Mark Garlick/Science Photo Library via Getty Images

MAVEN și Hubble ar putea oferi răspunsuri cu privire la dispariția unei cantități mari de apă de pe Marte11 min read

De Ștefan Necoară 15.11.2024

Dinamica evadării apei în atmosfera marțiană a dat naștere unor teorii în rândul echipelor de cercetare de la NASA. Un asemenea fenomen i-ar aduce pe cercetători mai aproape de visul colonizării altor planete, mai apropiate de noi.

Oamenii de știință au descoperit, prin intermediul imaginilor oferite de telescopul spațial Hubble și sonda spațială MAVEN,// Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN, science.nasa.gov // noi informații referitoare la caracteristicile atmosferice și geologice de suprafață ale planetei Marte. Cu alte cuvinte, apa regăsită pe corpul ceresc ar fi într-o cantitate mult mai redusă decât s-ar fi așteptat, inițial, cercetătorii de la NASA.// NASA’s Hubble, MAVEN Help Solve the Mystery of Mars’ Escaping Water, science.nasa.gov //

Conform caracteristicilor descoperite, „planeta roșie” ar fi fost foarte umedă, iar în ultimii 3 miliarde de ani, cel puțin o parte din apă ar fi pătruns adânc în subteran. Totuși, specialiștii nu au putut să explice cu certitudine unde a dispărut restul apei. 

„Există doar două locuri unde apa poate ajunge. Poate îngheța în sol sau molecula de apă poate fi descompusă în atomi, iar acești atomi pot scăpa în spațiu din partea superioară a atmosferei,” a declarat liderul studiului, John Clarke, parte a Centrului pentru Studii Spațiale, din cadrul Universității Boston din Massachusetts. Acesta a mai precizat că pentru a afla ce s-a întâmplat cu apa care lipsește, este crucială înțelegerea evadării atomilor în spațiu. 

Clarke și membrii echipei sale au analizat atât datele obținute prin intermediul telescopului Hubble, cât și a navei MAVEN, pentru a afla rata curentă de evadare a atomilor de hidrogen care părăsesc planeta, precum și numărul acestora. 

NASA, ESA, STScI, John T. Clarke (Boston University); Procesare: Joseph DePasquale (STScI)

Ce au arătat datele obținute de MAVEN și Hubble

Moleculele de apă prezente în atmosfera marțiană sunt disecate de lumina Soarelui în atomi de Oxigen și de Hidrogen. Echipa de cercetători și-a concentrat studiul pe hidrogen și deuteriu.// Un atom de hidrogen cu un neutron în nucleu, care îi dublează masa față de hidrogenul simplu // Această creștere în masă determină deuteriul să scape în spațiu mult mai greu. Cu cât se pierde mai mult hidrogen simplu, cu atât se stabilește un raport aparte dintre acesta și „hidrogenul greu”, care ajută oamenii de știință să afle câtă apă a fost prezentă în perioada caldă și umedă a planetei Marte. 

Cu toate că majoritatea datelor obținute pentru acest studiu provin de la stația spațială MAVEN, aceasta nu este specializată și echipată pentru detectarea emisiei de deuteriu, în timpul unui an marțian. Clarke și echipa sa au recurs la datele obținute de telescopul spațial Hubble, pentru a completa, cu detaliile lipsă, ciclul anual pentru trei ani marțieni, fiecare având 687 de zile de pe Pământ. 

Efectele dinamicii atmosferice de pe Marte

Conform explicațiilor lui Clarke, întreaga atmosferă este foarte turbulentă, având loc oscilații de temperatură în intervale scurte de timp, chiar și în câteva ore. Astfel, schimbările atmosferice sunt prezente pe măsură ce luminozitatea Soarelui variază cu 40%, în timpul unui an marțian. „În ultimii ani, oamenii de știință au descoperit că Marte are un ciclu anual mult mai dinamic decât se așteptau acum 10 sau 15 ani”, a mai precizat cercetătorul. 

Oamenii de știință de la NASA au mai descoperit că rata de evadare a deuteriului și hidrogenului se schimbă rapid, cu cât planeta Marte este mai aproape de Soare. Până la aceste date, cercetătorii din comunitățile științifice credeau care acești atomi se deplasează încet prin atmosferă, până la o anumită înălțime, de unde pot scăpa. Totuși, această percepție s-a schimbat deoarece în prezent, există o înțelegere mai avansată// „Where Did All of Mars’s Water Go? The Picture Is Getting Clearer”, time.com // a modificărilor rapide ale condițiilor atmosferice. 

