DESI Collaboration/DOE/KPNO/NOIRLab/NSF/AURA/R. Proctor

Energia întunecată ar putea să nu fie constantă, ceea ce ar da peste cap modelul cosmologic actual5 min read

De Ionuț Preda 21.03.2025, ultima actualizare: 23.03.2025

O nouă hartă 3D a Universului, una dintre cele mai detaliate realizate până acum, sugerează  că energia întunecată devine mai slabă odată cu trecerea timpului. Dacă descoperirea se confirmă, va contrazice modelul standard al cosmologiei.

Cele mai recente date publicate de proiectul Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI)//`Tantalizing Hints That Dark Energy is Evolving — New Results and Data Released by the DESI Project”, noirlab.edu // sugerează că energia întunecată, una din forțele teoretizate a fi în spatele expansiunii universului, evoluează în timp, ceea ce ar putea da peste cap modelul standard al cosmologiei pe care se bazează cercetarea spațială actuală.

Proiectul DESI // Detalii pe desi.gov // se bazează pe observații efectuate cu instrumentul omonim, instalat pe Telescopul Nicholas U. Mayall de la Observatorul Național Kitt Peak din Arizona, Statele Unite. Început în 2021, proiectul își propune să creeze cea mai detaliată hartă 3D a Universului, prin măsurarea luminii produse de peste 50 de milioane de galaxii și quasari, pe baza căreia să constate influența pe care energia întunecată a avut-o în ultimii 11 miliarde de ani.

La DESI, coordonat de Laboratorul National Lawrence Berkeley al Departamentului de Energie al Statelor Unite, contribuie peste 900 de cercetători din 70 de instituții științifice din întreaga lume.

O serie de studii // Disponibile pe lbl.gov // bazate pe date strânse în primii trei ani de observații ai proiectului au fost publicate, pe 19 martie, în format pre-print, și au fost prezentate, concomitent, la un summit al specialiștilor în fizică desfășurat în California.

Studiile au măsurat, printre altele, radiația cosmică de fond rămasă de la începutul Universului, lumina de la stelele care ajung supernove și modul în care lumina emisă de galaxii distante este distorsionată de influența materiei întunecate – o formă de materie care poate fi observată doar prin efectele sale gravitaționale. Astfel de măsurători pot include diverse indicii ale influenței energiei întunecate asupra expansiunii Universului, pe care DESI le poate măsura cu cea mai mare acuratețe din istorie.

CITEȘTE ȘI: Energia întunecată rămâne o necunoscută

Cercetările oferă indicii că energia întunecată, despre care se bănuia până acum că ar fi o constantă cosmologică – o forță care acționează într-un ritm constant asupra Universului –, devine, de fapt, tot mai slabă odată cu trecerea timpului.

O astfel de descoperire ar invalida modelul actual al cosmologiei, care poate funcționa doar dacă energia întunecată acționează constant.

Totuși, setul de studii nu este concluziv în acest sens. Posibilele descoperiri în domeniul fizicii sunt gradate pe o scară notată cu sigma, în funcție de cât de bine dovedită este o ipoteză, iar standardul pentru o descoperire care obține consensul științific este de 5 sigma. Potrivit instituției americane NOIRLab, implicată în proiectul DESI, diversele seturi de date strânse de instrument care sugerează că energia întunecată evoluează în timp variază de la 2,8 la 4,2 pe scara sigma.

Setul de date pe care se bazează studiile include peste 18,7 milioane de obiecte, din care 13,1 milioane sunt galaxii, și este de 10 ori mai mare decât cel anterior, bazat pe primul an de activitate al instrumentului.



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

ȘTIINȚĂ|FYI

O ipoteză despre vitamina B1, confirmată după 67 de ani

De
Cercetătorii americani au reușit să stabilizeze o moleculă considerată imposibilă într-un mediu apos, confirmând o teorie biochimică veche de 67 de ani.
MEDIU|FYI

Furtuni, secetă, valuri de căldură. Fenomenele extreme domină Planeta și în 2025

De
Trei noi analize științifice fac portretul unei lumi tot mai afectate de schimbările climatice severe. 
ȘTIINȚĂ|FYI

Oase cu urme de tăieturi vechi de 1,95 milioane de ani, descoperite în România

De
Urme fine lăsate de unelte de piatră pe oase de animale descoperite în Oltenia arată că strămoșii omului erau în România acum aproape 2 milioane de ani. E cea mai veche dovadă clară din Eurasia. 
MEDIU|FYI

În timp ce Parisul închide străzile pentru mașini, Bucureștiul rămâne printre cele mai poluate capitale din UE

De
În ultimii 20 de ani, Parisul a trecut printr-un proces amplu de transformare urbană. Administrația locală a eliminat aproximativ 50.000 de locuri de parcare, a restricționat traficul auto și a investit în extinderea pistelor pentru biciclete și a spațiilor verzi.