Trebuie să redăm populației încrederea în vaccinare14 min read

De Monica Georgescu 02.07.2019, ultima actualizare: 13.03.2020

O declarație și un semnal de alarmă din partea comunității internaționale de oameni de știință

 

În 1980, variola – o boală infecțioasă extrem de contagioasă, care a ucis sute de milioane de oameni de-a lungul istoriei – a dispărut complet din lume. Odată contractată infecția, variola avea o rata de mortalitate de 30%, mai mare în rândul copiilor. Asta înseamnă că una din trei persoane infectate murea. Cei care supraviețuiau rămâneau adesea orbi sau desfigurați. Variola a fost complet eradicată printr-o campanie globală de vaccinare inițiată și condusă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Vaccinarea este una din cele mai cost-eficiente intervenții de sănătate publică și cel mai eficient instrument pe care îl avem pentru prevenirea bolilor transmisibile, precum rujeola, oreionul, poliomelita, hepatita B, meningita, tetanosul sau difteria. În fiecare an, vaccinarea salvează până la trei milioane de vieți, estimează OMS.

O epidemie creată de om

În acest moment însă, o nouă epidemie face tot mai multe victime și este o „boală infecțioasă” creată de om, care se răspândește rapid grație metodelor moderne de comunicare. Este vorba despre o „epidemie” de neîncredere și de dezinformare, care amenință să afecteze eforturile și progresele făcute până în prezent de medicina modernă și de campaniile globale de vaccinare.

Din cauza campaniilor de dezinformare în care se militează pentru nevaccinare, rata acoperirii vaccinale pentru unele boli infecțioase a scăzut semnificativ în multe părți din lume, în special în zone care nu se confruntă cu probleme precum lipsa stocurilor de vaccin sau cu acces dificil la servicii de sănătate.

O acoperirea vaccinală cât mai aproape de 100% este esențială pentru protecția populației împotriva unei epidemii. Asta deoarece vaccinarea nu protejează doar individul inoculat, ci și pe cei care, dintr-un motiv sau altul, nu au fost vaccinați – pe cei care au interdicție de vaccinare sau pe cei care nu au împlinit încă vârsta pentru a fi imunizați. Imunitatea de grup este posibilă doar atunci când o parte suficient de mare din populație este vaccinată, astfel încât lanțul de transmitere a bolii este întrerupt – foarte puține persoane sunt vulnerabile la îmbolnăvire sau pot transmite boala.

În prezent, în multe zone ale lumii, se observă o scădere îngrijorătoare a ratei de acoperire vaccinală. În consecință, ne confruntăm cu un număr tot mai mare de epidemii și de decese atribuite unor boli care pot fi prevenite. Epidemiile de rujeolă, de exemplu, au afectat sever mai multe țări din Europa – inclusiv România, care are una din cele mai mari rate de îmbolnăviri și decese din această cauză din Europa.

Un alt exemplu îngrijorător este recenta epidemie de rujeolă din SUA, care a captat atenția presei internaționale tocmai pentru că s-a declanșat într-o țară în care această boală infecțioasă era considerată eradicată. În SUA, vaccinul antirujeolic fusese scos din schema obligatorie de vaccinare. Este un semnal de alarmă că, în absența protecției oferite prin vaccinare, o boală aproape uitată se poate transforma rapid într-o epidemie de proporții, mai ales în contextul actual în care libera circulație a cetățenilor dincolo de granițe poate face ca un agent infecțios să facă înconjurul planetei în mai puțin de o zi.

Un semnal de alarmă din partea comunității oamenilor de știință

Scăderea ratei de vaccinare a populației sub pragul care poate asigura imunitate de grup și protecție persoanelor vulnerabile este o problemă gravă de sănătate publică. Acesta este motivul pentru care recent, pe 2 iulie, un grup format din peste 60 de oameni de știință, medici și lideri în domeniul sănătății publice din întreaga lume a publicat Declarația de la Salzburg.

Declarația este un manifest pentru acceptarea vaccinării și în același timp un apel pentru educare și informare în privința vaccinării.

„Noi, oamenii de știință, profesioniștii din domeniul sănătății publice, medicii și avocații pentru respectarea drepturilor copiilor, alături de Grupul internațional de lucru pentru vaccinare și soluții de sănătate publică, dintr-un sentiment de îngrijorare, semnăm această Declarație. Susținem vaccinarea universală a tuturor copiilor și ne luăm angajamentul ferm de a susține dezvoltarea, testarea, implementarea și evaluarea unor programe de comunicare pro-vaccinare noi, eficiente și bazate pe dovezi.

