Surasak Suwanmake/Getty Images

Funcționează astrologia? „Nu”, arată o cercetare recentă8 min read

De Adriana Moscu 14.08.2024

Astrologii nu au reușit să asocieze corect hărțile astrale cu profilul persoanelor analizate, iar performanța lor a fost echivalentă cu ghicitul aleatoriu, arată un experiment recent. 

O cercetare realizată de echipa de la Clearer Thinking,// Site oficial: clearerthinking.org // un site cunoscut pentru analizele și experimentele sale menite să testeze diverse teorii și credințe, și-a propus să investigheze dacă astrologii pot utiliza hărțile astrologice pentru a înțelege corect caracterul și viața oamenilor, așa cum pretind.

Cercetarea,// „Can astrologers use astrological charts to understand people’s character and lives? Our new study put astrologers to the test”, clearerthinking.org. Conducătorul studiului, Spencer Greenberg, cu un doctorat în matematică aplicată la Universitatea din New York, este cunoscut pentru abordările sale bazate pe date în domeniul psihologiei și al gândirii critice. Este, de asemenea, antreprenor în domeniul tehnologiei, unde dezvoltă instrumente și platforme pentru a ajuta oamenii să ia decizii mai informate și să-și îmbunătățească viața. // care nu încă nu a fost publicată într-o revistă de specialitate și despre care nu se menționează dacă a fost supusă procesului de peer review, a testat abilitățile a 152 de astrologi pentru a vedea dacă pot demonstra că au, cu adevărat, competențele clamate.

Inițial, în ianuarie 2024, echipa a realizat un studiu prin care a evaluat dacă semnele zodiacale pot prezice 37 de aspecte ale vieților oamenilor. În timp ce testele de personalitate au oferit predicții destul de precise, semnele zodiacale nu au reușit să prezică nici măcar unul dintre aspectele analizate. În urma criticilor astrologilor, care au susținut că adevărata astrologie se bazează pe harta natală completă, nu doar pe semnele zodiacale, a fost conceput un nou studiu, cu ajutorul a șase astrologi.

Noua cercetare le-a oferit astrologilor, în fiecare rundă, informații detaliate despre o persoană reală, care au inclus răspunsuri la 43 de întrebări și cinci hărți astrologice complete. Din aceste hărți, doar una era cea reală a persoanei, iar celelalte patru erau false. Sarcina astrologilor a fost să identifice care dintre hărți era cea corectă, pe baza răspunsurilor la întrebări.

Studiul a fost conceput astfel pentru a testa una dintre afirmațiile fundamentale ale astrologiei: că harta natală a unei persoane dezvăluie informații despre viața și caracterul acesteia. Dacă această afirmație este adevărată, astrologii ar trebui să fie capabili să identifice corect harta natală a unei persoane mai frecvent decât ar face-o prin ghicit aleatoriu. Fiecare astrolog a avut 12 încercări de a asocia corect persoanele cu hărțile lor, iar ghicitul aleatoriu ar fi dus la aproximativ 20% răspunsuri corecte.

Studiul și-a propus să analizeze alte două lucruri: (1) dacă astrologia nu funcționează, astrologii ar trebui să obțină rezultate similare cu ghicitul aleatoriu; (2) dacă funcționează, ar trebui să obțină rezultate ceva mai bune. Testul este considerat corect doar dacă astrologii chiar cred că pot realiza această sarcină, așa că au fost implicați doar cei cu experiență și care au crezut că pot obține rezultate mai bune decât ghicitul aleatoriu. 

Per total, astrologii erau destul de siguri că pot asocia corect persoanele cu hărțile lor natale. Cei cu mai puțină experiență credeau că au nimerit corect 5 din 12, iar cei mai experimentați, 10 din 12. Totuși, ca grup, astrologii nu au performat mai bine decât ghicitul aleatoriu – au obținut sub 21% răspunsuri corecte. Dacă ar fi obținut chiar și 23% răspunsuri corecte, studiul ar fi susținut astrologia, dar rezultatele au arătat că performanțele lor nu au depășit ghicitul aleatoriu.

Performanța nu a variat semnificativ în funcție de experiență – astrologii mai experimentați nu au avut rezultate mai bune, deși erau mai încrezători. Chiar dacă un singur astrolog ar fi performat excepțional, acest lucru ar fi putut susține astrologia, spun realizatorii studiului. 

S-a oferit chiar și un premiu de 1.000 de dolari pentru oricine obținea cel puțin 11 hărți din 12 corecte, dar nici un astrolog nu a reușit mai mult de cinci hărți corecte.

Deși astrologii erau încrezători că pot asocia corect hărțile natale cu persoanele analizate, rezultatele studiului au arătat că nu au avut succes în această sarcină. Atunci când astrologii au încercat să potrivească hărțile natale cu persoanele, nu doar că nu au reușit să obțină răspunsuri corecte, dar nici măcar între ei nu au fost de acord în mod consistent asupra hărților corecte. Dacă ar fi ales la întâmplare, s-ar fi pus de acord în 20% din cazuri. În realitate, au fost de acord în 28% din cazuri, ceea ce este doar puțin mai bine decât aleatoriu, dar nu semnificativ.



Text de

Adriana Moscu

Este jurnalistă și, de peste 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

MEDIU|FYI

Romgaz renunță, temporar, la cererea de dizolvare a Greenpeace România

De
Compania de stat Romgaz a anunțat că își retrage cererea de dizolvare a Fundației Greenpeace CEE România, cu puțin timp înainte de primul termen de judecată, programat pentru astăzi, la Judecătoria Sectorului 1 București.
SOCIETATE|FYI

Care este legătura dintre răutate și convingerile conspiraționiste?

De
Credințele în teorii ale conspirației și respingerea științei ar putea fi, în unele cazuri, o expresie a răutății umane. 
SĂNĂTATE|FYI

România extinde vaccinarea gratuită împotriva HPV până la 26 de ani

De
Legea care susține vaccinarea gratuită anti-HPV la fete și băieți între 11 și 26 de ani a fost adoptată de Parlament. România continuă măsurile de prevenire a cancerului de col uterin, dar rămâne mult în urma altor țări.
ȘTIINȚĂ|ALEGERI 2025

Matematicianul Nicușor Dan aduce teoria lui Arakelov la Cotroceni

De
Recentele alegeri prezidențiale din România au fost marcate de o mulțime de glume și trimiteri matematice, mai ales în legătură cu candidatul independent Nicușor Dan. Curiozitatea mea de matematician m-a împins să arunc o privire asupra experienței sale în acest domeniu.