Ryouchin/Getty Images

Macacii recunosc asocieri de cuvinte, la fel ca oamenii3 min read

De Adriana Moscu 14.02.2025

Macacii pot asocia cuvinte cu imagini, o abilitate considerată mult timp exclusiv umană, arată o cercetare recentă. 

O echipă internațională de neurologi în științe cognitive a descoperit că macacii pot asocia cuvinte cu imagini.

În studiul publicat în jurnalul PLOS ONE,// „Monkeys can identify pictures from words”, journals.plos.org // cercetătorii au desfășurat o serie de experimente cu macaci aflați în captivitate pentru a vedea dacă pot face legături între sunete și imagini afișate pe un ecran de computer.

Studiile anterioare au arătat că multe animale pot asocia anumite sunete cu sursa lor – zumzetul unei insecte, de exemplu, cu o albină. Totuși, a lega un cuvânt auzit, precum „musculiță” sau „țânțar”, de un sunet anume este un nivel superior de procesare.

Această capacitate se numește asociere cross-modală, iar mult timp s-a crezut că doar oamenii o posedă. Noile descoperiri sugerează că și macacii pot face astfel de asocieri, ceea ce ar putea începe să rescrie ceea ce știm despre câte alte animale ar putea avea această abilitate.

Pentru studiu, cercetătorii au redat cuvinte rostite de oameni sau vocalizări produse de alte maimuțe pentru mai mulți macaci. După fiecare sunet, pe ecranul din fața lor era afișat un obiect corespunzător, precum un măr. După mai multe repetări, cercetătorii au testat dacă maimuțele recunosc asocierile și când sunetul era rostit de altcineva.

Rezultatele au arătat că macacii au reacționat la fel, indiferent de cine emitea sunetul, ceea ce demonstrează că au recunoscut modul în care a fost rostit cuvântul și, în același timp, au asociat sunetul cu obiectul reprezentat de imagine. Cercetătorii au mai observat că macacii mai tineri au făcut aceste asocieri mai rapid decât cei mai în vârstă.

Echipa de cercetare intenționează să continue studiile pentru a vedea dacă abilitatea macacilor de a face astfel de asocieri este influențată de capacitatea lor de a vocaliza numele obiectelor.



Text de:

Adriana Moscu

Este jurnalistă și, de peste 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

ȘTIINȚĂ|FYI

O ipoteză despre vitamina B1, confirmată după 67 de ani

De
Cercetătorii americani au reușit să stabilizeze o moleculă considerată imposibilă într-un mediu apos, confirmând o teorie biochimică veche de 67 de ani.
ȘTIINȚĂ|OVERVIEW

Criptografie #4: La voia întâmplării

De
Ți-ai lăsa parolele și alte informații sensibile într-o bază de date protejată cu numere aleatorii și irepetabile?
MEDIU|FYI

Furtuni, secetă, valuri de căldură. Fenomenele extreme domină Planeta și în 2025

De
Trei noi analize științifice fac portretul unei lumi tot mai afectate de schimbările climatice severe. 
ȘTIINȚĂ|FYI

Oase cu urme de tăieturi vechi de 1,95 milioane de ani, descoperite în România

De
Urme fine lăsate de unelte de piatră pe oase de animale descoperite în Oltenia arată că strămoșii omului erau în România acum aproape 2 milioane de ani. E cea mai veche dovadă clară din Eurasia.