Telescopul Hubble a surprins protostele aflate în stadii diferite de formare, în Nebuloasa Orion3 min read

De Ionuț Preda 21.01.2025

Într-o imagine publicată recent de ESA dintr-o serie de observații asupra Nebuloasei Orion, telescopul spațial Hubble a surprins două dintre sutele de stele aflate încă în formare în maternitatea stelară.

Una dintre cele mai recente imagini publicate de ESA// Detalii pe esahubble.org // din observațiile efectuate cu telescopul Hubble arată o regiune a Nebuloasei Orion, una dintre cele mai apropiate maternități stelare, situată la aproximativ 1.500 de ani-lumină distanță față de Pământ.

nebuloasa orion

ESA/Hubble & NASA, T. Megeath

În partea din dreapta sus a imaginii se regăsește HOPS 150, un sistem binar în care două protostele// Stele care se află încă în faza de formare // se orbitează reciproc. Acestea adună materie din discurile de de gaz și praf roșiatic-auriu situate în jurul lor.

Dâra întunecată din mijlocul lor reprezintă un alt nor de gaz și praf care pătrunde în discurile perechii, de 2.000 de ori mai largă decât distanța dintre dintre Terra și Soare.

Ambele protostele se află aproximativ la jumătatea ciclului de transformare în stele complet mature.

În stânga imaginii se află un flux îngust și colorat de gaz, numit jet, care provine de la o protostea apropiată mult mai tânără , HOPS 153. Hubble nu poate observa direct protosteaua tocmai din cauza acestui nor dens și rece, care este foarte luminos și vizibil în timp ce pătrunde în gazul și praful din Nebuloasa Orion.

Jetul lui HOPS 153 aruncă materie și energie în spațiul interstelar. Acesta, în timp, va încălzi gazele din jur, ceea ce poate schimba modul în care se formează alte stele adiacente și chiar poate încetini progresul lui HOPS 153 către stadiul de maturitate.

Alte câteva stele mai strălucitoare sunt surprinse în cadru. Cele mai multe, precum cea din zona jetului lui HOPS 153, sunt, în fapt, mult mai apropiate de Terra decât nebuloasa Orion.

CITEȘTE ȘI: Telescopul James Webb, explicat de un astrofizician implicat în crearea lui



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

SPAȚIU|HOT TAKE

Disputa dintre Trump și Musk poate pune China pe traiectoria supremației spațiale 

De
Statele Unite conduc cercetarea spațială globală de decenii bune, însă dependența NASA de o companie privată al cărui CEO a intrat în dizgrațiile Washingtonului ar putea să dea totul peste cap.
MEDIU|FYI

Ce pot învăța oamenii de la felul în care natura se adaptează orașelor

De
Ciorile folosesc țepi antipăsări pentru a-și face cuiburi. Piane vechi se transformă în săli de spectacol. Iar case întregi se construiesc din materiale recuperate. În natură și în orașe, obiectele pot avea o a doua viață cu puțină creativitate.
MEDIU|FYI

Romgaz renunță, temporar, la cererea de dizolvare a Greenpeace România

De
Compania de stat Romgaz a anunțat că își retrage cererea de dizolvare a Fundației Greenpeace CEE România, cu puțin timp înainte de primul termen de judecată, programat pentru astăzi, la Judecătoria Sectorului 1 București.
SOCIETATE|FYI

Care este legătura dintre răutate și convingerile conspiraționiste?

De
Credințele în teorii ale conspirației și respingerea științei ar putea fi, în unele cazuri, o expresie a răutății umane.