotriva infecțiilor, folosind proteina CDC42, care reglează polimerizarea actinei, esențială în mișcarea celulară. Studiul arată însă că inhalarea vaporilor de țigări electronice cu aromă de fructe de pădure duce la o scădere semnificativă a expresiei acestei proteine, blocând astfel mobilitatea macrofagelor.
Celulele afectate de aromele inhalate nu se mai deplasează eficient între alveole pentru a elimina bacteriile, ci se limitează la o explorare pasivă a zonelor apropiate.
Această schimbare în comportamentul AM are un impact major asupra sănătății, deoarece reduce rata de eliminare a bacteriilor inhalate, cum ar fi Pseudomonas aeruginosa, cunoscută pentru potențialul său infecțios. În experimentul desfășurat pe animale, cercetătorii au observat o scădere a ratei de supraviețuire, din cauza capacității reduse a macrofagelor de a proteja plămânii. Aceste efecte nu au fost observate în cazul țigărilor electronice fără arome.
„Trebuie să fim atenți la tipurile de arome incluse în aceste produse. Unele dintre produsele de vapat sunt comercializate într-un mod foarte atractiv pentru tineri, ceea ce poate avea consecințe negative” a declarat Thanabalasuriar. În Quebec, de exemplu, // „Proportion of smokers declines as vaping rises”, statistique.quebec.ca //
Deși studiul a fost realizat pe șoareci, echipa de cercetători subliniază necesitatea unor investigații suplimentare pentru a identifica compușii specifici din aromele de fructe de pădure care afectează sănătatea plămânilor și pentru a confirma dacă aceste efecte se manifestă și la oameni. Acest studiu reprezintă un semnal de alarmă privind riscurile de sănătate ale țigărilor electronice aromate, mai ales ale celor promovate atrăgător pentru tineri.