Premiul Nobel pentru Medicină 2019: totul despre oxigen și lipsa acestuia3 min read

De Monica Georgescu 07.10.2019, ultima actualizare: 19.03.2020

Astăzi, 7 octombrie, au fost anunțați câștigătorii Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pe anul 2019. Aceștia sunt William G. Kaelin Jr. (Dana Farber Cancer Institute, Harvard Medical School, SUA), Sir Peter J. Ratcliffe (University of Oxford, Francis Crick Institute, Marea Britanie) și Gregg L. Semenza (Johns Hopkins University School of Medicine). Cei trei împart, în proporții egale, un premiu de 9 milioane coroane suedeze (aproximativ 830.000 de euro). Adunarea Nobel de la Institutul Karolinska a decis să acorde premiul pentru descoperirile privind felul în care celulele simt și se adaptează la schimbarea disponibilității oxigenului.

William G. Kaelin Jr., Sir Peter J. Ratcliffe și Gregg L. Semenza, câștigătorii Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pe anul 2019 (Ill. Niklas Elmedhed. © Nobel Media)

Cei trei primiseră, în 2016, Premiul Albert Lasker pentru cercetare fundamentală pentru descoperirile lor privind monitorizarea oxigenului la nivel celular, un proces esențial pentru supraviețuire. De altfel, acest trio era printre principalii favoriți la cea mai înaltă distincție din medicină, alături de descoperitorii și dezvoltatorii sistemului de editare genomică CRISPR-Cas.

Kaelin, Ratcliffe și Semenza au identificat mecanismele moleculare după care se desfășoară activitatea genelor ca răspuns la variațiile nivelurilor celulare ale oxigenului. Oxigenul este necesar pentru conversia principiilor alimentare în energie, esențială pentru organismele animale. Prin cercetările lor, cei trei laureați au pus bazele înțelegerii felului în care nivelul oxigenului afectează metabolismul și mecanismele fiziologice ale celulei. Pe baza descoperirilor fundamentale premiate de Adunarea Nobel, au fost dezvoltate aplicații clinice împotriva anemiei, cancerului și a altor numeroase afecțiuni.

SĂNĂTATE|SOLUȚII

Implanturile cerebrale revoluționare le redau orbilor vederea

De
Cercetătorii europeni se străduiesc să îmbunătățească tehnologia care, într-o bună zi, ar putea ajuta persoanele nevăzătoare să vadă din nou.
SĂNĂTATE|SCIENCE OF FOOD

Cum sunt evaluați aditivii alimentari în UE?

De
Aditivii alimentari sunt adăugați la alimente pentru a le îmbunătăți aspectul, aroma, gustul, durata de valabilitate sau siguranța. Sunt, în același timp, o temă constantă de controverse. 
SĂNĂTATE|OVERVIEW

Cum descoperi un medicament nou în 2023? 

De
Inovația în medicina e ajutată de noile tehnologii: de la big data la inteligența artificială și bioimprimarea 3D.
SĂNĂTATE|MS TALKS

De ce crește rapid rata de vaccinare anti-HPV în România? Medicul Gindrovel Dumitra are o explicație

De
Organizația Mondială a Sănătății vrea ca până în anul 2030, în Europa să declare eliminat cancerul cervical. Nu va fi posibil în România, dar cifrele sunt încurajatoare.