Burak Kara/Getty Images

Cutremurele majore ar putea fi detectate cu până la 19 zile în avans, prin date de satelit5 min read

De Ionuț Preda 17.06.2024

Un studiu de caz bazat pe date de satelit din regiunea cutremurului de 7,8 care a avut loc în Turcia și Siria în 2023 ar putea deschide calea pentru avertizări foarte timpurii ale seismelor majore.

Un profesor de la Universitatea din Teheran, Iran, susține că mai multe anomalii din sol, atmosferă și ionosferă care pot fi semne timpurii ale unui cutremur de amploare pot fi detectate prin intermediul sateliților. El a prezentat o analiză a imaginilor din satelit pentru seismul major din Turcia și Siria din februarie 2023, când astfel de semne puteau fi observate chiar și cu 19 zile în avans.

CITEȘTE ȘI:Seismolog: Cutremurul din Turcia a fost de 16.000 de ori mai puternic decât cele normale din regiune

Conform unui studiu publicat în Journal of Applied Geodesy,//„Analyses of data from the first Chinese seismo electromagnetic satellite (CSES-01) together with other earthquake precursors associated with the Turkey earthquakes (February 6, 2023)”, degruyter.com // profesorul Mehdi Akhoondzadeh a analizat mai multe tipuri de date obținute în săptămânile dinaintea seismului, de către satelitul experimental seismo-electromagnetic chinez, CSES-01, dar și de cei trei sateliți implicați în misiunea Swarm a Agenției Spațiale Europene. Satelitul chinez, lansat în 2018, este configurat specific pentru a măsura oscilațiile din câmpuri electromagnetice, particule atmosferice și alți indici în cazul unor perturbări naturale (precum cutremurele) sau artificiale, în timp sateliții ESA au o misiune mai generală de a studia câmpul magnetic al Pământului.

Cercetătorul iranian a observat fluctuații neobișnuite în temperatura la sol a zonelor de falie pe care a avut loc seismul cu între 19 și 12 zile înainte să se producă, posibil influențate de degajări ale energiei termice din scoarța terestră. De asemenea, cu 10-5 zile înainte de cutremur au fost observate anomalii atmosferice, precum schimbări în concentrațiile de vapori de apă, metan, ozon sau monoxid de carbon.

Și mai clare au fost fluctuațiile înregistrate în ionosferă. Cu 1-5 zile înaintea seismului, cercetătorul a observat anomalii în densitatea și temperatura electronilor din stratul ionizat al atmosferei superioare.

Progresia acestor semnale, care apar mai întâi la sol, apoi în atmosferă și într-un final în ionosferă, este un alt indiciu că ele se propagă dinspre scoarța terestră în atmosferă și că ar fi legate de eventualul cutremur.

Astfel de indicii ar putea fi folosite pentru a crea metode de avertizare timpurie împotriva cutremurelor, însă vor trebui studiate mai în detaliu la cutremure viitoare. Momentan, majoritatea sistemelor de alertă intră în funcțiune la câteva secunde de la declanșarea seismelor, însă mișcări extrem de subtile ale plăcilor tectonice ar putea fi, teoretic, detectate de senzori GPS extrem de preciși chiar și cu două ore înainte de debut.// „GPS could predict earthquakes two hours ahead, but there’s a catch”, newscientist.com //

 Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

SPAȚIU|FYI

ESA a lansat pentru prima dată noua rachetă Ariane 6, dar o parte a acesteia a rămas pe orbită

De
Europa are din nou o rachetă pentru propriile misiuni spațiale, însă primul zbor a avut probleme la final.
MEDIU|FYI

Iunie doboară recordurile globale de temperatură pentru a 13-a lună consecutiv. Anul 2024 ar putea depăși recordurile anterioare

De
Iunie stabilește recorduri globale de temperatură pentru a 13-a lună la rând. Anul 2024 va depăși, cel mai probabil, recordurile din 2023, în ciuda faptului că fenomenul El Niño, care contribuie la menținerea temperaturilor ridicate, s-a încheiat.
ȘTIINȚĂ|FYI

Denisovanii, strămoșii oamenilor de azi, au prosperat pe platoul tibetan timp de 160.000 de ani

De
Mii de fragmente osoase găsite într-o peșteră de pe Platoul Tibetan din China oferă o perspectivă rară asupra vieții denisovanilor, verii dispăruți ai neanderthalienilor și ai oamenilor moderni. Aceste descoperiri arată că vânau diverse animale, de la oi la rinoceri lânoși, în această zonă montană.
ȘTIINȚĂ|RO-CERCETARE

Cercetarea românească în iunie: Cum devine AI-ul autoritar cu bătrânii

De
Sistemele de inteligență artificială folosite în îngrijirea vârstnicilor ar putea avea o trăsătură neașteptată: ele pot fi excesiv de paternaliste cu aceștia și să le limiteze autonomia. În luna iunie, cercetătorii români au mai investigat folosirea tehnologiilor de AI pentru urmărirea pacienților aflați în recuperare și monitorizarea împăduririlor.