Octav Ganea/Inquam Photos; Michael M. Santiago/Getty Images

Cel mai recent trend de pe TikTok a câștigat alegerile prezidențiale

De Mihai Ghiduc 25.11.2024

Titlul ăsta a fost inspirat de o postare de pe Facebook, rețeaua în care mi-am curatoriat o bulă suficient de irelevantă ca să ratez trendul.

Pentru a doua oară în cinci ani, TikTok produce o surpriză în alegerile din România, una pe care n-au prevăzut-o nici jurnaliștii, dar mai ales sociologii și sondajele de opinie. După AUR și George Simion, e rândul lui Călin Georgescu, cu a sa victorie surprinzătoare în primul tur al alegerilor prezidențiale.// Rezultate alegeri prezidențiale 2024, hotnews.ro // OK, bine, o să spună unii acum că s-a văzut creșterea, dar sondajele îl dădeau pe undeva pe la cel mult 10% și nici măcar exit poll-urile din noaptea alegerilor nu l-au dat decât pe locul trei, departe de victoria la 350.000 de voturi în fața celui de-al doilea.

Scria cineva pe Facebook că trendul cu ciocolata Dubai de pe TikTok a fost înlocuit de Cătălin Georgescu. Spun cineva pentru că algoritmul a avut grijă să dea refresh, cât să pierd postarea – succes în a o mai regăsi. E unul dintre motivele pentru care suntem unde suntem. În dorința de a te ține cât mai mult pe o platformă, cei care au creat algoritmii au sabotat orice formă de curatoriere a informației. Ți se livrează ce urmărești, din ce în ce mai mult, până te saturi – ca și cum ți-e poftă de o ciocolată cu fistic și cineva ți-o umple până la refuz. Și când te saturi, nicio problemă, algoritmul se prinde imediat și-ți livrează altceva interesant, într-un ciclu infinit.

De schema asta a profitat în ultimele săptămâni Călin Georgescu, susținut de mii de conturi și hashtaguri, // „Cum a crescut în sondaje Călin Georgescu printr-o strategie de promovare pe TikTok: Val de tag-uri care i-au adus zeci de mii de urmăritori și sute de mii de vizualizări noi”, info-sud-est.ro // cu clipurile scurte și patetice despre iubire, patriotism și demnitate. Că a reușit să creeze un trend organic, și s-a prezentat destul de antisistem ca să profite de nemulțumirile votanților, că a fost ajutat cu troli și boți – cum se speculează acum –, e greu de demonstrat fără acces în măruntaiele mașinăriei.

Desigur, TikTok s-a lăudat că nu-i posibil ca un politician să-și facă campanii plătite, că au statut special. Dar n-a zis niciodată că algoritmul nu-l va amplifica organic, doar că moderatorii lor veghează să nu bată câmpii cu grație. Ăia 96, că atâția știu limba română. 96 de moderatori ca să vegheze miile de postări care-au invadat rețeaua în ultimele săptămâni. 

CITEȘTE ȘI: Pot 96 de moderatori să gestioneze conținutul politic de pe TikTok-ul românesc? 

Postări care se pot multiplica cu ajutorul unei alte invenții a posesorilor algoritmilor: grupurile închise de pe Facebook, WhatsApp sau cele deschise de pe Telegram, pe care lucrurile se pot organiza rapid, la firul ierbii. 

Ar trebui să fie ceva pozitiv că social media egalizează șansele. Ce se întâmplă de fapt e că platformele îi captează într-o bulă pe cei care decid să voteze un personaj viral și nu le mai livrează informații despre restul sau unele care l-ar putea dezavantaja – atâta vreme cât acelea nu se viralizează. 

Cu greu vor afla votanții lui de atașamentul lui Georgescu față de Rusia sau Putin, de antisemitismul personajului, de admirația sa pentru criminali de război și legionarism. Adaugă nemulțumirea majoră față de actuala guvernare, contraselecția din partide care a dus la candidați slabi, divizarea partidelor în partidulețe fără șanse să treacă pragul și ai tot ce e necesar pentru această surpriză majoră.

Un alt lucru pe care-l mai face algoritmul e să trateze (aproape) toată informația egal, ceea ce pe termen lung duce la diluarea adevărului într-o mare de prostii debitate cu patosul unui actor de teatru de provincie și, mai ales, clipulețe amuzante.

Cred că a venit vremea să recunoaștem că social media e noua media, și că acolo se aleg președinții și guvernele. X-ul lui Musk l-a trimis pe Trump la Casa Albă, TikTok și WhatsApp l-au pus pe Călin Georgescu cu un picior în pragul Cotroceniului. Ziarele (care ziare?), televiziunile, site-urile, media clasică și cea independentă au rămas într-o bulă, iar bula e tot mai irelevantă. Lumea nu mai consumă știri și informații, consumă virale. Uneori și de la noi, cel mai adesea de la cine se nimerește să le pară apetisant în săptămâna cu pricina.

Rantul ăsta, că nu-i pot spune text, o să facă poate câteva sute de vizualizări, poate mii. Între timp, pe TikTok, câteva mii de clipuri o să facă zeci de mii de vizualizări într-o oră. Mă duc și eu să filmez ceva amuzant, că sigur algoritmului n-o să-i mai placă să vorbesc despre Georgescu. Cu atât mai puțin despre Lasconi.



Rant de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

SOCIETATE|OVERVIEW

Alegeri 2025. Ce spun candidații la prezidențiale despre reglementarea consumului de droguri? 

De
În cursa pentru Cotroceni, principalii candidați abordează problema drogurilor fie prin soluții sociale, fie prin măsuri represive. Unii cer prevenție sau închisoare pe viață pentru traficanți, alții vor subiectul în CSAT. Dar puțini se opresc la cauze – la ce îi împinge pe oameni spre consum și cum pot fi sprijiniți cu adevărat.
SOCIETATE|OVERVIEW

Manosfera. Din SUA în România, o afacere profitabilă bazată pe misoginie

De
Studiile recente arată că algoritmii rețelelor sociale recomandă din ce în ce mai des conținut misogin tinerilor bărbați vulnerabili. Aceasta e însă doar una dintre metodele prin care manosfera – o rețea de comunități online care glorifică masculinitatea – își crește audiența.
SOCIETATE|ERASMUS+ LOG

Erasmus+ Log în format blitz: Lituania, Spania, Polonia și Turcia

De
Știai că nu trebuie neapărat să fii student pentru a participa la un program Erasmus+?
SOCIETATE|FYI

Gen Z: de ce se identifică tot mai mulți tineri ca fiind bisexuali?

De
Identificarea ca bisexual a crescut semnificativ în ultimele generații. Dacă în trecut bisexualitatea era mai puțin vizibilă, astăzi tot mai mulți tineri își definesc identitatea sexuală într-un mod mai fluid. Ce determină această schimbare? Este doar o tendință socială sau o reflectare mai fidelă a realității?