7 familii franceze au dat în judecată TikTok, pe care îl acuză pentru sinuciderea a doi adolescenți4 min read
Platforma de social media este acuzată că expune tinerii la un conținut dăunător, care promovează suicidul, automutilarea și tulburările alimentare.
TikTok este una dintre cele mai populare rețele sociale, cu un număr de peste un miliard de utilizatori în toată lumea. Compania chineză care o deține a fost însă criticată în decursul timpului pentru felul în care colectează datele, dar și pentru că platforma este un teren fertil pentru dezinformări și a atras foarte mulți copii și adolescenți, expuși unui conținut nepotrivit.
În Franța, șapte familii au dat în judecată TikTok, după moartea a doi adolescenți de 15 ani care s-au sinucis după ce ar fi fost expuși la clipuri care promovează suicidul, automutilarea și tulburările alimentare. Este primul astfel de proces colectiv intentat în Europa.
„Părinții doresc ca răspunderea legală a TikTok să fie recunoscută în instanță. Aceasta este o companie comercială care oferă un produs consumatorilor care sunt, în plus, minori. Prin urmare, trebuie să răspundă pentru deficiențele produsului”, // French parents whose children took own lives sue TikTok over harmful content, theguardian.com // avocata Laure Boutron-Marmion. Ca reacție la aceste proteste, un reprezentant TikTok a declarat că „suntem în profund dezacord cu aceste afirmații, iar multe dintre ele credem că sunt inexacte și înșelătoare”.
Efectul rețelelor sociale asupra sănătății mintale a tinerilor este subiectul multor cercetări. Chiar dacă nu s-a dovedit încă o relație de cauzalitate între cele două, mulți experți cred că folosirea în exces a social media poate agrava probleme deja existente.
Atât TikTok, cât și Facebook și Instagram sunt subiectul a sute de procese care acuză platformele că sunt construite pentru a fi utilizate excesiv și compulsiv.
// „A focus on adolescent social media use and gaming in Europe, central Asia and Canada: Health Behaviour in School-aged Children international report from the 2021/2022 survey”, iris.who.int // al Organizației Mondiale a Sănătății a arătat că România are cei mai mulți adolescenți care folosesc excesiv rețelele sociale.