Obiectivul nostru este de a explica vaccinarea părinților și aparținătorilor, de a răspunde la orice întrebare și de a adresa orice îngrijorare pe care aceștia ar putea să o aibă și, în același timp, de a menține încrederea populației în protecția pe care vaccinarea o oferă la nivel personal, familial și comunitar. De asemenea, eforturile noastre se vor îndrepta către comunicarea pericolelor asociate bolilor infecțioase – în special în rândul copiilor, din moment ce aceste informații par a fi uitate în prezent.

În timp ce dezinformarea cu privire la vaccinare a dus la scăderi îngrijorătoare ale ratelor acoperirii vaccinale în unele zone ale lumii, în alte comunități – în special în țările cu venituri mici – problemele principale care trebuie adresate și rezolvate țin de lipsa accesului la servicii medicale și de dificultăți în asigurarea unor stocuri stabile de vaccinuri.”

Așa începe Declarația de la Salzburg, semnată la momentul emiterii de peste 60 de medici și autorități din domeniul sănătății din Europa, Asia, America, Africa și Australia.

Informații mai sigure în online

În continuare, semnatarii declarației fac apel la organizațiile din spatele motoarelor de căutare și a rețelelor de socializare. Gatekeeperii informațiilor din mediul online sunt rugați să monitorizeze mai atent informațiile pe tema vaccinării în încercarea de a oferi publicului acces la informații pertinente, bazate pe dovezi și de a limita răspândirea dezinformării. Sursele de dezinformare și de informații false pe tema vaccinării ar trebui să fie identificate și limitate în mediul online – practica funcționează deja pentru cei care răspândesc alte tipuri de mesaje nocive pentru utilizatori, precum instigările la violență sau nuditate.

Medicii, părinții, educatorii, liderii de opinie și liderii religioși ar trebui să-și unească forțele pentru a disemina un mesaj corect, informat despre vaccinare și de a încerca sa corecteze opiniile celor care au fost dezinformați pe această temă la toate nivelurile societății și prin intermediul tuturor mediilor de comunicare.

În același timp, guvernele și autoritățile din întreaga lume ar trebui să elaboreze și să implementeze o legislație care să limiteze pe cât posibil excepțiile de la vaccinare a copiilor. Serviciile medicale care asigură vaccinarea ar trebui să fie bine finanțate și bine organizate. Semnatarii declarației consideră că vaccinarea ar trebui să fie considerată un serviciu esențial pentru comunitate, la fel ca serviciile care asigură siguranța publică – poliția sau pompierii.

„Suntem alarmați de faptul că anul acesta OMS a declarat refuzul vaccinării una din principalele zece probleme de sănătate publică la nivel global. Este o criză creată de om, foarte periculoasă și total inutilă”, a declarat astăzi dr. Scott Ratzan, fondatorul Grupului internațional de lucru pentru vaccinare și soluții de sănătate publică.

„Reapariția unor boli infecțioase foarte periculoase, cum e rujeola, pe care Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) a declarat-o eliminată de pe teritoriul Statelor Unite în anul 2000, amenință să pericliteze eforturile depuse în acest domeniu de mii de medicii, oameni de știință și autorități din domeniul sănătății publice timp de aproape un secol. Părinții au dreptul să ia decizii informate despre vaccinare. Însă ei nu au dreptul să-și pună în pericol propriii copii sau alți copii, lăsându-i vulnerabili în fața unor boli infecțioase potențial letale. Trebuie să facem o treabă mai bună, trebuie să ajungem la părinții care ezită să-și vaccineze copiii”, a declarat prof. dr. Lawrence Gostin, directorul Centrului colaborativ OMS pentru legislație în domeniul sănătății publice și al drepturilor omului.

SĂNĂTATE|OVERVIEW

Variola maimuței. Cel mai probabil, nu începe următoarea pandemie

De
Boala cu origine animală care îngrijorează autoritățile sanitare din întreaga lume nu este nouă, dar e pentru prima dată când variola maimuței se răspândește atât de mult în afara Africii
SĂNĂTATE|EXPLAINER

FAQ: Roe v. Wade și disputa pe seama avorturilor din SUA

De
O dispută de drept constituțional ar putea afecta viața și sănătatea a zeci de milioane de femei din Statele Unite și ar putea avea repercursiuni și în România
SĂNĂTATE|SCI-FACTS

5 boli pe care le credeai dispărute (dar încă există)

De
Ciumă bubonică în China? De la o marmotă? De fapt, nu e singura boală a trecutului care încă există.
SĂNĂTATE

Viața în spațiu - ce se întâmplă în corpul tău după un an pe Stația Spațială

De
O declarație și un semnal de alarmă din partea comunității internaționale de oameni de știință   În 1980, variola – o boală infecțioasă extrem de contagioasă, care a ucis sute de milioane de oameni de-a lungul istoriei – a dispărut complet din lume. Odată contractată infecția, variola avea o rata de mortalitate de 30%, mai …