Premiul Nobel pentru Medicină 2019: totul despre oxigen și lipsa acestuia3 min read

De Monica Georgescu 07.10.2019, ultima actualizare: 19.03.2020

Astăzi, 7 octombrie, au fost anunțați câștigătorii Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pe anul 2019. Aceștia sunt William G. Kaelin Jr. (Dana Farber Cancer Institute, Harvard Medical School, SUA), Sir Peter J. Ratcliffe (University of Oxford, Francis Crick Institute, Marea Britanie) și Gregg L. Semenza (Johns Hopkins University School of Medicine). Cei trei împart, în proporții egale, un premiu de 9 milioane coroane suedeze (aproximativ 830.000 de euro). Adunarea Nobel de la Institutul Karolinska a decis să acorde premiul pentru descoperirile privind felul în care celulele simt și se adaptează la schimbarea disponibilității oxigenului.

William G. Kaelin Jr., Sir Peter J. Ratcliffe și Gregg L. Semenza, câștigătorii Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pe anul 2019 (Ill. Niklas Elmedhed. © Nobel Media)

Cei trei primiseră, în 2016, Premiul Albert Lasker pentru cercetare fundamentală pentru descoperirile lor privind monitorizarea oxigenului la nivel celular, un proces esențial pentru supraviețuire. De altfel, acest trio era printre principalii favoriți la cea mai înaltă distincție din medicină, alături de descoperitorii și dezvoltatorii sistemului de editare genomică CRISPR-Cas.

Kaelin, Ratcliffe și Semenza au identificat mecanismele moleculare după care se desfășoară activitatea genelor ca răspuns la variațiile nivelurilor celulare ale oxigenului. Oxigenul este necesar pentru conversia principiilor alimentare în energie, esențială pentru organismele animale. Prin cercetările lor, cei trei laureați au pus bazele înțelegerii felului în care nivelul oxigenului afectează metabolismul și mecanismele fiziologice ale celulei. Pe baza descoperirilor fundamentale premiate de Adunarea Nobel, au fost dezvoltate aplicații clinice împotriva anemiei, cancerului și a altor numeroase afecțiuni.

SĂNĂTATE|EXPLAINER

Ce este neurofibromatoza, boala care a inspirat rolul premiat al lui Sebastian Stan în filmul A different man  

De
Neurofibromatoza, o boală genetică rară, care apare la 1 din 3.500 de nașteri, provoacă tumori și poate afecta nervii, pielea sau oasele. Uneori, schimbările fizice pot fi vizibile și pot interacționa cu viața socială.
SĂNĂTATE|FYI

„Boala X”? O afecțiune misterioasă asemănătoare gripei a ucis peste 30 de persoane în Congo

De
Un focar de boală neidentificată în zona Panzi din Republica Democrată Congo a atras atenția globală. De la sfârșitul lunii octombrie, au fost raportate peste 400 de cazuri, majoritatea la copii sub cinci ani. Simptomele includ febră, tuse și dureri, iar 31 de oameni au murit. Situația este agravată de malnutriție severă.
SĂNĂTATE|OVERVIEW

5,5% din PIB pentru Sănătate. Subfinanțarea sistemului a ajutat la ascensiunea extremei drepte? 

De
România se confruntă cu una dintre cele mai mari inegalități sociale și un sistem medical subfinanțat și subdezvoltat. De la investiții insuficiente în prevenție și absența centrelor comunitare până la rate alarmante de mortalitate prevenibilă, sănătatea publică reflectă o prăpastie între urban și rural. 
SĂNĂTATE|SCI-FACTS

7 forme de pseudomedicină de care ar trebui să te ferești

De
Ayurveda sau aiureli? Pseudomedicina, explicată pe scurt, de la homeopatie la reiki și terapie cu cristale.