Kateryna Kon/Science Photo Library via Getty Images
Microplasticele din creierul uman, în creștere rapidă5 min read
Un nou studiu sugerează că nivelul microplasticelor din creierul uman a crescut semnificativ în ultimele decenii. Particulele au fost identificate și în ficat și rinichi, dar concentrația cea mai ridicată a fost în creier.
Un studiu recent publicat în revista // „Bioaccumulation of microplastics in decedent human brains”, nature.com // a analizat mostre de țesut cerebral, hepatic și renal de la 28 de persoane decedate în 2016 și 24 de persoane decedate în 2024, toate din New Mexico. Cercetătorii au extins analiza și la probe din perioada 1997-2013, prelevate de pe coasta de est a SUA. Rezultatele arată o creștere constantă a microplasticelor în creier între 1997 și 2024. Particulele au fost identificate și în ficat și rinichi, dar concentrația cea mai ridicată a fost în creier.
Cel mai des întâlnit tip de plastic a fost polietilena, folosită în ambalaje alimentare și pungi de plastic – 75% din totalul particulelor. În creier, acestea erau în special fragmente microscopice și fulgi de plastic. Studiul nu a găsit o legătură între contaminarea cu microplastice și vârsta, sexul sau cauza morții.
Un detaliu care a atras atenția cercetătorilor a fost că persoanele care sufereau de demență aveau de șase ori mai multe microplastice în creier. Totuși, acest lucru nu înseamnă că microplasticele cauzează boala. Deteriorarea creierului specifică demenței ar putea face ca particulele să se acumuleze mai ușor.
CITEȘTE ȘI: Plastic People: Nu putem noi recicla, cât pot ei produce
Impactul asupra sănătății umane rămâne în mare parte necunoscut, dar studii anterioare au sugerat o posibilă legătură între microplastice și afecțiuni cardiovasculare, precum atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale. În experimente pe animale, particulele de plastic au blocat vasele de sânge din creierul șoarecilor, provocând leziuni neurologice.
Microplasticele provin din deșeurile din plastic și au fost detectate în aer, apă și alimente. Studiile anterioare au descoperit particule și în sânge, placentă, lapte matern și măduvă osoasă. Acestea sunt inhalate sau ingerate și pot ajunge în fluxul sanguin, circulând prin organism.
Cercetătorii subliniază că nivelul microplasticelor din creier a crescut cu 50% în ultimii opt ani, reflectând creșterea producției și utilizării plasticului. Aceștia cred că, dacă poluarea cu microplastice ar fi redusă, și nivelul din organism ar putea scădea.
Totuși, studiul are și limitări. Numărul de probe analizate a fost relativ mic și nu s-au testat mai multe secțiuni din același organ, ceea ce înseamnă că variațiile interne nu sunt cunoscute complet.
Oamenii de știință spun că este esențial să fie studiate mai bine mecanismele prin care microplasticele pătrund în organism, modul în care sunt eliminate și impactul lor pe termen lung asupra sănătății, în special asupra creierului.