Niklas Elmehed/Nobel Prize Outreach

Nobel 2024. Supraviețuitorii de la Hiroshima și Nagasaki care militează pentru denuclearizare6 min read

De Ionuț Preda 11.10.2024

Cu premiul pentru pace din 2024, Comitetul Nobel atrage atenția asupra consecințelor dramatice ale folosirii armelor nucleare în război

Comitetul Norvegian pentru Nobel a decernat Premiul Nobel pentru Pace organizației japoneze Nihon Hidankyo, care reprezintă supraviețuitorii atacurilor nucleare de la Hiroshima și Nagasaki și militează pentru renunțarea globală la arme nucleare.//Detalii pe nobelprize.org //

Nihon Hidankyo, o prescurtare a Confederației Japoneze de Organizații ale Victimelor Bombelor Atomice și cu Hidrogen, a fost formată în 1956 de grupuri de supraviețuitori ale atacurilor cu bombă atomică de la Hiroshima și Nagasaki, din 6 și 8 august 1945. Este, în prezent, cea mai mare și influentă organizație a supraviețuitorilor atacurilor nucleare din Japonia.

Cele două atacuri au provocat, conform diverselor estimări, între 150.000 și 250.000 de victime până la sfârșitul anului 1945. Un recensământ japonez din 1950//„Life Span Study (LSS)”, rerf.or.jp // a identificat peste 284.000 de supraviețuitori direcți ai celor două atacuri – persoane care se aflau în cele două orașe la momentul detonărilor atomice, pentru care a fost creat termenul oficial de „hibakusha” (în traducere aproximativă, supraviețuitori ai bombelor atomice).

Definiția termenului a fost lărgită, ulterior, pentru a include și persoanele care s-au aflat în apropierea hipocentrului exploziilor în primele două săptămâni de după atacuri, și au fost astfel expuse la doze periculoase de radiații, precum și cele care s-au născut din supraviețuitoare gravide. În total, guvernul japonez a recunoscut peste 650.000 de persoane ca fiind hibakusha, dintre care doar în jur de 100.000 se află încă în viață. //„Hiroshima urges shift from nuclear deterrence on 79th A-bomb anniv.”, kyodonews.net //

Studii efectuate pe termen lung au arătat că supraviețuitorii celor două atacuri au avut rate mult mari de diverse de tipuri de cancer, leucemie sau, în cazul femeilor gravide, de mortalitate la naștere, în comparație cu populația care nu a fost afectată.

CITEȘTE ȘI:  Hiroshima și Nagasaki: cine supraviețuiește unui atac nuclear?

ONG-ul japonez a fost implicat, de la formare, în numeroase acțiuni de conștientizare și educare despre efectele catastrofale ale unui atac nuclear, trimițând delegații anuale la ONU și la diverse conferințe de pace pentru a promova soluții de dezarmarea nucleară.

De asemenea, organizația a derulat campanii educative despre denuclearizare, a susținut cercetări despre efectele pe termen lung ale expunerii la radiații, a oferit o platformă pentru promovarea mărturiilor a mii de supraviețuitori și a propus proiecte legislative pentru compensarea acestora de către statul japonez.

Comitetul Nobel a precizat, de asemenea, că în 2025 se vor împlini 80 de ani de când o armă nucleară nu a mai fost folosită în cadrul unui conflict. Organizația atribuie un merit semnificativ pentru acest fapt grupărilor care militează pentru denuclearizare, despre care spune că au ajutat la crearea un tabu internațional în privința folosirii armelor nucleare – dar, în același timp, punctează și că acest tabu începe să fie slăbit, în contextul tensiunilor internaționale tot mai mari.

Nihon Hidankyo a fost inspirată din crearea unui alt ONG japonez, format în 1955,//„What kind of campaigns have been carried out to realize the wishes of atomic bomb survivors?”, ne.jp// Consiliul Japonez împotriva Bombelor Atomice și cu Hidrogen. Acesta s-a format în urma testului termonuclear realizat de Statele Unite în 1954, în Atolul Bikini din Insulele Marshall. Testul a provocat simptome de iradiere acută în rezidenții insulelor vecine, precum și în echipajul unui vas de pescuit japonez.



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

MEDIU|FYI

O vulpe șireată, un rechin albastru și o pădure scăldată în furtună – printre câștigătorii concursului britanic de fotografie wildlife 2025

De
Câștigătorii premiilor britanice pentru fotografie wildlife 2025 au fost anunțați. Marele premiu a revenit unei imagini cu o vulpe roșie care traversează centrul orașului Bristol. La competiție au participat peste 13.000 de fotografii, realizate de amatori și profesioniști.
SOCIETATE|ERASMUS+ LOG

Erasmus+ Log în Groningen, Țările de Jos. Furios și iute (pe două roți).

De
„Credeam că o să cădem pe asfalt de nu știu câte ori, pentru că bicicletele veneau continuu. Bicicliștii erau mai agresivi decât șoferii de mașini, care păreau mai calmi.”
SPAȚIU|FYI

Astronauții Boeing ar putea reveni pe Pământ săptămâna aceasta, cu o capsulă SpaceX

De
Capsula care-i va aduce pe Pământ pe Barry Willmore și Sunita Williams, după o misiune prelungită cu aproape nouă luni, poate părăsi Stația Spațială Internațională începând de miercuri, după andocarea unei noi misiuni SpaceX.
SOCIETATE|SOLUȚII

Poate Europa să-și rezolve problema locuințelor?

De
Noua Comisie Europeană are un comisar dedicat pentru locuințe și o serie de inițiative care să scadă costul ridicat al caselor și chiriilor pe continent. Vor fi ele de succes?