George Calin, Sabin Cîrstoveanu, Cornel Putan/Inquam Photos

Ce îți promit principalii candidați la prezidențiale în programele lor electorale?

De Mindcraft Stories 20.11.2024

Am analizat programele politice ale principalilor candidați la prezidențiale pentru a vedea ce au de spus despre cercetare, tehnologie sau mediu (și, desigur, restul subiectelor de interes public). Am descoperit mai degrabă niște programe de guvernare.

Odată la cinci ani, România își alege președintele și tratează acest lucru drept cel mai important moment electoral. Asta deși statul român este unul semiprezidențial, iar Constituția limitează puterile președintelui la câteva domenii foarte clare: este un mediator între puterile statului, precum și între stat și societate, numește șeful guvernului (dar doar în funcție de rezultatele alegerilor), poate participa la unele ședințe de guvern (dar doar cele despre politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice), încheie tratate externe (negociate de Guvern), numește ambasadori, acordă grațieri, numește unii reprezentanți în instituții publice, în special în justiție (sau la CNA) și este comandantul forţelor armate.

Totuși, toată lumea se raportează la aceste alegeri ca la cele mai importante și îl tratează pe președinte ca pe unul american sau francez, poziții mult mai puternice decât în sistemul politic românesc. În schimb, alegerile parlamentare (care au loc, în acest an, la o săptămână după primul tur al prezidențialelor) sunt aproape ignorate.

Vreme de câteva luni, candidații la președinție fac turul televiziunilor și, mai nou, al influencerilor din social media, se scriu tone de texte, se publică mii de postări pe social media, de către candidați, partide, susținători sau chiar și ferme de trolli și apar zeci de dezvăluiri sau dezinformări despre aproape fiecare dintre cei de pe buletinul de vot.

Candidații își nuanțează pozițiile de-a lungul campaniei sau, de cele mai multe ori, evită să răspundă la întrebări, pentru a atrage cât mai mulți alegători. Însă fiecare candidat prezintă mai întâi un program politic, în care pune pe masă viziunea sa pentru cei cinci ani pe care i-ar putea petrece la Cotroceni. Sau cel puțin așa ar trebui, pentru că în realitate, ei întăresc impresia că președintele poate mai mult decât îi este permis și vin cu propuneri care țin mai degrabă de guvern sau parlament, desprinse cel mai adesea din programul partidului care-i susține.

Am decis să analizăm programele politice ale celor mai importanți cinci prezidențiabili români, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Elena Lasconi și George Simion (ordinea e alfabetică), pentru a vedea ce propuneri sunt dispuși să-și asume în scris. Ne-am concentrat pe teme de interes pentru Mindcraft Stories, precum știința, cercetarea, tehnologia, energia, mediul, dar n-am neglijat nici alte subiecte.

Iată mai jos concluziile noastre.

Marcel Ciolacu: cât mai multe fabrici și uzine – obiectivul strategic al României


Nicolae Ciucă vrea o Românie „prosperă și sigură”, dar nu prea știe cum


Mircea Geoană: AI-ul și digitalizarea rezolvă totul (mai puțin criza demografică)


Elena Lasconi: populism pentru clasa de mijloc


George Simion vinde visul unei locuințe contra voturi


Am ales doar candidații cu șanse (cât de cât) reale, însă trebuie precizat că în cursa electorală mai sunt înscriși Ana Birchall (independent), Cristian Diaconescu (independent), Călin Georgescu (independent), Kelemen Hunor (UDMR), Cristian Terheș (PNCR), Alexandra Păcuraru (PADN), Sebastian Popescu (PNR) și Silviu Predoiu (PLAN). Ludovic Orban (FD) a anunțat că se retrage în favoarea Elenei Lasconi, dar rămâne și el pe listă.



Texte de

Adriana Moscu

Este jurnalistă și, de peste 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.


Paul Petrache

Doomscroller profesionist. S-a apucat de jurnalism ca să aibă un pretext să documenteze subiecte pe care poate nu le-ar aborda în mod normal.


Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.


Daniela Vasilache

Danielei îi place să testeze limitele „imposibilului”, nu se ferește niciodată de complexitate și e mereu pregătită pentru o nouă provocare. Și-a început cariera scriind articole despre artă, dar mai târziu s-a îndrăgostit de lumea științei. A scris timp de un an de zile pentru ZME Science, iar unele dintre articolele ei au fost preluate de presa italiană și ungară.


Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

SOCIETATE|SOCIAL MEDIA

TikTok vs CSAT: Succesul lui Georgescu ține de viralitatea conținutului, nu de numărul urmăritorilor

De
TikTok evită să clarifice dacă algoritmii săi au influențat rezultatul obținut de Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale din România.
SOCIETATE|MAIN STORY

Programul Georgescu: adio liberalism, e timpul pentru suveranism-distributism

De
Călin Georgescu vrea o nouă Românie, una care să colinde pe câmpuri verzi, lucrate la comun, în cooperative. Îți propune o viață tihnită de familie, la țară, dincolo de provocările lumii moderne. Și e dispus să ți-o dea, indiferent ce-ți dorești.
SOCIETATE|SOLUȚII

Pragul electoral ar fi trebuit să oprească extremiștii. Acum, el ține în afara parlamentului partidele reformiste

De
Pragul electoral a fost gândit pentru a asigura un parlament stabil și chiar a proteja democrația. Însă, odată ce extremiștii au sărit gardul, scopul său a devenit tot mai neclar.   
SOCIETATE|FYI

Derapaj rasist al lui Călin Georgescu la adresa șefului OMS, într-un interviu din 2023: „E un c****i de casă”

De
Sub pretextul parafrazării activistului american Malcolm X, Călin Georgescu a folosit termeni rasiști și jignitori pentru a-l descrie pe șeful OMS, etiopianul Tedros Ghebreyesus, într-un interviu cu un avocat german conspiraționist disponibil public pe YouTube.