JDawnInk/Getty Images
Studiu: Pacienții tratați cu Ozempic ar putea avea un risc mai scăzut de Alzheimer5 min read
Medicamentul popular pentru diabet și obezitate pare să aibă efecte benefice și pentru bolile neurodegenerative.
Un studiu observațional la scară largă, pe baza datelor medicale colectate de la peste un milion de pacienți cu diabet de tip 2 din Statele Unite, susține că semaglutida, substanța comercializată sub numele Ozempic, Rybelsus sau Wegovy, ar putea scădea semnificativ riscul de a dezvolta boala Alzheimer.
Studiul, efectuat de cercetători de la Școala de Medicină Case Western, susține că pacienții care au urmat tratamente cu semaglutidă au un risc cu între 40 și 70% mai scăzut de a primi o diagnoză inițială de Alzheimer, pe o perioadă de trei ani de la începutul tratamentului, în comparație cu grupuri de pacienți care au primit alte medicamente antidiabetice. Cercetarea a fost publicată în jurnalul //„Associations of semaglutide with first-time diagnosis of Alzheimer’s disease in patients with type 2 diabetes: Target trial emulation using nationwide real-world data in the US”, wiley.com //
Efectul a fost observat la varii categorii de pacienți, inclusiv la cei de peste 60 de ani, care au un risc dublu de a dezvolta boala neurodegenerativă față de populația generală. Scăderi similare au fost observate indiferent de vârstă, sex sau de statutul de obezitate.
Semaglutida face parte din clasa de substanțe // Agonist al receptorilor peptidei 1 asemănătoare glucagonului // Studiul a comparat efectul semaglutidei în comparație cu alte medicamente folosite la tratarea diabetului. Incidența unui diagnostic cu Alzheimer a fost mult mai scăzută față de pacienții tratați cu insulină, dar este mai scăzută și față de cei care urmau tratamente cu alte substanțe de tip GLP-1R (precum albiglutida, dulaglutida sau exenatida).
Cercetarea nu identifică vreun mecanism prin care semaglutida ar putea influența riscul de Alzheimer, însă autorii suspectează că o cauză ar putea fi efectul pozitiv pe care tratamentul îl are asupra altor factori de risc pentru Alzheimer. Printre altele, semaglutida poate //„Semaglutide and cardiovascular outcomes in patients with obesity and prevalent heart failure: a prespecified analysis of the SELECT trial”, thelancet.com // poate // „Most GLP-1 Medications Correlated with a Lower Likelihood of Anxiety and Depression Diagnoses”, epicresearch.org // și poate ajuta pacienții //„Association of Semaglutide With Tobacco Use Disorder in Patients With Type 2 Diabetes: Target Trial Emulation Using Real-World Data”, acpjournals.org //
Totuși, studiul este unul observational și bazat pe date retrospective, iar seturile de date folosite nu includ și detalii despre cât de mult au respectat pacienții schema de tratament. De asemenea, autorii nu au avut acces la date despre factorii de risc genetic pentru Alzheimer ale pacienților. Din cauza unor astfel de limitări, autorii nu pot stabili o legătură cauzală între tratament și scăderea riscului de Alzheimer, și recomandă efectuarea unor studii clinice pentru a confirma rezultatele.
CITEȘTE ȘI: Goana după Ozempic. Cum a ajuns un medicament pentru diabet vedetă în curele de slăbire?