Telescopul James Webb a observat aurore boreale masive pe Jupiter4 min read

De Ionuț Preda 13.05.2025

Gigantul gazos produce aurore de sute de ori mai masive și strălucitoare decât cele de pe Pământ

NASA a publicat imagini captate de telescopul spațial James Webb//„NASA’s Webb Reveals New Details, Mysteries in Jupiter’s Aurora”, webbtelescope.org // care suprind aurore masive la polul nord al lui Jupiter, de sute de ori mai strălucitoare decât cele care se formează pe Pământ.

De obicei, aurorele se formează atunci când particule energetice intră în atmosfera unei planete în apropierea polilor magnetici, unde se ciocnesc cu atomi și molecule de gaz. Gazul energizat creează nuanțele spectaculoase de roșu, verde sau mov asociate aurorelor boreale (create în jurul polului nordic) și australe (create în zona polară de sud).

Pe Pământ, asta se întâmplă atunci când, în urma unei furtuni solare, particule solare energetice se izbesc de atmosfera terestră din jurul polilor.

Asta se întâmplă și pe Jupiter, însă gigantul gazos mai are o sursă de formare a aurorelor. Câmpul magnetic puternic al lui Jupiter captează atât particulele solare, cât și particulele încărcate electric aruncate în spațiu de luna Io, care are sute de vulcani activi la suprafață.

Particulele sunt accelerate la viteze foarte mari și se izbesc de atmosfera lui Jupiter, făcând gazele să strălucească puternic.

NASA/ESA/CSA/Jonathan Nichols (University of Leicester)/Mahdi Zamani (ESA/Webb)

Telescopul James Webb a obținut cele mai detaliate imagini ale unor astfel de aurore în decembrie 2023, cu ajutorul instrumentului NIRCam, care captează imagini în spectrul de infraroșu apropiat.

O echipă internațională de cercetători a studiat emisiile create în aurorele de pe Jupiter, și a observat un detaliu ciudat: cele mai strălucitoare zone din imaginile captate de telescopul Webb nu au niciun echivalent în imaginile obținute cu telescopul Hubble.

Singura ipoteză care ar putea explica discrepanța ar fi prezența unei cantități foarte mari de particule cu energie scăzută care intră în atmosfera lui Jupiter, fenomen care, până acum, nu era considerat posibil. Un studiu pe marginea subiectului a fost publicat recent în Nature Communications. //„Dynamic infrared aurora on Jupiter”, space.com //



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

SPAȚIU|HOT TAKE

Disputa dintre Trump și Musk poate pune China pe traiectoria supremației spațiale 

De
Statele Unite conduc cercetarea spațială globală de decenii bune, însă dependența NASA de o companie privată al cărei CEO a intrat în dizgrațiile Washingtonului ar putea să dea totul peste cap.
MEDIU|FYI

Ce pot învăța oamenii de la felul în care natura se adaptează orașelor

De
Ciorile folosesc țepi antipăsări pentru a-și face cuiburi. Piane vechi se transformă în săli de spectacol. Iar case întregi se construiesc din materiale recuperate. În natură și în orașe, obiectele pot avea o a doua viață cu puțină creativitate.
MEDIU|FYI

Romgaz renunță, temporar, la cererea de dizolvare a Greenpeace România

De
Compania de stat Romgaz a anunțat că își retrage cererea de dizolvare a Fundației Greenpeace CEE România, cu puțin timp înainte de primul termen de judecată, programat pentru astăzi, la Judecătoria Sectorului 1 București.
SOCIETATE|FYI

Care este legătura dintre răutate și convingerile conspiraționiste?

De
Credințele în teorii ale conspirației și respingerea științei ar putea fi, în unele cazuri, o expresie a răutății umane.