„De acum, mănânc sănătos și slăbesc!” Aplicația asta te ajută10 min read

De Monica Georgescu 31.12.2019, ultima actualizare: 11.03.2020

Ultimele zile din an contopesc laolaltă idei, gânduri și planuri, începuturi și sfârșituri. Este acea perioadă din an în care ne stabilim obiective și rezoluții pentru anul care vine.

Mulți dintre noi și-ar dori să slăbească, să facă mai multă mișcare, să trăiască mai sănătos și mai echilibrat. Și mai mulți își fac aceste planuri în fața unei mese bogate, ticsită de salate cu maioneză, sarmale, fripturi grase de porc, cozonaci și prăjituri. „De la anul o să mănânc mai sănătos”, ne spunem în timp ce ne mai punem două sarmale în farfurie.

Dacă chiar doriți să începeți să mâncați mai sănătos în anul ce va urma, o aplicație de nutriție “made in România” vă poate ajuta cu sfaturi, meniuri la alegere – cu opțiuni pentru vegetarieni – și rețete simple și rapid de pregătit.

DAHNA (Diet According to the Healthy Nutritional Approach) este o aplicație cu sfaturi și recomandări pentru o nutriție sănătoasă, creată de medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu și soția sa, Daniela Tatu-Chițoiu. Împreună, cei doi soți au o experiență vastă în tratarea și prevenirea bolilor cardiovasculare, care reprezintă principala cauză a deceselor la români.

DAHNA se recomandă drept „asistentul care te provoacă să îți reinventezi relația cu alimentația”. Iar nouă ne place foarte mult ideea unui asistent virtual, calificat și competent, care să ne ajute să mâncăm mai sănătos. Pentru că viitorul este și va fi unul digital.

Principalul motiv care ne face să recomandăm aceasta aplicație este faptul că a fost proiectată și concepută cu respectarea recomandărilor experților în cardiologie și ale societăților internaționale de prestigiu (European Society of Cardiology, European Association of Preventive Cardiology, American College of Cardiology și American Heart Association).

Aplicația are la bază profilul metabolic al utilizatorului, pe baza căruia recomandă meniuri adaptate nevoilor acestuia. Din acest motiv, atunci când instalezi aplicația, va trebui să completezi câteva date relevante pentru stabilirea profilul metabolic: sexul, vârsta, greutatea, înălțimea, precum și stilul de viață și nivelul de pregătire fizică și sport.

Ulterior, aplicația îți va propune meniuri la alegere din peste 200 de rețete simple și rapide. Utilizatorul poate alege rețete cu carne de pasăre, cu pește sau complet vegetariene. Principiul nutrițional al recomandărilor DAHNA se inspiră din dieta mediteraneană – despre care numeroase studii medicale au arătat că este una dintre cele mai sănătoase din lume.

Alimentele incluse în dieta mediteraneană – și în meniurile DAHNA – susțin sănătatea cardiovasculară și a creierului și ne ajută să trăim mai mult și mai sănătos. În cele peste 200 de rețete disponibile vei găsi propuneri delicioase și, în același timp, sănătoase – cu multe legume, nuci și alune, ulei de măsline, pește și carne slabă.

După ce îți alegi ce vrei să mănânci în săptămâna următoare din propunerile făcute de DAHNA, aplicația îți configurează automat lista de ingrediente, lista de cumpărături și cantitățile necesare realizării meniurilor. Cu acest ajutor, vei putea merge la cumpărături cu lista pregătită pentru a cumpăra exact ingredientele de care ai nevoie, în cantitățile corecte.

Aceasta este de fapt noutatea acestei aplicații – faptul că „adună sub aceeași umbrelă” toate etapele necesare pentru o nutriție corectă și echilibrată, de la alegerea meniului până la cumpărarea ingredientelor și sfaturi pentru pregătirea rapidă a meselor.

Foarte important de precizat este faptul că toate rețetele propuse sunt foarte rapid de preparat – cea mai „dificilă” îți cere 30 de minute pentru pregătirea mesei. Într-o lume în care timpul devine o resursă din ce în ce mai prețioasă, DAHNA te poate ajuta să mănânci sănătos fără să simți că faci un mare efort.  

Datorită acestor caracteristici, aplicația se poate dovedi utilă tuturor celor care doresc să slăbească sau să-și mențină greutatea, dar și celor care își doresc să reducă riscul de boli cardiovasculare printr-o alimentație sănătoasă.

„DAHNA nu este doar o simplă aplicație, ci mai degrabă o încercare de a schimba mentalități și a transforma obiceiuri alimentare care nu ne sunt benefice, în unele care să ne ajute să fim mai sănătoși și mai prezenți în propriile vieți. Aplicația se adresează tuturor celor care vor o astfel de schimbare și ne dorim ca ea să ajungă la cât mai mulți oameni” a explicat Daniela Tatu-Chițoiu, cofondator și coordonator al proiectului DAHNA.

Alimentația sănătoasă nu ar trebui să fie doar un instrument cu ajutorul căruia slăbim sau ne menținem greutatea ideală, ci un stil de viață. Ar trebui să alegem să mâncăm mai sănătos în fiecare zi, nu doar pe perioada unei „diete” restrictive. Dacă nu alegem sa respectăm niște principii alimentare corecte în fiecare zi, rezultatele pe care ni le dorim vor fi dificil de obținut și foarte greu de păstrat.

Aplicația poate fi instalată gratuit, pentru cei curioși să vadă ce poate ea să ofere. Pentru a-și releva însă adevăratul potențial, va fi nevoie să plătiți. Sau, mai bine spus, să oferiți datele cardului bancar, pentru că exista o perioadă inițială în care toate funcțiile aplicației sunt gratuite. Dacă vă place și vă este de folos la îndeplinirea obiectivelor stabilite la început de an, o păstrați și, sperăm noi, o folosiți cu conștiinciozitate. Dacă nu, renunțați la ea și vă căutați un alt „antrenor virtual” de dietă și stil de viață.

SĂNĂTATE|SOLUȚII

Realitatea virtuală oferă soluții pentru ameliorarea autismului

De
Terapia prin VR este folosită de specialiști încă de la mijlocul anilor 1990. În România, însă, de-abia a fost introdusă, la scară restrânsă, de echipa celor de la Autism Voice. 
SĂNĂTATE|OVERVIEW

Ambrozia, buruiana invazivă care te poate îmbolnăvi de astm

De
Sezonul alergiei la ambrozie începe, de obicei, la mijlocul lunii iulie și durează până la jumătatea lui octombrie. Aproape 500.000 de români sunt afectați de cea mai alergenă plantă de pe teritoriul țării. 
SĂNĂTATE|SOLUȚII

Inovație: aplicația care îți permite să pui întrebări direct unui medic

De
Doi antreprenori români au creat o aplicație de telemedicină care s-a dovedit esențială în timpul pandemiei pentru a înlocui căutările pe Google cu discuții cu specialiști.
SĂNĂTATE|OVERVIEW

La 100 de ani de la descoperirea vaccinului împotriva tuberculozei, România e pe podiumul UE la incidența bolii la copii

De
Albert Calmette și Camille Guérin au înregistrat primul succes în imunizarea împotriva tuberculozei în anul 1906, când, cu ajutorul unei tulpini atenuate a bacilului tuberculozei bovine, au creat un vaccin pe care l-au numit vaccinul BCG. Acesta a fost folosit pentru prima dată la oameni în anul 1921 în Franța, însă pe scară largă de-abia după cel de-al doilea război mondial și doar în SUA, Marea Britanie și Germania.