Tehnologia în acțiune: drone contra malarie9 min read
Nouă, la Mindcraft Stories, ne place tehnologia. Dar cel mai mult ne place atunci când tehnologia are aplicații practice, care pot rezolva probleme reale cu care omenirea se confruntă.
Cea mai bună veste în acest sens vine azi din Zanzibar, unde oamenii de știință testează în premieră pulverizarea unei substanțe anti-țânțari cu ajutorul dronelor. Vorbim despre o încercare fără precedent de a controla răspândirea malariei într-o zonă endemică.
Dronele vor fi folosite pentru a pulveriza culturile de orez din Zanzibar cu o substanță specială, non-pesticidă, raportează Reuters. Substanța, denumită Aquatain, se va așeza ca o peliculă pe suprafața apei, împiedicând larvele țânțarilor să eclozeze. Oamenii de știință care au inițiat experimentul speră că astfel numărul țânțarilor anofeli – vectori de transmitere a malariei – va scădea considerabil.
Un loc perfect pentru un experiment în premieră
Experimentul are loc în Zanzibar – un arhipelag de lângă coasta de este a Africii – o zonă endemică pentru malarie. Zona a fost aleasă și datorită legislației mai permisive privind folosirea dronelor, dar și pentru prezența amplelor culturi de orez de acolo.
Orezul crește în zone inundabile, mlăștinoase, unde apa stătătoare, caldă și puțin adâncă este un mediu perfect de înmulțire a țânțarilor care transmit malaria. O altă caracteristică unică a culturilor de orez este faptul că sunt zone foarte greu accesibile, atât pentru oameni, cât și pentru utilajele care ar putea stropi cu substanțe anti-țânțari.
Drone și soluții non-toxice
Dronele vin să rezolve toate aceste probleme: micile aparate de zbor sunt mult mai ieftine decât un avion sau elicopter și pot pulveriza suprafețe greu accesibile omului. În plus, este relativ ușor să antrenezi piloți capabili să zboare dronele deasupra culturilor de orez.

În această imagine, unul din producătorii dronelor instruiește o localnică să piloteze micul aparat de zbor pentru a pulveriza o substanță specială care împiedică țânțarii să se înmulțească. Fotografia este făcută în regiunea Cheju din Zanzibar, la 31 octombrie 2019. Fotografie de Haroub Hussein.
În acest caz, dronele nu vor pulveriza un insecticid, ci o substanță specială, biodegradabilă și non-toxică pentru oameni și viețuitoare. Aquatain este un gel care se răspândește pe suprafața apei, formând o peliculă care împiedică larvele țânțarilor să eclozeze. Producătorii – o companie omonimă cu sediul în Australia – spun că substanța este permeabilă pentru gaze, permițând oxigenarea apei, pentru a nu afecta culturile de orez.
Substanța a fost testată deja cu succes la nivel internațional. Acum, în Zanzibar, se testează doar metoda inovativă de răspândire a substanței, folosind drone.
O metodă accesibilă și inovativă
„Folosirea dronelor pentru pulverizare este o metodă accesibilă și inovativă de a opri țânțarii să se înmulțească în acest zone”, declară Bart Knols, care este entomolog la Universitatea Radboud din Olanda și, în același timp, prim-cercetător în acest experiment unic.
Knols vrea să publice rezultatele acestui experiment. El și echipa sa se află la fața locului pentru a lua mostre de pe teren și pentru a calcula numărul larvelor și țânțarilor înainte, în timpul și după aplicarea soluției Aquatain.
Speranța cercetătorilor este ca această soluție să-și dovedească eficiența în controlul numărului de țânțari purtători de malarie. Dacă se va dovedi eficientă, această abordare ar putea fi implementată pe scară largă în zonele endemice pentru malarie.
Pericolul malariei
Malaria este una din cele mai periculoase și mai larg răspândite boli infecțioase, la nivel global. În fiecare an, mai mult de 200 de milioane de cazuri de malarie sunt raportate peste tot în lume, conform datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății.
Boala este transmisă la om prin înțepătura țânțarilor infectați cu paraziții din genul Plasmodium. Odată ajunși în corp, paraziții se înmulțesc în celulele roșii din sânge, cauzând în prima fază febră, simptome de gripă și anemie. În formele sale grave, boala poate fi mortală. Cel mai afectați sunt copiii. De fapt, știm că, la fiecare două minute, un copil moare de malarie undeva în lume.
În acest moment, peste 100 de țări sunt marcate ca zone la risc pentru transmiterea malariei, iar acest teritoriu se extinde anual pe fondul încălzirii globale. De aceea, este foarte important să găsim o metodă eficientă pentru a controla și opri răspândirea bolii.

Harta malariei – Organizația Mondială a Sănătății
Cea mai eficientă metodă de a preveni infectarea presupune eliminarea posibilității de a fi înțepat de țânțari. Asta poate însemna instalarea plaselor de țânțari la geam, folosirea insecticidelor și a substanțelor repelente, dar și eliminarea bălților și a ochiurilor de apa stătătoare, unde țânțarii se înmulțesc.
Desigur, această abordare nu poate fi implementată în zonele unde oamenii folosesc spre avantajul lor terenul mlăștinos și zonele inundabile, folosindu-le pentru a planta orez. Experimentul din Zanzibar profită de aceste particularități ale terenului pentru a testa o posibilitate nouă de a scăpa de țânțari, fără a folosi substanțe insecticide.
Acest experiment susține eforturile guvernului din Zanzibar de a declara eliminarea malariei în micul arhipelag până în anul 2023. Le dorim succes!