O altă descoperire ar fi că schimbările în deuteriu și hidrogen sunt atât de rapide, încât evadarea atomică necesită un plus de energie pentru a putea fi explicată. Odată ajunși în atmosfera superioară, doar o mică parte dintre atomi ajung, prin viteza lor, să scape de gravitația planetei Marte. Particulele care ajung la această viteză (super-termale) sunt create atunci când ceva le oferă un impuls suplimentar de energie. 

Acest studiu nu se concentrează doar pe înțelegerea planetelor din sistemul nostru solar, ci și pe evoluția corpurilor cerești, care au dimensiuni similare cu cele ale Pământului și se rotesc în jurul altor stele. 

Astronomii descoperă tot mai multe planete de acest fel, dar studierea lor amănunțită este greu de realizat. Dintre toate corpurile cerești din sistemul nostru solar, doar Marte și Venus sunt similare cu Terra, din anumite privințe, în ciuda condițiilor actuale extrem de diferite. Planeta Roșie și „Luceafărul” vor ajuta oamenii de știință să înțeleagă natura lumilor îndepărtate din galaxia noastră. 

Detalii despre misiunile implicate în studiu

Telescopul Spațial Hubble transmite date de peste 30 de ani și continuă să descopere informații revoluționare care ajută la înțelegerea fundamentală a Universului. Acesta reprezintă un proiect de cooperare internațională între ESA (Agenția Spațială Europeană) și NASA. Mai exact, Centrul Spațial Goddard al NASA din Greenbelt, Meryland, se ocupă de operațiunile misiunii și coordonează telescopul. De asemenea, compania Lockheed Martin Space, cu sediul în Denver, Colorado, contribuie la operațiunile misiunii la Goddard. 

Institutul de Știință al Telescopului Spațial (STScl), aflat în Baltimore, Maryland, este coordonat de Asociația Universităților pentru Cercetare în Astronomie și se ocupă de operațiunile științifice pentru NASA. 

MAVEN reprezintă o stație spațială menită să afle informații despre planeta Marte și are ca investigator principal Laboratorul pentru Fizica Atmosferică și Spațială (LASP), din cadrul Universității din Colorado Boulder. Acest institut se ocupă și cu coordonarea operațiunilor științifice, activități de sensibilizare și comunicare. Întreaga misiune MAVEN este gestionată de Centrul Spațial Goddard al NASA, din Greenbelt. 

Compania Lockheed Martin Space a fost responsabilă cu construirea navei spațiale pentru operațiunile acestei misiuni, iar Laboratorul de Propulsie Jet al NASA din California de Sud oferă atât suportul rețelei de comunicații spațiale, cât și navigația. Echipa MAVEN a sărbătorit, în Septembrie 2024, 10 ani de la aterizarea navei pe Marte.



Text de

Ștefan Necoară

Absolvent al FJSC, a colaborat cu infoactual, Timpul, Euractiv, Digi24. Este pasionat de jurnalismul narativ, dar și de pictură, desen, animații 2D, pixel art și editare video.

SĂNĂTATE|FYI

„Boala X”? O afecțiune misterioasă asemănătoare gripei a ucis peste 30 de persoane în Congo

De
Un focar de boală neidentificată în zona Panzi din Republica Democrată Congo a atras atenția globală. De la sfârșitul lunii octombrie, au fost raportate peste 400 de cazuri, majoritatea la copii sub cinci ani. Simptomele includ febră, tuse și dureri, iar 31 de oameni au murit. Situația este agravată de malnutriție severă.
TEHNOLOGIE|FYI

Cele mai populare căutări ale românilor pe Google în 2024: Călin Georgescu, între fotbal și ciocolată Dubai 

De
Căutările pe Google spun multe despre ce te preocupă, ce te inspiră sau ce te face curios. Ca de fiecare dată, decembrie vine cu topurile care arată ce a fost în mintea (și în browserul) românilor în 2024. De la evenimente sportive și politice, până la rețete și târguri de Crăciun, iată cum a arătat anul, conform motorului de căutare.
TEHNOLOGIE|FYI

Google a lansat Willow, un procesor cuantic revoluționar

De
Acesta poate rezolva în cinci minute probleme pentru care un supercomputer convențional ar avea nevoie de zece septilioane de ani, adică mai mult decât durata de viață a Universului.
SPAȚIU|OVERVIEW

Dacă planeta a noua chiar există, astronomii cred că ar putea s-o detecteze cu ajutorul unei flote de mici telescoape

De
Niște anomalii în poziționarea unor mici corpuri din Centura Kuiper i-au făcut pe astronomi să creadă că această planetă ar putea exista. O echipă de oameni de știință oferă și o metodă prin care aceasta ar putea fi detectată.