Cometa Tsuchinshan–ATLAS s-a ridicat la înălțimea așteptărilor11 min read
Celebra de acum cometă C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) este încă vizibilă cu ochiul liber, spre vest, după apusul Soarelui, dar asta nu va dura mult, deci grăbește-te și profită de următoarea seară senină pentru a o putea observa.
Anul 2024 se dovedește a fi unul istoric. După cele două furtuni geomagnetice extreme, care au generat aurore văzute ușor cu ochiul liber chiar și de la latitudinea României, acum poți admira cu ochiul liber o cometă care, cel mai probabil nu va mai reveni niciodată în apropierea Soarelui.
În ultimele zile, // „C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS)”, en.wikipedia.org // a creat senzație, nu doar printre astronomi, ci și pentru oricine altcineva își îndreapta privirile spre vest, la 40-50 de minute după apusul Soarelui. Cometa este, teoretic, ușor vizibilă cu ochiul liber, având o coadă foarte lungă. O să vezi mai jos de ce o să-ți fie totuși destul de greu să faci asta.
Pe 9 ianuarie 2023, observatorul astronomic Tsuchinshan, din China, raporta descoperirea unui obiect ceresc nou, aflat atunci undeva între orbitele planetelor Saturn și Jupiter. Apoi, pe 22 februarie 2023, un telescop din Africa de Sud, care funcționa în cadrul programului de cercetare // „Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System”, en.wikipedia.org // detecta și el un nou obiect. Atunci când oamenii de știință i-au calculat orbita, au constatat că era același corp descoperit de observatorul chinez, cu o lună în urmă.
Observațiile ulterioare au confirmat că obiectul descoperit este, de fapt, // Mai multe despre comete, aici: en.wikipedia.org // Astfel, obiectul, inițial denumit provizoriu A10SVYR, a fost redenumit C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS), conform tradiției de a purta numele celor două observatoare care l-au descoperit.
Atunci când astronomii au studiat orbita cometei și-au dat seama că aceasta venea de departe, de foarte departe, probabil din // Despre el, aici: en.wikipedia.org // un uriaș rezervor de astfel de obiecte înghețate, situat la marginea Sistemului Solar. Și cele mai recente calcule indică faptul că Tsuchinshan – ATLAS vine de undeva aproape de marginea exterioară a Norului Oort, de la o distanță aproximativă de 90.000 de // „Astronomical unit”, en.wikipedia.org //
Pe baza a ceea ce știau despre evoluția altor comete din Norul Oort, astronomii sperau ca C/2023 A3 (Tsuchinshan – ATLAS) să devină foarte strălucitoare în preajma // Punct în care o planetă sau o cometă, aflate în mișcare în jurul Soarelui, se găsesc cel mai aproape de acesta. // Dar, în același timp, alte comete provenite din aceeași regiune nu au respectat prognozele astronomilor privind strălucirea lor la apropierea maximă de Soare, astfel că estimările oamenilor de știință pentru C/2023 A3 nu au fost foarte optimiste. Dar, din fericire, Tsuchinshan – ATLAS s-a ridicat la înălțimea așteptărilor, oferind imagini spectaculoase, atât cu ochiul liber, cât și prin instrumentele optice și, mai ales, în fotografii.
Cometa Tsuchinshan – ATLAS a ajuns la periheliu (cel mai apropiat punct de Soare) pe 27 septembrie, când se afla la 58 de milioane de kilometri de acesta. Pe 12 octombrie, cometa a trecut la cea mai mică distanță de Pământ, la 70 de milioane de kilometri. Cea mai mare strălucire a cometei a avut loc pe 9 octombrie, dar, din păcate, în acel moment era foarte aproape de Soare pe cer, ceea ce a făcut-o aproape imposibil de observat. În zilele următoare, deși strălucirea ei a scăzut considerabil, cometa s-a îndepărtat de Soare, iar începând cu seara de 12 octombrie, a putut fi văzută chiar și cu ochiul liber, la scurt timp după apusul Soarelui.
Deși, probabil, ai citit în ultimele zile că această cometă va reveni pe cer peste 80.000 de ani, este foarte posibil ca acest lucru să nu se întâmple. Noile calcule indică faptul că C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) ar putea fi // „List of hyperbolic comets”, en.wikipedia.org // din Sistemul Solar, ceea ce înseamnă că nimeni nu o va mai vedea vreodată.
Așadar, dacă nu ai făcut-o încă, ieși afară într-o seară senină și privește spre vest, la aproximativ o oră după apusul Soarelui. Deși strălucirea cometei este în scădere pe măsură ce se îndepărtează de Soare, ar trebui să o mai poți vedea, mai ales dacă te afli departe de zonele cu poluare luminoasă.
S-ar putea să nu vezi cometa imediat, așa că poți folosi o aplicație de astronomie pe telefon, cum ar fi Stellarium, SkyView sau SkySafari, care îți va arăta exact unde se află. După ce aplicația îți indică poziția cometei, pune telefonul în buzunar, privește spre locul indicat și așteaptă ca ochii să se adapteze treptat la întuneric.
În scurt timp, cometa va începe să devină vizibilă, iar tu o vei putea admira cu ochiul liber. Totuși, chiar și departe de luminile orașului, cometa va fi greu de observat în următoarele seri, deoarece Luna se apropie de faza de Lună plină, strălucind puternic și estompând imaginea cometei, care își pierde din strălucire pe măsură ce se îndepărtează de Soare.
Dacă ai un binoclu, îți va fi mult mai ușor să observi cometa, chiar și în condițiile dificile de vizibilitate. De asemenea, cu binoclul o vei putea vedea și cu câteva zile după ce nu va mai fi vizibilă cu ochiul liber. Iar dacă ai un telescop, cu atât mai bine – probabil vei putea urmări cometa până spre sfârșitul anului, deși aspectul ei se va schimba, cel mai probabil coada se va micșora semnificativ, sau chiar va dispărea.
În momentul în care scriu acest material, cometa este încă suficient de strălucitoare pentru a fi observată cu ochiul liber și are o coadă foarte lungă (m-a surprins cât de lungă era coada pe care am putut-o vedea fără echipament). Totuși, această fereastră pentru a o admira cu ochiul liber nu va dura mult, așa că trebuie să te grăbești.
Deci chiar și cu Luna plină pe cer, îți doresc cer senin și succes la vânat cometa!