Telescopul James Webb a observat aurore boreale masive pe Jupiter4 min read
Gigantul gazos produce aurore de sute de ori mai masive și strălucitoare decât cele de pe Pământ
NASA a publicat //„NASA’s Webb Reveals New Details, Mysteries in Jupiter’s Aurora”, webbtelescope.org // care suprind aurore masive la polul nord al lui Jupiter, de sute de ori mai strălucitoare decât cele care se formează pe Pământ.
De obicei, aurorele se formează atunci când particule energetice intră în atmosfera unei planete în apropierea polilor magnetici, unde se ciocnesc cu atomi și molecule de gaz. Gazul energizat creează nuanțele spectaculoase de roșu, verde sau mov asociate aurorelor boreale (create în jurul polului nordic) și australe (create în zona polară de sud).
Pe Pământ, asta se întâmplă atunci când, în urma unei furtuni solare, particule solare energetice se izbesc de atmosfera terestră din jurul polilor.
Asta se întâmplă și pe Jupiter, însă gigantul gazos mai are o sursă de formare a aurorelor. Câmpul magnetic puternic al lui Jupiter captează atât particulele solare, cât și particulele încărcate electric aruncate în spațiu de luna Io, care are sute de vulcani activi la suprafață.
Particulele sunt accelerate la viteze foarte mari și se izbesc de atmosfera lui Jupiter, făcând gazele să strălucească puternic.

NASA/ESA/CSA/Jonathan Nichols (University of Leicester)/Mahdi Zamani (ESA/Webb)
Telescopul James Webb a obținut cele mai detaliate imagini ale unor astfel de aurore în decembrie 2023, cu ajutorul instrumentului NIRCam, care captează imagini în spectrul de infraroșu apropiat.
O echipă internațională de cercetători a studiat emisiile create în aurorele de pe Jupiter, și a observat un detaliu ciudat: cele mai strălucitoare zone din imaginile captate de telescopul Webb nu au niciun echivalent în imaginile obținute cu telescopul Hubble.
Singura ipoteză care ar putea explica discrepanța ar fi prezența unei cantități foarte mari de particule cu energie scăzută care intră în atmosfera lui Jupiter, fenomen care, până acum, nu era considerat posibil. Un studiu pe marginea subiectului a fost publicat recent în //„Dynamic infrared aurora on Jupiter”, space.com //