CNSA

China, prima țară care aduce pe Pământ probe de pe fața întunecată Lunii5 min read

De Elisabeta Gedő 04.06.2024

Sonda chineză Chang’e 6 a decolat de pe partea îndepărtată a Lunii, după ce a petrecut acolo două zile colectând eșantioane lunare

După două zile de la aselenizare, Chang’e 6 a decolat și se pregătește să trimită pe Pământ probele recoltate. Sonda a coborât duminică, 2 iunie, de pe orbita sa aflată la aproximativ 200 de kilometri deasupra Lunii pentru a cerceta suprafața în căutarea unui loc de aselenizare, conform agenției de știri Xinhua,// „China’s spacecraft takes off from moon with first samples from lunar far side”, news.cn // care citează Administrația Spațială Națională Chineză (CNSA). Chang’e 6 a aselenizat în imensul bazin Aitken// Detalii pe science.nasa.gov // de la Polul Sud lunar, unul dintre cele mai mari cratere de impact cunoscute din sistemul solar.

CNSA//Site oficial: cnsa.gov.cn // a anunțat că sonda Chang’e 6 a reușit să reziste temperaturilor ridicate de pe partea îndepărtată a Lunii. Spre deosebire de predecesoarea sa, Chang’e 5, care a colectat probe de pe partea vizibilă a Lunii, Chang’e 6 a întâmpinat provocări tehnice suplimentare, pentru că a funcționat fără comunicații directe cu stațiile de pe Pământ. În schimb, sonda a utilizat satelitul de retransmisie Queqiao-2, lansat în aprilie. Pentru a excava solul lunar, Chang’e 6 a folosit un burghiu și un braț robotic. 

În acest moment, cel mai probabil sonda se află pe orbita lunară urmând să se alăture altei nave spațiale. Probele vor fi transferate într-un modul de întoarcere, iar sosirea pe Pământ este planificată să aibă loc în regiunea Mongoliei Interioare din China, pe data de 25 iunie. 

Aducerea probelor lunare pe Pământ este urmărită cu interes de către oameni de știință din întreaga lume, care speră că solul colectat de Chang’e 6 va aduce informații noi despre modul în care s-a format Luna, dar și cu privire la originile Sistemului Solar. Probele de pe suprafața nevăzută a lunii au un potențial valoros, deoarece craterele de pe această parte sunt mai puțin acoperite de fluxuri de lavă străvechi decât pe partea care este mereu vizibilă de pe Pământ.

Misiunea a stârnit entuziasmul chinezilor – mii de turiști s-au dus în mai multe puncte de observare în provincia insulară Hainan, să vadă lansarea sondei Chang’e 6. Imaginile cu gaura lăsată pe suprafața lunară de sondă au devenit virale pe rețeaua socială chineză Weibo.

Foto: CNSA

În ultimii zece ani, China a investit resurse uriașe în programul său spațial cu care a obținut o serie de realizări importante, inclusiv construirea stației spațiale Tiangong. A plasat rovere robotizate pe Marte și pe Lună și a devenit a treia țară care a trimis echipaje umane pe orbită, în mod independent. Planurile sunt ca, până în 2030, să trimită o misiune cu echipaj pe Lună, dar și să construiască ulterior o bază pe suprafața lunară.Text de

Elisabeta Gedő

Este interesată de subiecte legată de artă, mediu și gastronomie. A mai scris în Men's Health și Glamour.

SPAȚIU|FYI

ESA a lansat pentru prima dată noua rachetă Ariane 6, dar o parte a acesteia a rămas pe orbită

De
Europa are din nou o rachetă pentru propriile misiuni spațiale, însă primul zbor a avut probleme la final.
SPAȚIU|OVERVIEW

În căutarea sferelor Dyson

De
O echipă de astronomi este în căutarea sferelor Dyson, uriașe structuri ipotetice pe care o eventuală civilizație extraterestră le-ar putea construi în jurul stelei sale, pentru a-i capta și folosi energia.
MEDIU|FYI

Iunie doboară recordurile globale de temperatură pentru a 13-a lună consecutiv. Anul 2024 ar putea depăși recordurile anterioare

De
Iunie stabilește recorduri globale de temperatură pentru a 13-a lună la rând. Anul 2024 va depăși, cel mai probabil, recordurile din 2023, în ciuda faptului că fenomenul El Niño, care contribuie la menținerea temperaturilor ridicate, s-a încheiat.
ȘTIINȚĂ|FYI

Denisovanii, strămoșii oamenilor de azi, au prosperat pe platoul tibetan timp de 160.000 de ani

De
Mii de fragmente osoase găsite într-o peșteră de pe Platoul Tibetan din China oferă o perspectivă rară asupra vieții denisovanilor, verii dispăruți ai neanderthalienilor și ai oamenilor moderni. Aceste descoperiri arată că vânau diverse animale, de la oi la rinoceri lânoși, în această zonă montană.