Mars 2020, viitorul robot marțian al NASA3 min read

De Vasile Decu 03.06.2019

Viitorul coleg al roboților marțieni Curiosity și Opportunity (RIP) este botezat, momentan, „Mars 2020”, pentru că, da, va merge pe Marte și o va face în 2020. Noul rover seamănă foarte tare cu Curiosity, deoarece e construit cu aceeași arhitectură și va folosi și același sistem de aterizare (foarte creativ, curajos și riscant), cu scut termic, retropropulsoare și macara.

Roverul Mars 2020 va căuta urme ale posibililor microbi marțieni cu instrumentele de la bord, dar va aduna și mostre din cele mai interesante locuri, pe care le va pune deoparte, pentru a fi luate de o misiune ulterioară și aduse pe Pământ pentru a fi studiate în mai mare detaliu. Printre celelalte obiective științifice se numără testarea unei tehnologii pentru producerea de oxigen din atmosfera marțiană – un aspect esențial pentru viitoarele misiuni umane -, căutarea de apă subterană și studierea prafului și a altor aspecte de mediu – tot pentru a ajuta astronauții care vor ajunge pe Marte, nu doar pentru vizite scurte, ci pentru a începe să lucreze și să locuiască acolo.

Mars 2020 va pleca spre Marte în vara lui 2020, în vârful unei rachete
Atlas V, de la Cape Canaveral, Florida. Din doi în doi ani, Pământul și Marte se apropie pe orbitele lor în jurul Soarelui, deci oferă o „fereastră” când ai nevoie de mai puțin combustibil pentru acest transfer.

ȘTIINȚĂ|UCRAINA

România vrea să sprijine cercetătorii ucraineni. Dar nu prea are cu ce

De
Aproximativ 40% dintre cercetătorii ucraineni apți de muncă au fost afectați de război. Unii primesc ajutor și joburi în străinătate, dar mulți rămân să lupte cu invadatorii ruși.
ȘTIINȚĂ|OVERVIEW

În 2003, genomul uman a fost secvențiat „complet”. În 2022, s-a întâmplat iar. Stai, ce?

De
Tabloul complet al genomului uman este (aproape) finalizat la două decenii de la Human Genome Project
ȘTIINȚĂ|SCI-FACTS

5 expediții maritime eșuate. Și câteva epave (re)găsite

De
Endurance, nava exploratorului britanic Ernest Shackleton, a fost localizată cu ajutorul roboților subacvatici la exact 100 de ani de la moartea acestuia. Alte epave faimoase încă așteaptă să fie descoperite. 
ȘTIINȚĂ|UCRAINA

Scurgerile de amoniac, încă o problemă adusă de război

De
Luni, bombardarea unei uzine din Ucraina a dus la scurgeri de amoniac. Situația n-a fost gravă și nici extinsă, dar astfel de incidente pot înrăutăți poluarea cu particule fine pe teritorii mai largi.