Astroscale

Un rest uriaș al unei rachete care plutește prin spațiu, surprins de foarte aproape de un satelit9 min read

De Adriana Moscu 19.06.2024

Satelitul japonez Astroscale a surprins în premieră, de la doar 50 de metri distanță, imaginea spectaculoasă a unei bucăți uriașe de gunoi spațial – un rest de rachetă care orbitează Pământul de 15 ani.

Un satelit japonez, Active Debris Removal by Astroscale-Japan (ADRAS-J), care se ocupă cu inspecția resturilor spațiale, deținut de Astroscale Japan Inc., a surprins// „Historic Approach to Space Debris: Astroscale’s ADRAS-J Closes in by 50 Meters”, astroscale.com // recent imaginea unui obiect imens de gunoi spațial, treapta superioară a unei rachete care orbitează Pământul la o altitudine de aproximativ 600 de kilometri. Este a doua imagine publicată în urma acestei misiuni, după cea din aprilie.// „Astroscale Unveils World’s First Image of Space Debris Captured through Rendezvous and Proximity Operations”, astroscale.com // Diferența este că, de data aceasta, satelitul s-a apropiat la doar 50 de metri de obiectul spațial, pe când prima imagine a fost capturată de la câteva sute de metri în spatele resturilor.

Fotografia aduce încă o dată în discuție provocările în creștere pe care le reprezintă deșeurile orbitale. 

Studierea de aproape a unei bucăți de gunoi spațial permite Astroscale – antamată de Agenția spațială japoneză – să înțeleagă pe deplin starea și mișcarea unui deșeu spațial de mari dimensiuni, înainte de a-l îndepărta din spațiu. Datele adunate vor permite unei viitoare misiuni să se apropie în siguranță, să prindă obiectul cu ajutorul brațelor robotice și să îl transporte în afara orbitei, unde va arde în atmosfera terestră.

ADRAS-J a finalizat cu succes apropierea sigură și controlată de un astfel de obiect nepregătit pentru deorbitare.// Anumiți sateliți sau rachete pot fi echipate cu tehnologii care le fac să se dezintegreze mai rapid în spațiu, diminuând astfel durata lor de viață orbitală și riscul de a deveni un pericol pe termen lung.// În timpul misiunii, satelitul japonez a reușit să colecteze imagini și date suplimentare, în timp ce menținea o poziție relativă controlată, la un punct fix față de restul rachetei. Pe măsură ce ADRAS-J s-a apropiat la câțiva kilometri de gunoiul spațial, echipa a folosit o cameră cu infraroșu aflată la bord, care folosește algoritmi de navigație pentru a asigura o apropiere finală sigură. Această a doua imagine publicată în urma misiunii, realizată în luna mai, urmează primei imagini publicate pe 26 aprilie, capturată de la câteva sute de metri în spatele resturilor. Însă misiunea nu s-a încheiat, pe viitor, ADRAS-J va încerca să se apropie și mai mult de deșeuri pentru a captura imagini și mai detaliate.

Deșeurile spațiale de pe orbita joasă a Pământului cuprind nu doar părți vechi de rachete, ci și sateliți scoși din uz și fragmente rezultate în urma coliziunilor dintre aceste obiecte. NASA susține că există milioane de bucăți de deșeuri spațiale care orbitează în jurul Pământului cu 29.000 kilometri pe oră – un pericol pentru sateliții funcționali care oferă servicii esențiale, precum și pentru habitatele umane, cum ar fi Stația Spațială Internațională și stația spațială a Chinei. 

De ani de zile se depun eforturi internaționale pentru a găsi modalități de a îndepărta în siguranță și în mod eficient aceste resturi, care, potrivit NASA, totalizează aproape 6.000 de tone.

Gunoiul spațial reprezintă o problemă semnificativă și în continuă creștere, cu riscuri majore pentru sateliți și misiuni spațiale. În prezent, există aproximativ 36.500 de obiecte mai mari de 10 centimetri, un milion de obiecte între 1 și 10 centimetri, și 130 de milioane de obiecte mai mici de 1 centimetru, toate orbitând Pământul.

Recent, NASA a publicat un raport// „Space debris could be dealt with more cheaply than previously thought, new NASA report suggests”, space.com // care analizează cele mai eficiente din punct de vedere al costurilor metode de gestionare a gunoiului spațial. Raportul sugerează că metodele de eliminare a deșeurilor pot fi mai accesibile financiar decât se credea anterior, inclusiv protejarea sateliților noi și îmbunătățirea urmăririi fragmentelor mici de gunoi spațial. Raportul evidențiază, de asemenea, importanța deorbitării rapide a sateliților nefuncționali și eliminarea activă a obiectelor mari de deșeuri.​ 

Tot de curând, au fost descoperite// „Space debris from SpaceX Dragon capsule crashed in the North Carolina mountains. I had to go see it (video)”, space.com // deșeuri provenite de la capsulele Dragon ale SpaceX, care au aterizat în diverse locații de pe glob, inclusiv Carolina de Nord, Canada și Australia. Aceste incidente subliniază necesitatea unor măsuri mai stricte de gestionare a deșeurilor spațiale​.

Pe plan legislativ, Senatul SUA a aprobat recent un proiect de lege numit „Orbits Act”,// „Launch the ORBITS Act”, spacenews.com // care are ca scop reducerea gunoiului spațial prin dezvoltarea unor tehnologii de îndepărtare a deșeurilor și prin impunerea unor standarde de practici orbitale.Text de

Adriana Moscu

Este jurnalistă și, de peste 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

SPAȚIU|FYI

ESA a lansat pentru prima dată noua rachetă Ariane 6, dar o parte a acesteia a rămas pe orbită

De
Europa are din nou o rachetă pentru propriile misiuni spațiale, însă primul zbor a avut probleme la final.
SPAȚIU|OVERVIEW

În căutarea sferelor Dyson

De
O echipă de astronomi este în căutarea sferelor Dyson, uriașe structuri ipotetice pe care o eventuală civilizație extraterestră le-ar putea construi în jurul stelei sale, pentru a-i capta și folosi energia.
MEDIU|FYI

Iunie doboară recordurile globale de temperatură pentru a 13-a lună consecutiv. Anul 2024 ar putea depăși recordurile anterioare

De
Iunie stabilește recorduri globale de temperatură pentru a 13-a lună la rând. Anul 2024 va depăși, cel mai probabil, recordurile din 2023, în ciuda faptului că fenomenul El Niño, care contribuie la menținerea temperaturilor ridicate, s-a încheiat.
ȘTIINȚĂ|FYI

Denisovanii, strămoșii oamenilor de azi, au prosperat pe platoul tibetan timp de 160.000 de ani

De
Mii de fragmente osoase găsite într-o peșteră de pe Platoul Tibetan din China oferă o perspectivă rară asupra vieții denisovanilor, verii dispăruți ai neanderthalienilor și ai oamenilor moderni. Aceste descoperiri arată că vânau diverse animale, de la oi la rinoceri lânoși, în această zonă montană.