Misiunea Lucy – în căutarea fosilelor sistemului solar4 min read

De Vasile Decu 03.06.2019

NASA a selectat recent o nouă misiune de explorare a unei zone necunoscute a sistemului solar: troienii lui Jupiter, o serie de asteroizi care călătoresc în tandem cu această planetă în jurul Soarelui. (Deoarece sistemul solar este atât de puțin explorat, aproape toate misiunile sunt premiere istorice.)

Botezată Lucy, după celebrele fosile umane străvechi, misiunea va studia cel puțin șase asteroizi din grupul numit troieni de pe orbita lui Jupiter – un grup de asteroizi care populează zonele de stabilitate gravitațională Lagrange 4 și Lagrange 4 (vezi graficul de jos) la circa 60° înaintea și în spatele lui Jupiter, pe orbita sa în jurul Soarelui.

„Este o oportunitate unică”, spune Harold F. Levison, principalul investigator științific al misiunii. „Deoarece troienii sunt rămășițe ale materialului primordial din care s-au format planetele exterioare, ei dețin indicii vitale pentru descifrarea istoriei sistemului solar. Precum fosilele umane după care a fost numită, Lucy va revoluționa înțelegerea originii noastre.”

Sonda va fi construită de compania americană Lockheed Martin și va include o suită de instrumente științifice sofisticate pentru a studia geologia asteroizilor, compoziția materialelor de pe suprafața lor și proprietățile lor fizice generale. Ne vom bucura și de imagini spectaculoase, datorită camerelor termale și foto color, de mare rezoluție, și a spectrometrului de cartografiere în infraroșu. Una dintre cele mai ciudate caracteristici ale troienilor este că diferă foarte mult între ei, așa că astronomii vor și au nevoie să viziteze cât mai mulți dintre ei.

„Înțelegerea cauzelor acestor diferențe dintre troieni ne va oferi informații esențiale despre originile planetelor, despre sursele elementelor volatile și organice de pe planetele terestre și despre evoluția sistemului solar”, explică Dr. Catherine Olkin, de la Southwest Research Institute (SWRI), membră a echipei științifice.

Lucy este programată pentru lansare în octombrie 2021 și va trece pe lângă țintele sale între 2025 și 2033. În plus față de acești troieni, Lucy va studia și un asteroid din Centura principală, dintre Marte și Jupiter, și va trece și pe lângă asteroidul Psyche (citește și interviul cu Linda Elkins-Tanton, liderul echipei misiunii Psyche).  

 

ȘTIINȚĂ|QUICK QUESTION

De ce să nu-i dai câinelui niciodată ciocolată? 

De
Chiar dacă gustul ciocolatei este plăcut și pentru și pentru oameni, și pentru câini, cei din urmă n-ar trebui s-o consume niciodată. 
ȘTIINȚĂ|STUDIU

Cum se pune în funcțiune un ceas nuclear

De
Deși principala utilitate a ceasurilor nucleare nu este indicarea orei, acestea le-ar putea permite oamenilor de știință să testeze felul în care omenirea înțelege cum funcționează realitatea.
ȘTIINȚĂ|FYI

Sci-Memo: Cea mai veche populație care călărea a trăit și pe teritoriul României

De
Rămășițele membrilor unei populații care a migrat în Europa de Sud-Est acum peste 5.000 de ani, stabilită inclusiv pe actualul teritoriu al României, par a fi ale primilor oameni care călăreau cunoscuți până acum.
ȘTIINȚĂ|RO-CERCETARE

Frontierele dacice ale Imperiului Roman, pregătite să intre în patrimoniul UNESCO

De
Cercetătorii români au investigat riscurile cibernetice, de cutremur și de atacuri ale ursului.