ESO / M.-Kornmessers

Misterul galaxiei care s-a luminat subit8 min read

De Ștefan Necoară 24.10.2024

În timp ce observau o gaură neagră supermasivă, astronomii au fost martorii unui fenomen rar care ar putea oferi noi perspective asupra modului în care găurile negre își încep activitatea.

Descoperirile recente ale fizicienilor de la ESO// European Southern Observatory, eso.org // au arătat un fenomen aparte, observat la o galaxie mai îndepărtată. Multă vreme, galaxia SDSS 1335+0728 nu a avut parte de atenție sau de un studiu amănunțit, însă astronomii au descoperit că aceasta s-a luminat subit, la o intensitate semnificativă. Fenomenul a avut loc la finalul anului 2019// „Astronomers Witness Awakening of Supermassive Black Hole”, sci.news // și, de atunci, regiunea spațială a devenit din ce în ce mai strălucitoare. 

Aflată la 300 de milioane de ani-lumină, în constelația Fecioarei, galaxia a ajuns subiectul unor ipoteze și teorii ale fizicienilor și astronomilor. Unul dintre scenarii vorbește despre trezirea unei găuri negre supermasive, mai exact a formațiunii imense din centrul galaxiei. Până acum 4 ani, savanții nu au mai observat o gaură neagră, în timp ce se trezea. 

„Imaginați-vă că observați o galaxie îndepărtată de ani de zile și întotdeauna părea calmă și inactivă. Brusc, nucleul său începe să arate schimbări dramatice în luminozitate, diferite de orice alte evenimente tipice pe care le-am văzut înainte”, a declarat Paula Sánchez Sáez, astronom la ESO și Institutul de Astrofizică Millenium, din Chile. 

Ce e special la această galaxie

Cu toate că astronomii au mai descoperit stele individuale care se luminează și se estompează brusc sau galaxii care au avut scurte intensificări de lumină, ce le-a atras atenția de această dată a fost durata în cadrul căreia lumina s-a păstrat la o intensitate constantă sau crescută, spre deosebire de alte fenomene observate până atunci, care aveau o durată de câteva zile sau luni. 

Găurile negre reprezintă unele dintre cele mai misterioase formațiuni din Univers. Spre deosebire de o planetă sau o stea, acestea nu au o suprafață, însă au o limită numită „orizontul evenimentului”, acel punct care odată atins, totul ajunge să fie atras de gaura neagră.

Când o stea ajunge prea aproape de o gaură neagră, are loc fenomenul de absorbție, ceea ce determină luminarea bruscă și intensă a galaxiilor în care se întâmplă acest proces fizic. Institutul ESO precizează// „Astronomers see a massive black hole awaken in real time”, eso.org // că durata variațiilor de lumină ar trebui să fie de maximum câteva luni, însă galaxia SDSS 1335+0728 a devenit din ce în ce mai strălucitoare din anul 2019 până în prezent și este un fenomen ce nu pare să regreseze prea curând. 

Experimentele care ar putea rezolva misterul luminii puternice

Echipa ESO a încercat să descopere și să înțeleagă totodată acele variații de luminozitate, utilizând o multitudine de date arhivate și observații noi de la mai multe sedii și facilități, inclusiv instrumentul X-shooter de pe VLT-ul ESO,// Mai multe detalii pe eso.org // situat în deșertul Atacama, din Chile. În urma analizelor și comparațiilor desfășurate, oamenii de știință au descoperit că SDSS 1335+0728 radiază în prezent mai multă lumină, sub forma lungimilor de undă ultraviolete, infraroșii și optice. De asemenea, în februarie 2024, galaxia a început să emită și raze X, fapt care a surprins echipa de cercetători. 

„Varianta optimă pentru a explica acest fenomen este să vedem cum (nucleul) galaxiei începe să arate (…) activitate,” susține// „Awakening of the Massive Black Hole in Galaxy SDSS1335+0728”, techexplorist.com // coautoarea Lorena Hernández García, de la Institutul Mileniului de Astrofizică (MAS) și Universitatea din Valparaíso, din Chile. Cercetătoarea a mai spus că dacă suspiciunile echipei de cercetare se adeveresc, vor fi martori la prima activare a unei găuri negre masive în timp real. 

Aceste formațiuni cosmice masive, cu mase de cel puțin o sută de mii de ori mai mari decât cea a Soarelui, se află în centrul majorității galaxiilor, inclusiv Calea Lactee. „Acest proces (…) nu a fost niciodată observat înainte,” adaugă Hernández García. Studiile precedente au descris galaxii inactive, care devin active după câțiva ani, dar niciun alt caz nu se compară cu acesta, fiind de asemenea prima dată când întregul proces de trezire a găurii negre a fost observat în timp real. Claudio Ricci, coautor de la Universitatea Diego Portales din Chile și afiliat cu Institutul Kavli pentru Astronomie și Astrofizică de la Universitatea Peking din China, declară că un asemenea fenomen s-ar putea întâmpla și cu Sgr A*, gaura neagră masivă aflată în centrul galaxiei noastre, Calea Lactee. Cu toate astea, nu este clar cât de probabil ar fi să se întâmple acest lucru.



Text de

Ștefan Necoară

Absolvent al FJSC, a colaborat cu infoactual, Timpul, Euractiv, Digi24. Este pasionat de jurnalismul narativ, dar și de pictură, desen, animații 2D, pixel art și editare video.

SOCIETATE|FYI

Gen Z: de ce se identifică tot mai mulți tineri ca fiind bisexuali?

De
Identificarea ca bisexual a crescut semnificativ în ultimele generații. Dacă în trecut bisexualitatea era mai puțin vizibilă, astăzi tot mai mulți tineri își definesc identitatea sexuală într-un mod mai fluid. Ce determină această schimbare? Este doar o tendință socială sau o reflectare mai fidelă a realității?
MEDIU|FYI

Primul ghid pentru evenimente sustenabile, lansat în România

De
Industria evenimentelor se află într-o continuă evoluție, iar Godmother vine cu o nouă propunere. Agenția, cu peste 20 de ani de experiență în industrie, a lansat Play Smart, Act Kindly, un ghid de bune practici care își propune să ofere un cadru clar pentru organizarea evenimentelor sustenabile.
SPAȚIU|FYI

Energia întunecată ar putea să nu fie constantă, ceea ce ar da peste cap modelul cosmologic actual

De
O nouă hartă 3D a Universului, una dintre cele mai detaliate realizate până acum sugerează că energia întunecată devine mai slabă odată cu trecerea timpului. Dacă Dacă descoperirea se confirmă, va contrazice modelul standard al cosmologiei.
SPAȚIU|OVERVIEW

Vera Rubin, cel mai nou observator astronomic american, urmează să-și înceapă activitatea științifică în luna iulie

De
În Chile, pe muntele Cerro Pachon, la o altitudine de 2.600 de metri, pregătirile pentru începerea observațiilor cu Vera Rubin au intrat în linie dreaptă.