Fira Kwan/500px via Getty Images
Gecko are un simț ascuns capabil să simtă vibrațiile5 min read
Gecko deține un „al șaselea simț” care îi permite să detecteze vibrațiile cu ajutorul saculei, arată un studiu recent. Această descoperire ar putea schimba modul în care sunt înțelese simțurile animalelor.
Cercetători de la Universitatea din Maryland // „Auditory pathway for detection of vibration in the tokay gecko”, cell.com // care arată că sacula gecko-ului poate detecta vibrații de frecvență joasă, între 50 și 200 Hz, frecvențe pe care urechea normală nu le poate capta. Sacula, o componentă a urechii interne, este cunoscută pentru rolul său în echilibru și orientare, dar acum se dovedește că ea are și o funcție suplimentară. Aceasta completează auzul convențional, ceea ce îi oferă gecko-ului abilitatea de a detecta vibrațiile din mediu – fie din sol, apă sau aer.
„Este o reminiscență a sistemelor senzoriale ancestrale, pe care le observăm la pești și amfibieni”, a explicat Catherine Carr, profesoară de biologie la Universitatea Maryland și coautoare a studiului. De asemenea, această descoperire ar putea dezvălui felul în care au evoluat sistemele auditive ale vertebratelor.
Dawei Han, autorul principal al studiului, adaugă că această descoperire ar putea să se extindă și la alte specii de reptile, considerate anterior „surde” sau incapabile să vocalizeze. De exemplu, multe specii de șerpi și șopârle, despre care se credea că nu au capacități auditive sofisticate, ar putea folosi același sistem pentru a percepe vibrațiile și a comunica între ele.
Acest mod de percepție a vibrațiilor poate modifica semnificativ felul în care oamenii de știință înțeleg comunicarea și comportamentul la reptile. Descoperirea contribuie și la înțelegerea evoluției treptate a vertebratelor terestre de la mediile acvatice la cele terestre, ocazie cu care au dezvoltat mecanisme auditive mai sofisticate. Carr susține că această descoperire arată că mecanismele senzoriale implicate în echilibru și auz sunt mai strâns legate decât se credea anterior.
Chiar dacă studiul nu este direct aplicabil auzului uman, cercetătorii consideră că există paralele interesante. De exemplu, Carr compară această sensibilitate la vibrații cu ceea ce poți simți la un concert rock, când sunetele puternice fac corpul să vibreze. Gecko ar putea simți vibrațiile într-un mod similar, ceea ce sugerează că și sistemele vestibulare și auditive umane ar putea interacționa într-un mod asemănător. Această cercetare ar putea deschide noi drumuri în înțelegerea tulburărilor de echilibru și auz la oameni.
Cercetătorii speră că aceste descoperiri vor încuraja studii suplimentare asupra simțurilor mamiferelor. „Pe măsură ce înțelegem mai bine aceste mecanisme, obținem o imagine mai completă a modului în care animalele percep mediul și, în același timp, învățăm mai multe despre propriile noastre experiențe senzoriale”, a concluzionat Han.