Kateryna Kon/Science Photo Library via Getty Images

Tratament revoluționar pentru diabetul de tip 1: restabilirea naturală a producției de insulină5 min read

De Elisabeta Gedő 01.10.2024

Diabetul zaharat poate intra în remisie funcțională, prin transplantarea de celule stem producătoare de insulină, susține un studiu recent

O persoană cu diabet zaharat de tip 1 a fost vindecată funcțional, fără a mai avea nevoie de doze de insulină. Tratamentul revoluționar implică creșterea și transplantul de celule producătoare de insulină, obținute din propriile celule stem ale pacientului.

Acest nou tratament ar putea oferi o soluție viabilă pentru diabetul de tip 1, conform primelor rezultate ale unui studiu clinic de fază I. Cercetătorii susțin că prima persoană care a primit acest tip de transplant nu a mai avut nevoie de insulină timp de peste un an.

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună în care sistemul imunitar atacă celulele din pancreas responsabile de producerea insulinei. Fără aceste celule, persoanele afectate nu mai pot controla nivelul glicemiei și trebuie să administreze injecții regulate de insulină pentru a menține zahărul din sânge la un nivel normal.

Pacienta, o femeie de 25 de ani, fusese diagnosticată cu diabet de tip 1 cu 11 ani în urmă. În această perioadă, a devenit dependentă de insulină și a suferit două transplanturi de ficat și unul de pancreas din cauza complicațiilor bolii.

În cadrul studiului,// „Transplantation of chemically induced pluripotent stem-cell-derived islets under abdominal anterior rectus sheath in a type 1 diabetes patient”, cell.com // cercetătorii au prelevat celule stem din țesutul adipos al pacientei și le-au reprogramat într-o stare timpurie, din care se pot transforma în aproape orice tip de celulă. Aceste celule au fost apoi „învățate” să devină celule insulare pancreatice, cultivate și ulterior transplantate în mușchii abdominali ai pacientei.

Evoluția pacientei a fost monitorizată îndeaproape timp de un an după transplant. La doar două săptămâni, necesarul zilnic de insulină a început să scadă, iar în ziua 75, pacienta nu mai avea nevoie de insulină. Această stare s-a menținut pe toată durata studiului, cu glicemie normală în 98% din timp. Mai mult, nu s-au raportat anomalii sau complicații legate de transplant.

Deși există studii anterioare similare,// „«Functional cure» for type 1 diabetes passes first human trials”, newatlas.com // acest studiu aduce o inovație importantă: celulele stem au fost induse chimic, nu genetic, și au fost obținute dintr-o altă sursă din corpul pacientei. În plus, în loc să fie implantate în ficat, celulele au fost transplantate în mușchii abdominali, ceea ce a dus la o supraviețuire și maturare mai bună a celulelor, facilitând monitorizarea și reducând invazivitatea procedurii.

Totuși, una dintre provocările majore este necesitatea de a menține suprimat sistemul imunitar al pacientului. Înlocuirea celulelor deteriorate nu rezolvă cauza principală a bolii, dar procedura poate fi comparată cu un transplant de organe și țesuturi.

Studiul sugerează că această terapie ar putea deveni o opțiune viabilă pentru tratarea diabetului de tip 1. În prezent, alți doi pacienți sunt înscriși în studiu, iar cercetările continuă pentru a evalua pe termen lung eficiența și siguranța acestui tratament.



Text de

Elisabeta Gedő

Este interesată de subiecte legată de artă, mediu și gastronomie. A mai scris în Men's Health și Glamour.

ENERGIE|SOLUȚII

Gardienii rețelei energetice – protejarea aprovizionării cu energie electrică a Europei de atacurile cibernetice

De
Cercetătorii finanțați de UE ajută sectorul energiei electrice din Europa să lupte împotriva atacurilor din ce în ce mai sofisticate ale infractorilor cibernetici.
SĂNĂTATE|FYI

Prima hartă completă a creierului unei musculițe de oțet deschide noi perspective în neuroștiințe

De
O echipă internațională a realizat prima hartă completă a creierului unei musculițe de oțet și a cartografiat toți neuronii și conexiunile dintre aceștia. Descoperirea deschide noi perspective în înțelegerea funcționării creierului și a circuitelor neuronale.
TEHNOLOGIE|SOLUȚII

Prima companie aeriană de transport de mărfuri cu drone din Europa se pregătește să-și ia zborul

De
Dronele pot reduce costurile transportului aerian de mărfuri și să conecteze mai bine zonele îndepărtate. Urmărirea lor va fi însă o provocare esențială.
SĂNĂTATE|MAIN STORY

Obiecția de conștiință, schema prin care accesul la avort e blocat în România fără a schimba legea

De
În România, refuzurile tot mai frecvente de a acorda asistență medicală pe motive de conștiință afectează serviciile de avort, ceea ce poate compromite grav sănătatea și viața pacientelor. Deși legal, avortul e tot mai greu de accesat în spitalele publice.