Misiunea Polaris Dawn a reușit prima ieșire privată în spațiu din istorie4 min read

De Paul Petrache 12.09.2024

Misiunea spațială finanțată de miliardarul Jared Isaacman a decolat cu succes pe 10 septembrie, după mai multe amânări.

Polaris Dawn, o misiune spațială privată condusă de Jared Isaacman, fondatorul companiei de plăți Shift4, în colaborare cu SpaceX, a ajuns la o altitudine mai mare decât orice altă misiune spațială de la programul Apollo al NASA, din anii 1970. O altă premieră importantă este însă ieșirea în spațiu care a avut loc pe 12 septembrie.

În afară de Isaacman, în capsula Crew Dragon se află Scott „Kid” Poteet, fost pilot de vânătoare, și inginerele SpaceX Anna Menon și Sarah Gillis. Antreprenorul a fost primul care a părăsit cabina navei Dragon, urmat de Sarah Gillis, iar fiecare a petrecut în spațiu în jur de zece minute. La începutul ieșirii în spațiu, Isaacman a spus că „avem multe de făcut pe Terra, dar de aici Pământul arată precum o lume perfectă”.

Una dintre mizele acestei activități extravehiculare a fost testarea noilor costume spațiale dezvoltate de SpaceX. Acestea ar trebui să protejeze călătorii de temperaturile meteo extreme și un eventual impact cu obiectele din spațiu care se deplasează cu o viteză foarte mare. Costumelea au fost cu atât mai importante cu cât, în timpul ieșirii în spațiu, capsula a fost depresurizată complet, astfel încât întregul echipaj a fost expus la vidul spațial. „Afară, în spațiu, vei avea temperaturi extreme foarte mari dacă ești la soare sau la umbră, astfel că vom experimenta până la plus sau minus 250 de grade”, a explicat inginera Sarah Gillis.

Inițial, misiunea spațială Polaris Dawn fusese programată să decoleze pe 27 august, dar a fost amânată din cauza unor scurgeri de heliu și a condițiilor meteorologice nefavorabile. În total, aceasta va dura în în jur de cinci zile, este a 14-a misiune cu echipaj a SpaceX și al cincilea zbor cu echipaj privat, prima din cele trei ale programului Polaris. Înainte de întoarcerea pe Pământ, echipa urmează să realizeze aproape 40 de experimente.

Prima plimbare spațială a unui echipaj american a avut loc în 1965, la bordul unei capsule Gemini, iar cea mai lungă a durat nouă ore.



Text de

Paul Petrache

Doomscroller profesionist. S-a apucat de jurnalism ca să aibă un pretext să documenteze subiecte pe care poate nu le-ar aborda în mod normal.

MEDIU|FYI

Furtuni, secetă, valuri de căldură. Fenomenele extreme domină Planeta și în 2025

De
Trei noi analize științifice fac portretul unei lumi tot mai afectate de schimbările climatice severe. 
ȘTIINȚĂ|FYI

Oase cu urme de tăieturi vechi de 1,95 milioane de ani, descoperite în România

De
Urme fine lăsate de unelte de piatră pe oase de animale descoperite în Oltenia arată că strămoșii omului erau în România acum aproape 2 milioane de ani. E cea mai veche dovadă clară din Eurasia. 
MEDIU|FYI

În timp ce Parisul închide străzile pentru mașini, Bucureștiul rămâne printre cele mai poluate capitale din UE

De
În ultimii 20 de ani, Parisul a trecut printr-un proces amplu de transformare urbană. Administrația locală a eliminat aproximativ 50.000 de locuri de parcare, a restricționat traficul auto și a investit în extinderea pistelor pentru biciclete și a spațiilor verzi. 
MEDIU|FYI

Peste 10.000 de urși în România. Recensământul urșilor deschide ușa intervenției directe

De
După trei ani și peste 24.000 de probe ADN, recensământul oficial al urșilor a fost finalizat. Studiul e deja controversat – de la numărul estimat de urși până la metodologia folosită și comisia de validare. Cu toate acestea, ministrul Mediului anunță o schimbare de direcție: urmează măsuri rapide, fără etape graduale.