Erasmus+ Log în Rethymno, Grecia. Când viața îți oferă tztatziki, îl accepți27 min read
În cazul în care ești la curent cu memeurile despre lucruri care ar șoca oamenii din trecut, vreau doar să adaug că un anumit tip olandez pe nume Erasmus din epoca renascentistă ar fi probabil uimit să afle că astăzi numele lui face turul Europei mai des decât a făcut-o el vreodată.
Bun venit la Erasmus Log, o serie de materiale prin care îmi propun să realizez o hartă a destinațiilor Erasmus+ prin ochii studenților români care au luat parte la astfel de mobilități. Dacă nu ai mai auzit până acum de // Site oficial: erasmus-plus.ec.europa.eu // imaginează-ți un fel de reality show academic în care studenții călătoresc în diferite țări, studiază, se distrează și, cel mai important, încearcă să explice localnicilor de ce ciorba de burtă este un deliciu național.
Dincolo de umor culinar, Erasmus+, din perspectiva cuiva care a participat la o astfel de mobilitate (spoiler alert), este probabil unul dintre cele mai de succes programe ale Uniunii Europene, unul care a oferit, din 1987, când a fost creat, și până în 2024, // „Marking 37 years of Erasmus+: Key numbers and achievements”, erasmus-plus.ec.europa.eu // posibilitatea să călătorească, să își extindă orizonturile academice și culturale, să își dezvolte abilitățile profesionale și personale și să trăiască experiențe de neuitat în diferite colțuri ale bătrânului continent.
Programul poartă numele lui Erasmus din Rotterdam, un academician și teolog erudit din perioada Renașterii, fiind și un acronim pentru European Community Action Scheme for Mobility of University Students (Programul de Acțiune al Comunității Europene pentru Mobilitatea Studenților Universitari).
Pentru că nu de mult am avut și eu ocazia să trăiesc pe propria piele experiența Erasmus+, în primul articol din această serie voi povesti despre ultimele luni pe care le-am petrecut în Rethymno, un mic oraș de pe coasta de nord a Cretei, cea mai mare dintre miile de insule ale Greciei. Mobilitatea mea de studiu a început în februarie 2024 și s-a încheiat în iunie, iar eu am ales să-mi petrec ultimul semestru de masterat într-o destinație exotică.
Unde am fost?
Rethymno, un oraș cu câteva zeci de mii de locuitori, se află între Chania și Heraklion, cel din urmă fiind capitala Cretei și destinația de pe insulă unde se află cei mai mulți studenți Erasmus+. În ciuda faptului că nu este o metropolă cu foarte multe de oferit în privința traiului urban, Rethymno compensează prin farmec istoric, câteva plaje superbe și o atmosferă foarte relaxată și oarecum lentă, tipică de altfel comunităților mai mici din Grecia.
Într-un tur organizat de către universitatea gazdă în primele zile am aflat că identitatea orașului s-a conturat de-a lungul secolelor prin influențele venețienilor și otomanilor. Primii au ocupat insula din secolul al XIII-lea timp de vreo patru secole și jumătate, iar amprenta lor încă o poți simți în arhitectură, în special atunci când vizitezi vechiul port venețian.
Otomanii au preluat ștafeta ocupării insulei de la venețieni, în urma unui război în secolul al XVII-lea, și au petrecut prin zonă în jur de două secole și jumătate, retrăgându-se de pe insulă în 1889. Moscheea Neratze din centrul orașului, dar și multe alte elemente din structura clădirilor din centrul istoric servesc drept testament al prezenței vechiului imperiu.
Acest amestec eclectic și oarecum neobișnuit de elemente culturale, la care se adaugă în mod firesc și cele din cultura grecească, fac din Rethymno și din Creta în general, o destinație unică din zona Mediteranei.
Am pornit la drum alături de alte două prietene, iar prima provocare cu care ne-am confruntat a fost găsirea unei cazări. Universitatea ne-a informat de la început că nu poate oferi locuri în cămine pentru studenții Erasmus+, deci să nu îți pui speranța în asta înainte să aplici. Am început să căutăm apartamente pe site-uri grecești de profil (o experiență interesantă în sine, vei vedea) cu aproximativ două luni înainte de momentul plecării, și am reușit să găsim unul fără prea mari dificultăți. Mulți proprietari știu că orașul este o destinație Erasmus+ populară și sunt deschiși în a accepta studenți străini.
Valoarea lunară a grantului Erasmus+ era de 600 de euro, însă un detaliu mai puțin cunoscut de studenți este că doar 80% din această sumă este disponibilă în timpul mobilității, restul de 20% fiind acordat după întoarcerea în țara de origine. Prin urmare, aveam la dispoziție din partea programului 480 de euro lunar, din care jumătate, adică 240 de euro, mergeau către chirie, restul fiind acoperit de una dintre prietenele mele, cu care împărțeam apartamentul. Îmi mai rămâneau deci 240 de euro lunar pentru mâncare, transport și alte cheltuieli.
