Foto: Mark Garlick / Science Photo Library via Getty Images

România și alte 11 state europene vor să oprească poluarea orbitei terestre5 min read

De Elisabeta Gedő 31.05.2024

Zero Debris Charter, carta care vrea să elimine deșeurile de pe orbita Pământului, a fost semnată până acum de către Agenția Spațială Europeană (ESA) și de 12 state membre ale acesteia.

Da, există poluare în spațiu și este o problemă din ce în ce mai acută. Deșeurile orbitale sunt formate, în mare parte, din obiecte create de om și includ particule de vopsea, fragmente de nave spațiale, componente de rachetă, sateliți dezafectați sau resturile exploziilor obiectelor aflate în orbită.

„Gunoiul spațial” se deplasează cu viteze foarte mari, ajungând până la 29.000 de kilometri pe oră, ceea ce este aproape de șapte ori viteza unui glonț. Aceste resturi, care sunt ascuțite și rapide, pot crește în număr dacă se ciocnesc între ele și reprezintă un pericol// „China’s Tiangong space station damaged by debris strike: report”, space.com // atât pentru echipajul uman de pe cele două stații spațiale aflate în prezent pe orbită, Stația Spațială Internațională (ISS) și Tiangong, cât și pentru sateliții care îndeplinesc sarcini esențiale, de la comunicații până la navigație sau monitorizarea vremii și a climei.

Zero Debris Charter// Detalii pe esoc.esa.int (PDF) // este o inițiativă internațională, elaborată printr-o serie de colaborări și ateliere de lucru între companii private, universități și ONG-uri, și lansată în 2023. Aceasta nu are caracter obligatoriu dar este unul dintre primele acorduri internaționale care se referă în mod clar la resturile pe care le lasă în urmă misiunile.

Un demers susținut de peste 40 de actori din domeniul spațial, carta include principii și măsuri ambițioase, de exemplu, reducerea riscului ca o misiune să producă resturi în urma coliziunilor la una la 1.000 de misiuni sau peste și a riscului ca un obiect care reintră în atmosferă să provoace victime umane la una la 10.000 de misiuni sau peste.  

De la lansarea sa, peste 100 de organizații, inclusiv agenții spațiale și companii de sateliți, au promis să se alăture acestui efort. Semnatarii se angajează inclusiv să curețe orbitele după misiuni, folosind „mijloace externe”, cum ar fi nave spațiale de curățare, dacă este necesar, și să partajeze mai bine datele de urmărire a deșeurilor.

La evenimentul ESA/EU Space Council din luna mai, ESA s-a angajat// „ESA – Twelve countries sign the Zero Debris Charter”, esa.int // să adopte o abordare zero deșeuri, prin practici mai sustenabile. În afară de ESA, nouă dintre cele 22 de state membre cu drepturi depline ale agenției – Austria, Belgia, Estonia, Germania, Polonia, Portugalia, România, Suedia și Regatul Unit – au semnat carta. Lituania, membru asociat al ESA, este, de asemenea, semnatară, la fel ca și Cipru și Slovacia, care au semnat acorduri de cooperare cu agenția.

Pe 6 iunie, în cadrul expoziției aeronautice ILA de la Berlin,// Detalii pe ila-berlin.de // se așteaptă semnarea cartei de către mai multe ONG-uri.Text de

Elisabeta Gedő

Este interesată de subiecte legată de artă, mediu și gastronomie. A mai scris în Men's Health și Glamour.

SPAȚIU|FYI

Un vehicul SpaceX va retrage Stația Spațială Internațională de pe orbită în 2030

De
Agenția spațială americană a anunțat mai multe detalii despre planul său de a retrage în mod sigur Stația Spațială Internațională de pe orbită.
TEHNOLOGIE|FYI

Haos în cloud. Un update de securitate a blocat serviciile aeriene în întreaga lume. CrowdStrike are un centru de inovare în România

De
Serverele Microsoft au afișat ecranul albastru al morții și servicii globale au picat pentru câteva ore din cauza unui update eronat făcut de compania de securitate americană Crowdstrike.
ȘTIINȚĂ|FYI

Unii fizicieni susțin că, de fapt, timpul nu există

De
O ipoteză nouă spune că timpul nu există, nu a existat şi nu va exista niciodată.
SPAȚIU|FYI

ESA a lansat pentru prima dată noua rachetă Ariane 6, dar o parte a acesteia a rămas pe orbită

De
Europa are din nou o rachetă pentru propriile misiuni spațiale, însă primul zbor a avut probleme la final.