Viața extraterestră inteligentă ar putea fi mai rară decât se credea până acum11 min read
„Unde sunt extratereștii?”, se întreabă oamenii de știință. Răspunsul, însă, e mai complicat decât pare la prima vedere.
În galaxia noastră există în jur de patru sute de miliarde de stele, fiecare cu cel puțin o planetă în jurul ei. Apoi, în universul observabil există cel puțin două mii de miliarde de galaxii, fiecare cu miliarde de stele – de asemenea, fiecare dintre ele are cel puțin o planetă în jurul ei. Astfel, nu mai este vorba despre posibilitatea existenței vieții extraterestre, ci mai degrabă, despre probabilitatea ei.
Dar ce se poate spune despre existența vieții extraterestre inteligente? Până de curând, răspunsul ar fi fost unul similar: având în vedere numărul enorm de stele din galaxia noastră, e foarte probabil ca ea să fi apărut pe anumite exoplanete Iar unul dintre argumentele folosite de astronomi pentru a susține această afirmație, este ecuația Drake, numită după Francis Drake, astrofizicianul care a formulat-o:
N = R* x fp x ne x fl x fi x fc x L
N înseamnă numărul de civilizații extraterestre pe care ar trebui să le putem detecta.
R* – rata media de formare a stelelor în Calea Lactee
Fp –cât la sută dintre stele din galaxia noastră au planete în jurul lor
ne – cât la sută dintre planete ar putea găzdui viață
fl – cât la sută dintre planete chiar au forme de viață pe suprafața lor
fi – cât la sută dintre planete au forme de viață inteligentă
fc – cât la sută dintre acești extratereștri ar fi capabili să trimită în spațiu semnale radio pe care noi am putea să le detectăm
b – durata de viață a unei civilizații extraterestre comunicative
Trebuie precizat însă că nu există nicio valoare fixă care se poate pune în locul termenilor acestei ecuații, pentru că valorile depind de presupunerile pe care fiecare le poate face pe baza datelor științifice la care avem acces.
În funcție de valorile atribuite fiecăruia dintre termenii ecuației, pot rezulta sute, mii sau chiar milioane de civilizații extraterestre care ar putea exista doar în galaxia noastră.
Dar, cu toate acestea, astronomii nu au reușit, până în prezent, să detecteze niciun semnal radio de la o astfel de civilizație extraterestră. Această contradicție între faptul că e foarte probabil ca viața extraterestră inteligentă să fie destul de răspândită în galaxia noastră și ceea ce observă astronomii este denumit // Aparenta contradicție între lipsa dovezilor și diferite estimări de probabilitate ridicată a existenței civilizațiilor extraterestre în altă parte a galaxiei Calea Lactee, space.com // după numele fizicianului Enrico Fermi, care a întrebat, la un moment dat, într-o discuție cu alți fizicieni, referindu-se la extraterești, „unde e toată lumea?”
// „The importance of continents, oceans and plate tectonics for the evolution of complex life: implications for finding extraterrestrial civilizations”, nature.com // condus de Robert J. Stern, geolog la Universitatea din Texas, vine cu o posibilă explicație pentru motivul care ar putea sta în spatele lipsei extratereștrilor – plăcile tectonice, sau, mai bine zis, faptul că plăcile tectonice ar exista doar pe un număr foarte mic din planetele din univers.
Dacă planetele sunt ceva comun în galaxia noastră, cele care întrunesc o serie de // Dimensiune și compoziție potrivite, căldură internă suficientă, situarea în zona locuibilă în jurul stelei, atmosferă destul de groasă și cu o compoziție propice pentru a permite existența apei lichide și, nu în cele din urmă cu apă lichidă // sunt, cred cercetătorii, foarte rare. Până în prezent acestea sunt confirmate doar pe planeta noastră.
Dacă, atunci când vine vorba despre apariția vieții simple, // După cum reiese dintr-un alt studiu, intitulat „Hadaean to Palaeoarchaean stagnant-lid tectonics revealed by zircon magnetism”, nature.com // când vorbim despre viață complexă și viață inteligentă, plăcile tectonice devin foarte importante. Prezența acestora ajută, printre altele, la reglarea temperaturii la suprafață, pe termen lung, aspect foarte important ca viața simplă să poată evolua în forme complexe și să ajungă, la un moment dat, la inteligență.
„Viața există pe Pământ de aproximativ 4 miliarde de ani, dar organisme complexe precum animalele nu au apărut decât în urmă cu aproximativ 600 de milioane de ani, ceea ce nu este la mult timp după ce a început episodul modern al plăcilor tectonice”, precizează Robert Stern într-un // „Geoscientists Dig into Why We May Be Alone in the Milky Way”, news.utdallas.com //
Astfel, Stern și coautorul studiului, Taras V. Gerya, de la Institutul de Geofizică ETH-Zurich, spun în lucrare că apariția plăcilor tectonice ar fi impulsionat evoluția formelor simple de viață prin intermediul a cinci procese:
- Creșterea aportului de nutrienți
- Creșterea nivelului oxigenării atmosferei și oceanului
- Ameliorarea climatului
- Rata crescută de formare și distrugere a habitatului
- Presiune moderată și susținută asupra organismelor datorată schimbărilor neîncetate ale mediului
Așadar, e foarte posibil ca apariția plăcilor tectonice să fi fost elementul esențial în apariția formelor complexe de viață pe planeta noastră și se poate ca acest lucru să fie valabil și pentru exoplanete, planete care orbitează în jurul altor stele. Așa că, pentru a obține un rezultat mai apropiat de realitate, autorii studiului propun introducerea a doi noi termeni în ecuația Drake:
foc – cât la sută dintre planetele care pot găzdui viață au continente și oceane
și
fpt – cât la sută dintre planetele care pot găzdui viață au plăci tectonice
Cei doi oameni de știință propun ca termenul fi din ecuația originală să fie calculat din produsul celor doi noi termeni. Astfel, dacă în mod obișnuit, acest termen ar fi avut valoarea 1 // Adică 100%, mulți dintre cercetători fiind de părere că dacă pe o planetă apare viața, atunci aceasta va evolua întotdeauna și va ajunge la forme de viață inteligentă // sau una apropiată de 1, acum, după concluziile noului studiu acesta ar putea căpăta valori foarte mici – undeva între 0.003% și 0.2%. Deci și numărul eventualelor civilizații extraterestre va scădea dramatic.
Iată, deci, o posibilă explicație pentru faptul că nu au fost detectate încă urmele unei civilizații extraterestre. Asta nu înseamnă că aceasta nu există undeva în galaxia noastră, ci poate însemna doar că astronomii încă nu au ajuns să observe steaua potrivită, în jurul căreia s-ar putea afla o planetă pe care ar putea exista o astfel de civilizație.