Probabil că nu aș fi reușit să mă descurc cu suma respectivă dacă nu aș fi și lucrat la distanță pe timpul mobilității. De altfel, și alți colegi de acolo au început să caute job-uri pentru a suplimenta suma venită din cadrul programului. Sfatul meu e să ai niște economii sau un venit suplimentar, pentru că e posibil ca grantul să nu-ți acopere toate cheltuielile, mai ales cele legate de călătorii sau activități care ți-ar face experiența mai plăcută. Un alt pro tip: dacă înveți să gătești îți va fi ceva mai ușor să-ți gestionezi bugetul, și sunt multe mâncăruri grecești foarte gustoase pe care mă bucur că am învățat să le prepar.
Cum e universitatea?
În ce privește călătoria mea academică, am făcut tranziția de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj la University of Crete, care are ramuri în mai multe orașe din Creta. Am studiat acolo Jurnalism și Știința Informației.
Campusul universitar al ramurei din Rethymno se află în Gallos, un sat din apropierea orașului, în care poți ajunge în aproximativ 20 de minute cu transportul în comun. Se află pe un deal care oferă o panoramă superbă asupra orașului și a Mării Egee și cuprinde o sumedenie de clădiri.
Dacă ai ocazia să ți se facă un tur al campusului, acceptă fără să te gândești de două ori, altfel vei petrece mult timp încercând să-ți găsești drumul printr-un labirint ce amintește de cel al minotaurului din mitologia grecească. În campus vei găsi sălile de clasă și clădirile administrative ale tuturor departamentelor, o cantină și multiple cafenele cu prețuri foarte decente pentru studenți, o sală de sport cu acces gratuit pentru comunitatea academică, dar și o bibliotecă uriașă, unde poți studia sau lucra în liniște zi de zi.
Ce trebuie neapărat să clarifici înainte să ajungi acolo este limba de predare, întrucât unele departamente oferă cursuri în limba engleză, însă la multe profesorii predau numai în greacă. Chiar și așa, poți participa la cursuri și să programezi oricând întâlniri individuale cu profesorii pentru a le adresa întrebări, iar temele de sfârșit de semestru le vei putea realiza în limba engleză. Un alt lucru care te poate ajuta este cursul de limbă greacă pe care îl poți adăuga în contractul tău educațional în mod gratuit și unde există grupe de începători și avansați. Eu nu l-am luat, iar acum parcă regret puțin.
Un aspect pe care l-am remarcat imediat în sistemul educațional din Grecia este faptul că studenții nu ezită să-și exprime nemulțumirile. Chiar de cum am ajuns, ni s-a explicat că la nivel național era în desfășurare un protest amplu al studenților împotriva unei măsuri guvernamentale care viza privatizarea educației. La universitatea unde am studiat, protestul a luat forma ocupării campusului de către studenți, cu baricade, graffiti și mesaje afișate peste tot. Profesorii s-au solidarizat cu studenții, iar timp de aproape două luni nu au avut loc cursuri fizice, ceea ce a complicat puțin procesele administrative și comunicarea cu profesorii. Cu toate acestea și noi, studenții Erasmus, am susținut inițiativa colegilor greci.
Unde să studiezi?
Unul dintre cele mai bune locuri pentru studiat, de unul singur sau cu prietenii, e chiar biblioteca universitară amintită mai sus. Se întinde pe trei nivele și e un loc răcoros, unde poți petrece aproape toată ziua.
Dacă totuși nu vrei să iei autobuzul către universitate, există multe opțiuni și în Rethymno. Printre cele pe care ți le recomand sunt // Google Maps: maps.app.goo.gl // din apropierea centrului orașului, sau // Google Maps: maps.app.goo.gl // care se află chiar pe malul mării.
Că a venit vorba de mare, plaja publică din Rethymno se întinde pe mai mulți kilometri și este și ea un loc unde poți mereu să citești în liniște sau să înveți, asta dacă poți face față căldurii și tentației de a intra în apă.
Unde să mănânci?
Grecia e o destinație notorie pentru bucătăria sa, dar aș spune că nu poți înțelege cu adevărat vâlva până nu ajungi acolo. De la souvlaki și gyros până la tzatziki, musaca sau faimoasa salată grecească, probabil că nu îți vor ajunge toate lunile pe care le vei petrece în mobilitate să epuizezi toate gama de opțiuni culinare.
