ROSPIN, o inițiativă creată de studenți români, strânge fonduri pentru a lansa un satelit ce ar putea monitorizarea pădurile din țară5 min read
Proiectul ROSPIN-SAT-1 are nevoie de 150.000 de euro pentru a lansa un satelit care ar putea identifica zonele cu defrișări ilegale sau nevoie de reîmpădurire.
O echipă de studenți români lucrează la un satelit de mici dimensiuni care va inventaria pădurile și vegetația de pe suprafața României, cu scopul de a monitoriza defrișările ilegale și zonele cu potențial de reîmpădurire, în cadrul proiectului ROSPIN-SAT-1. Inițiativa a lansat o campanie de strângere de fonduri, sub numele „Dacă Vrem Putem”, și are nevoie de aproximativ 150.000 de euro pentru a putea duce satelitul pe orbită.
ONG-ul // Detalii pe rospin.org // a fost fondat în 2019 de către foști și actuali studenți în domeniul ingineriei aerospațiale din România și Marea Britanie. Organizația își propune să familiarizeze studenții cu misiunile aerospațiale și să găsească soluții pentru monitorizarea pădurilor din România. ROSPIN are în componență peste 130 de membri și derulează, în prezent, activități, proiecte și competiții în 13 orașe din România.
Satelitul ROSPIN-SAT-1 este dezvoltat de o echipă de 25 de studenți de la Universitatea Politehnică București și este derulat în colaborare cu Agenția Spațială Europeană (ESA) prin programul // Detalii pe esa.int // Prin intermediul acestuia, specialiști ESA ajută echipe de studenți cu partea de design a satelitului. În schimb, costurile cu materialele și proiectarea satelitului sunt suportate integral de către ROSPIN.
Organizația a câștigat o bursă de 100.000 de RON de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, prin care a putut achizționa computerul de bord și sisteme de comunicare și alimentare ale satelitului. Cei de 150.000 de euro vizați prin campania „Dacă Vrem Putem”sunt necesari pentru a achiziționa și instala celelalte componente, incluzând camera specială care va fi folosită pentru monitorizarea vegetației.
Dacă campania de strângere de fonduri va avea succes, ROSPIN estimează o perioadă de doi ani pentru dezvoltarea și testarea satelitului și a unei stații la sol care va comunica cu acesta, țintind o lansare pentru finalul lui 2026 sau începutul lui 2027. Ulterior lansării, satelitul va funcționa și ca platformă open source, prin care elevii și studenții din România vor putea obține imagini din orbită.
Pe 14 iunie, ROSPIN a organizat un eveniment de lansare a campaniei de strângere de fonduri pentru ROSPIN-SAT-1, în București. Campania poate fi susținută printr-o donație de 4 euro, prin SMS, la numărul la 8864, cu textul SATELIT. Alternativ, poți dona direct prin transfer bancar sau poți redirecționa o parte din impozitul pe venit (ca persoană fizică) sau pe profit (persoană juridică). Detaliile necesare // Detalii pe dacavremputem.rospin.org //