Erik Simonsen/Getty Images

Un asteroid nu va lovi, în cele din urmă, Pâmântul în 20325 min read

De Ionuț Preda 25.02.2025

Cele mai recente observații asupra traiectoriei asteroidului 2024 YR4 arată că acesta are, de fapt, șanse aproape nule de a se ciocni de Terra peste aproape opt ani

NASA a anunțat, marți dimineață, că asteroidul 2024 YR4 nu are, de fapt, șanse reale de a lovi Pământul în 2032.//„Latest Calculations Conclude Asteroid 2024 YR4 Now Poses No Significant Threat to Earth in 2032 and Beyond”, nasa.gov // Estimările recente îi dădeau o șansă de coliziune de peste 3%.

Experții agenției spațiale americane de la Centrul de Studii pentru Obiecte Apropiate de Pământ din cadrul JPL (Jet Propulsion Laboratory) au putut calcula, pe baza unui nou set de observații, un model mai precis al traiectoriei asteroidului. Pe 22 decembrie 2032, atunci când asteroidul se va apropia cel mai mult de Terra, acesta va avea o probabilitate de doar 0,004% de a se ciocni cu planeta.

În schimb, corpul are acum o probabilitate de 1,7% de a lovi Luna la aceeași dată.

În urma noilor calcule, 2024 YR4 a fost retrogadat pe scara Torino//O scară care clasifică pericolul de impact al obiectelor apropiate de Pământ // de la risc 3, care denotă un obiect capabil de distrugere locală ce merită atenția astronomilor și autorităților, la risc 0, cu probabilitate atât de scăzută încât ea este efectiv nulă.

Toate corpurile ținute de în evidența NASA/JPL în acest moment se află în categoria de risc 0.

Asteroidul a fost descoperit la sfârșitul lui 2024 și a creat vâlvă din cauza șanselor relativ ridicate, față de alte obiecte monitorizate, pe care experții le calculau pentru o posibilă coliziune cu Pământul. Acestea au crescut, în ultimele săptămâni, de la în jur de 1% la peste 3%.

Cum au evoluat estimările traiectoriei lui 2024 YR4 pentru decembrie 2032. NASA/JPL

Explicația este simplă: numărul limitat de observații efectuate asupra traiectoriei asteroidului a dus la o estimare inițială largă a poziției pe care acesta o va avea pe pe 22 decembrie 2032. Estimările ulterioare au limitat posibilele traiectorii, dar acestea continuau să includă în continuare aproape toată circumferința Pământului, crescând șansele teoretice ale unui impact.

Noile observații au limitat și mai mult posibilele poziții ale asteroidului în decembrie 2032, și arată că acesta va trece prin vecinătatea Pământului și a Lunii, dar are șanse aproape nule de a se ciocni de Terra.

De altfel, definiția obiectelor încadrate la categoria de risc 3 pe scara Torino// Disponibilă pe nasa.gov // notează faptul că observații viitoare asupra traiectoriei vor duce, cel mai probabil, la reîncadrarea obiectului în cauză către categoria de risc 0.



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

ȘTIINȚĂ|FYI

O ipoteză despre vitamina B1, confirmată după 67 de ani

De
Cercetătorii americani au reușit să stabilizeze o moleculă considerată imposibilă într-un mediu apos, confirmând o teorie biochimică veche de 67 de ani.
MEDIU|FYI

Furtuni, secetă, valuri de căldură. Fenomenele extreme domină Planeta și în 2025

De
Trei noi analize științifice fac portretul unei lumi tot mai afectate de schimbările climatice severe. 
ȘTIINȚĂ|FYI

Oase cu urme de tăieturi vechi de 1,95 milioane de ani, descoperite în România

De
Urme fine lăsate de unelte de piatră pe oase de animale descoperite în Oltenia arată că strămoșii omului erau în România acum aproape 2 milioane de ani. E cea mai veche dovadă clară din Eurasia. 
MEDIU|FYI

În timp ce Parisul închide străzile pentru mașini, Bucureștiul rămâne printre cele mai poluate capitale din UE

De
În ultimii 20 de ani, Parisul a trecut printr-un proces amplu de transformare urbană. Administrația locală a eliminat aproximativ 50.000 de locuri de parcare, a restricționat traficul auto și a investit în extinderea pistelor pentru biciclete și a spațiilor verzi.