În Rethymno, probabil te vei găsi des în situația de a recurge la souvlaki sau gyros, vedetele street food-ului național, iar pentru o experiență autentică de colț de stradă îți pot recomanda // Google Maps: maps.app.goo.gl //
Pentru momentele în care te prinde noaptea pe plajă, poți ajunge repede la // Google Maps: maps.app.goo.gl // sau // Google Maps: maps.app.goo.gl // iar atunci când te întorci după o noapte lungă din oraș poți trece cu încredere pe la // Google Maps: maps.app.goo.gl // care rămâne deschis toată noaptea. Fiindcă la un moment dat te vei sătura de souvlaki și gyros, vei putea găsi un brunch foarte bun la // Google Maps: maps.app.goo.gl //
Îți recomand să încerci măcar o dată să iei masa într-unul dintre restaurantele tradiționale, numit taverne. Deși Rethymno are multe taverne excelente, cele mai memorabile mese le-am savurat în tavernele din călătoriile prin Creta.
Una dintre cele mai bune la care am fost se află chiar în apropierea orașului și se numește // Google Maps: maps.app.goo.gl // Aici te poți bucura de o masă de tip bufet cu o selecție de preparate tradiționale, servită chiar de proprietar și preparată cu ingrediente proaspete din gospodăria proprie.
Nu-ți face griji nici dacă ești vegetarian sau vegan, mai toate restaurantele oferă și opțiuni de acest gen, multe pe care le-am găsit de multe ori de-a dreptul delicioase.
Unde să călătorești?
Grecia este una dintre cele mai ofertante țări europene când vine vorba de destinații turistice, iar din Rethymno drumul până la cele două aeroporturi din Creta, aflate în Chania și Heraklion, este destul de scurt. De acolo poți prinde zboruri către multe destinații din țară. Din aceleași orașe poți călători cu feribotul către alte insule grecești sau către partea continentală a țării – o opțiune mai ieftină decât avionul, dar considerabil mai lentă.
Personal, în toată perioada cât am trăit în Grecia, nu am călătorit decât pe insulă, decizie pe care nu o regret deloc. Creta are foarte multe de oferit, mult mai multe decât am putut împreună cu prietenii mei să descoperim în câteva luni.
În sud, poți ajunge rapid la // Google Maps: maps.app.goo.gl // o plajă superbă la care ajungi traversând un defileu și unde se revarsă în mare un râu flancat pe ambele părți de palmieri și de o vegetație care te-ar putea face să crezi că te afli în Seychelles.
Tot în sud am ajuns la cea mai frumoasă plajă pe care am văzut-o vreodată, în // Google Maps: maps.app.goo.gl // o destinație celebră și pentru o serie de peșteri sculptate în stâncile de pe malul mării, care au fost inițial morminte în perioada romană și timpurie creștină, iar apoi un refugiu pentru hippie din lumea întreagă în anii 1960.
Pe drumul nordic de coastă care duce către estul insulei, îți recomand să vizitezi cât mai multe sate ai ocazia, în special // Google Maps: maps.app.goo.gl // unde vei avea ocazia să vezi un port pitoresc în care sunt ancorate o mulțime de bărci de pescuit, fiecare personalizată de proprietar.
În est, poți ajunge în // Google Maps: maps.app.goo.gl // un oraș cu o atmosferă boemă și un lac situat chiar în centru, lângă care vei găsi o sumedenie de taverne și cafenele.
Deși nu am călătorit la fel de mult în partea de vest a Cretei, unul din locurile care m-au lăsat fără cuvinte este // Google Maps: maps.app.goo.gl // o peșteră la nivelul apei în care intri printr-o arcadă cu o vedere de neuitat asupra Mediteranei. Dacă vrei să o vizitezi o poți face în afara sezonului ploios, când peștera se inundă.
Tot în vest poți să te plimbi cu hidrobicicleta și să vezi țestoase pe // Google Maps: maps.app.goo.gl // sau să te aventurezi într-o drumeție pornind de la // Google Maps: maps.app.goo.gl // și până la // Google Maps: maps.app.goo.gl // pe un traseu bine delimitat și de dificultate medie, care durează undeva la trei ore. Dacă ai noroc vei putea coborî către golf alături de caprele sălbatice care împânzesc peisajul.
Pe cât de clișeic sună, pe atât de adevărat mi se pare că pentru fiecare student, destinația Erasmus+ în care ajunge îi rămâne în suflet drept o casă secundară. Mă voi întoarce mai mult ca sigur în Creta odată ce se va mai disipa depresia post-Erasmus, un fenomen ce deschide un dialog interesant și pe care îl voi aborda, dar până atunci mă gândesc la oportunitate. Oportunitatea de a explora o cultură fascinantă, plină de contrast și diversitate, de a studia într-un cadru unic și de a crea legături cu oameni pe care nu i-aș fi cunoscut vreodată într-un alt context. Apropo, ca să te ajut să navighezi mai ușor, // Pe Google Maps: maps.google.com // o hartă cu toate locurile menționate în articol, plus alte câteva, bonus, pe care sper să le vizitezi dacă ajungi în Creta. Până la următorul log, spor la creat amintiri!