Caii înțeleg regulile și chiar le aplică. Dar doar dacă au de ce5 min read
Caii gândesc strategic și își planifică acțiunile, arată un studiu recent. Într-un joc cu recompense, au găsit rapid soluția de a obține cu ușurință dulciuri.
Conform unui studiu de la Universitatea Nottingham Trent, caii sunt capabili de planificare. Studiul, // „Whoa, No-Go: Evidence consistent with model-based strategy use in horses during an inhibitory task”, sciencedirect.com // a implicat douăzeci de cai și a constat dintr-un joc compus din trei etape.
Într-o primă fază, caii erau recompensați atunci când atingeau cu nasul o bucată de carton.
În a doua etapă, cercetătorii au introdus și o lumină, iar caii trebuiau să atingă cartonul doar în momentul în care lumina se stingea. Inițial, aceștia au ignorat lumina și au continuat să atingă cartonul fără discernământ, indiferent dacă lumina era aprinsă sau nu.
În a treia etapă, cercetătorii au introdus o sancțiune pentru atingerea cartonului în timp ce lumina era aprinsă: un timp de așteptare de zece secunde, în timpul căruia caii nu mai puteau juca deloc jocul.
În această fază, toți caii participanți i-au surprins pe cercetători. Animalele și-au redus brusc și semnificativ greșelile și au început să atingă corect cartonul, doar la momentul potrivit, pentru a-și primi recompensa dulce.
„Pauza aceea a fost suficientă pentru a obține imediat de la ei performanța pe care o doream”, a spus Louise Evans, conducătoarea studiului. „A fost îndeajuns pentru ca animalele să spună: «Bine, hai să jucăm după reguli».”
Schimbarea rapidă a strategiilor sugerează un nivel de raționament cognitiv mai ridicat al cabalinelor decât s-a presupus anterior. În tot acest timp, caii au înțeles regulile jocului, dar, în mod inteligent, nu au văzut de ce ar trebui să le acorde prea multă atenție – în a doua etapă.
Însă atunci „când a apărut o pauză pentru că au greșit ceva, s-au activat și au început să acorde atenție”, a declarat Evans. Potrivit cercetătorilor, acest comportament implică o gândire orientată către viitor și către obiective. Caii au fost nevoiți să se concentreze asupra a ceea ce vor să realizeze și asupra etapelor pe care trebuie să le urmeze pentru a face acest lucru.
„Din cercetările anterioare, s-a crezut despre cai că răspund pur și simplu la stimuli pe moment, nu sunt proactivi, nu gândesc și nu își planifică acțiunile”, spune Evans, „în timp ce studiul nostru arată că ei sunt conștienți de consecințele și rezultatele acțiunilor lor”.
Evans speră că studiul va contribui la bunăstarea cailor. „În general, atunci când înțelegem că animalele sunt mai inteligente decât se credea anterior, le tratăm mai bine. De asemenea, am demonstrat că nu este nevoie să se recurgă la metode dure în antrenamentele cailor pentru ca aceștia să atingă performanțe foarte bune.”