Majdi Fathi/NurPhoto via Getty Images

OMS nu ajunge la un acord privind pandemiile. Savanții cred că una nouă este inevitabilă10 min read

De Adriana Moscu 28.05.2024

Un tratat global pentru combaterea pandemiilor, precum cea de COVID-19, va trebui să mai aștepte. După mai bine de doi ani de negocieri, țările lumii nu au reușit să ajungă la un plan comun pentru răspunsul la următoarea pandemie.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a deschis luni, 27 mai, la Geneva, reuniunea anuală a miniștrilor sănătății și altor trimiși de rang înalt care speră să consolideze pregătirea globală pentru următoarea pandemie. Cele 194 de ţări membre și-au propus să stabilească priorităţile OMS în următorii patru ani, inclusiv un plan de eliminare a malariei în numeroase ţări până în 2030 şi măsuri pentru a combate creşterea rapidă a rezistenţei la medicamentele antimicrobiene, precum antibioticele. 

Însă cel mai ambițios proiect, acela de a adopta un tratat privind pandemia, a eșuat,// „Breaking – WHO Member States Fail to Reach Agreement on Pandemic Accord; Way Forward in Hands of World Health Assembly”, healthpolicy-watch.news // deoarece, după doi ani de negocieri intense, statele nu s-au înțeles asupra modului de răspuns la următoarea urgență pandemică. 

După ce pandemia de COVID-19 a provocat blocaje fără precedent, a afectat economiile și a ucis milioane de oameni, liderii Organizației Mondiale a Sănătății și ai țărilor din întreaga lume au promis să nu mai fie prinși cu garda jos la următoarea urgență sanitară de proporții. În 2021, țările membre au cerut agenției ONU pentru sănătate să supervizeze negocierile pentru a stabili cum ar putea împărți mai bine resursele limitate și cum ar putea împiedica răspândirea viitoarelor virusuri la nivel global.

Vineri, 24 mai, Roland Driece, copreședintele consiliului de negociere al OMS pentru acest acord, a recunoscut că țările nu au reușit să ajungă la un proiect de acord. OMS sperase că un proiect final al tratatului ar putea fi convenit la întâlnirea anuală a miniștrilor sănătății, care începe luni la Geneva. „Nu suntem acolo unde speram să fim când am început acest proces”, a spus el. Driece a subliniat că finalizarea unui acord internațional privind modul de răspuns la o pandemie este esențială „pentru binele umanității”.// „Efforts to draft a pandemic treaty falter as countries disagree on how to respond to next emergency”, abcnews.go.com // 

Totuși, oficialii speră că Adunarea Mondială a Sănătății, care se desfășoară săptămâna aceasta, va trasa calea de urmat și va lua deciziile corecte pentru a duce acest proces mai departe, astfel încât un acord privind pandemia să fie aprobat în decurs de șase luni sau chiar un an de acum încolo. 

Potrivit directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, un „torent de dezinformare” a zădărnicit eforturile de a ajunge la un consens.// „World Health Assembly opens after pandemic treaty negotiations stall”, euronews.com //

Activiștii de dreapta susțin că tratatul ar submina suveranitatea statelor, dar OMS respinge ferm aceste afirmații. Miniștrii sănătății trebuie să depășească diferențele profunde// „What is the pandemic accord and why have negotiations been so difficult?”, httheguardian.com // și să stabilească modul de diseminare a informațiilor despre patogenii emergenți și al partajării tehnologiilor pentru a-i combate, dar și despre cum vor fi gestionate echitabil resursele limitate, precum vaccinurile și măștile, în perioade de cerere crescută, așa cum s-a întâmplat la ultima pandemie de COVID-19. Ultimul draft de proiect propunea ca OMS să primească 20% din totalul produselor legate de pandemie, cum ar fi teste, tratamente și vaccinuri, și îndemna țările să dezvăluie acordurile lor cu companiile private.

În absența parafării unui tratat legat de gestionarea viitoarelor pandemii, soluția rămasă în lupta împotriva unei urgențe mondiale este, deocamdată, prin amendamente la reglementările internaționale de sănătate, vechi de aproape două decenii, acceptate „în principiu” de către țări. Un tratat general acceptat și recunoscut ar putea stabili concret conceptul de „urgență pandemică”, pentru a îmbunătăți regulile prevăzute de actuala categorie de Urgență de Sănătate Publică de Interes Internațional – nivelul de alertă al OMS pentru epidemii periculoase – și a ajuta astfel la informarea publicului în perioade de confuzie și incertitudine, așa cum a fost cazul cu COVID-19.

Iar cât timp oamenii bat pasul pe loc, o viitoare pandemie e foarte posibilă, cred mulți experți în sănătate. Sir Patrick Vallance, fostul consilier științific șef al guvernului britanic, a avertizat că o altă pandemie este „absolut inevitabilă” și că Marea Britanie, de exemplu, nu este pregătită pentru ea.// „Another pandemic is ‘absolutely inevitable’, says Patrick Vallance”, theguardian.com // El a subliniat necesitatea unei planificări continue pentru pandemii, asemănătoare cu cea acordată forțelor armate care se pregătesc pentru eventuale războaie. Vallance crede că e nevoie de vigilență pentru a detecta rapid agenții patogeni emergenți, dar și de refacerea permanentă a stocurilor de teste, vaccinuri și tratamente rapide, alături de măsuri de prevenție, pentru a evita restricțiile impuse în timpul pandemiei COVID-19.

Un posibil candidat este virusul gripei aviare (H5N1),// „H5N1 Bird Flu: Current Situation Summary”, cdc.gov // care a migrat de la păsări la vacile de lapte în mai multe state americane și stârnește îngrijorarea specialiștilor că ar putea sări cu ușurință la oameni. Ultima pandemie de gripă a început în 2009, a fost cauzată de virusul H1N1 (al gripei porcine) și se estimează că a produs 284.000 de decese, dintre care 18.449 confirmate prin analize de laborator.Text de

Adriana Moscu

Este jurnalistă și, de peste 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

SPAȚIU|FYI

ESA a lansat pentru prima dată noua rachetă Ariane 6, dar o parte a acesteia a rămas pe orbită

De
Europa are din nou o rachetă pentru propriile misiuni spațiale, însă primul zbor a avut probleme la final.
MEDIU|FYI

Iunie doboară recordurile globale de temperatură pentru a 13-a lună consecutiv. Anul 2024 ar putea depăși recordurile anterioare

De
Iunie stabilește recorduri globale de temperatură pentru a 13-a lună la rând. Anul 2024 va depăși, cel mai probabil, recordurile din 2023, în ciuda faptului că fenomenul El Niño, care contribuie la menținerea temperaturilor ridicate, s-a încheiat.
ȘTIINȚĂ|FYI

Denisovanii, strămoșii oamenilor de azi, au prosperat pe platoul tibetan timp de 160.000 de ani

De
Mii de fragmente osoase găsite într-o peșteră de pe Platoul Tibetan din China oferă o perspectivă rară asupra vieții denisovanilor, verii dispăruți ai neanderthalienilor și ai oamenilor moderni. Aceste descoperiri arată că vânau diverse animale, de la oi la rinoceri lânoși, în această zonă montană.
SĂNĂTATE|FYI

Dependența de mâncare ar putea fi legată de bacteriile intestinale

De
Un nou studiu leagă adicția de mâncare de nivelul unor bacterii specifice din flora intestinală