NASA/James Yungel

Noi cercetări despre Thwaites, ghețarul antarctic care amenință New Yorkul5 min read

De Elisabeta Gedő 30.09.2024

După șase ani de cercetări, oamenii de știință nu au vești bune legate de ghețarul „apocaliptic” din Antarctica a cărui topire ar crește nivelul oceanului planetar cu peste un metru.

De la descoperirea sa în 1940, ghețarul antarctic Thwaites este monitorizat constant din cauza potențialului său de a crește nivelul mării. Comparabil ca mărime cu Marea Britanie sau Florida, dacă ghețarul Thwaites s-ar topi complet, nivelul mării ar crește cu 65 de centimetri – iar asta ar putea declanșa un colaps mai amplu al stratului de gheață din vestul Antarcticii. Acest fenomen ar putea duce la o creștere totală a nivelului mării cu 3,3 metri, ceea ce ar amenința metropole precum New York, Kolkata și Shanghai.

Prin urmare, International Thwaites Glacier Collaboration (ITGC),// Detalii pe thwaitesglacier.org // un program de cercetare comun între Regatul Unit și SUA, a trimis o sută de oameni de știință în acea zonă greu accesibilă din Antarctica și a folosit o gamă largă de echipamente avansate, inclusiv roboți submarini, nave și avioane pentru a afla mai multe despre Thwaites. Proiectul, desfășurat între 2018 și 2024, a condus la concluzii îngrijorătoare.

Una dintre principalele descoperiri ale proiectului a fost explicarea vulnerabilității accentuate a ghețarului Thwaites. Această vulnerabilitate este cauzată de faptul că ghețarul se sprijină pe un pat de rocă aflat mult sub nivelul mării, ceea ce îl expune la o topire rapidă provocată de apa marină caldă. În plus, patul de rocă are o pantă descendentă spre interiorul continentului, ceea ce înseamnă că, pe măsură ce ghețarul se retrage, tot mai multă gheață intră în contact cu apa caldă, accentuând riscul unei prăbușiri accelerate.

Echipa ITGC a utilizat modele computerizate pentru a estima evoluția viitoare a ghețarului în funcție de diferite  concentrații ale dioxidului de carbon din atmosferă. Conform acestora, ghețarul Thwaites prezintă semne clare de instabilitate în aproape toate scenariile de emisii, iar frontul său continuă să se retragă. Principala incertitudine rămâne viteza cu care acest proces se va desfășura.

„Nu va duce la o prăbușire catastrofală imediată, nici anul viitor, nici peste doi ani, dar suntem foarte siguri că ghețarul Thwaites va continua să se topească, iar ritmul topirii se va accelera în timp”, spune Rob Larter// Detalii pe bas.ac.uk // de la British Antarctic Survey, membru al echipei ITGC. „Nu putem preciza un termen exact pentru acest fenomen.”

Cu toate acestea, cercetătorii ITGC estimează că, până la sfârșitul secolului al XXIII-lea, ghețarul Thwaites și o mare parte din calota glaciară a Antarcticii de Vest ar putea fi complet topite. Pe de altă parte, există o veste pozitivă: încă există posibilitatea de a influența ritmul acestui proces prin reducerea semnificativă a emisiilor de carbon. 

„Putem câștiga timp,” afirmă Mathieu Morlighem// Detalii pe dartmouth.edu // de la Dartmouth College, Hanover, New Hampshire, un alt membru al echipei. „Putem controla viteza cu care Thwaites își pierde masa.”



Text de

Elisabeta Gedő

Este interesată de subiecte legată de artă, mediu și gastronomie. A mai scris în Men's Health și Glamour.

MEDIU|FYI

Furtuni, secetă, valuri de căldură. Fenomenele extreme domină Planeta și în 2025

De
Trei noi analize științifice fac portretul unei lumi tot mai afectate de schimbările climatice severe. 
ȘTIINȚĂ|FYI

Oase cu urme de tăieturi vechi de 1,95 milioane de ani, descoperite în România

De
Urme fine lăsate de unelte de piatră pe oase de animale descoperite în Oltenia arată că strămoșii omului erau în România acum aproape 2 milioane de ani. E cea mai veche dovadă clară din Eurasia. 
MEDIU|FYI

În timp ce Parisul închide străzile pentru mașini, Bucureștiul rămâne printre cele mai poluate capitale din UE

De
În ultimii 20 de ani, Parisul a trecut printr-un proces amplu de transformare urbană. Administrația locală a eliminat aproximativ 50.000 de locuri de parcare, a restricționat traficul auto și a investit în extinderea pistelor pentru biciclete și a spațiilor verzi. 
ȘTIINȚĂ|TRAVELING MINDS

Manuela Boatcă, cercetătoarea care face lumină asupra colonialismului

De
Trăiește în Germania, unde cercetează inegalitățile globale, teoriile dependenței și ale modernității și scrie despre cum ideile despre putere, identitate și colonialism se oglindesc în istoria Europei de Est.