Halfdark / Getty Images

Osmo a teleportat pentru prima dată un miros cu ajutorul AI4 min read

De Răzvan Tîmpescu 02.12.2024

Compania contribuie zilnic la cea mai mare bază de date de mirosuri din lume compatibilă cu inteligența artificială

Compania americană Osmo a anunțat o premieră tehnologică în domeniul olfactiv: pentru prima dată a digitalizat și reprodus la distanță un miros, cu ajutorul inteligenței artificiale și fără intervenție umană. Osmo a anunțat// „Scent Teleportation Update: We Did It!”, osmo.ai // realizarea la sfârșit de octombrie, când a teleportat mirosul unei prune.

Proiectul de teleportare a mirosurilor a fost dezvăluit de Osmo la începutul anului. În timpul primei demonstrații reușite, au captat mirosul unei felii de nucă de cocos și l-au reprodus în alt punct al laboratorului lor. Tot procesul implică utilizarea unui dispozitiv GCMS,// Cromatografie de gaze cu spectrometru de masă // care analizează moleculele asociate mirosului. Vezi aici un scurt explicativ făcut de CEO-ul Osmo, Alex Wiltschko.

Datele obținute sunt transferate pe o platformă digitală, care folosește modele avansate de inteligență artificială pentru a identifica și prezice caracteristicile mirosului. Informațiile sunt trimise apoi unui robot care recreează mirosul prin combinarea unor compuși corespunzători.

Procesul a fost rafinat prin teste săptămânale, și a implicat reproducerea unor mirosuri din ce în ce mai complexe. Compania susține că tehnologia este aproape complet automatizată – intervenția unui om e necesară doar pentru introducerea și verificarea probelor.

Una din provocări este recrearea exactă a mirosurilor complexe, care implică molecule greu detectabile sau neidentificate. De exemplu, moleculele de sulf din fructele tropicale sunt dificil de reprodus.

În viitorul apropiat, Osmo are în plan să organizeze și demonstrații publice, care să ofere participanților șansa de a experimenta hands-on teleportarea mirosurilor. Publicul va putea alege un miros dintr-un buchet de flori sau fructe, pe care Osmo îl va analiza și recrea în timp real.

Proiectul are ca scop final transmiterea mirosurilor la fel de simplu precum trimiterea unei imagini sau a unui fișier audio, aducând o dimensiune senzorială nouă în comunicare. „Simțul mirosului este practic modul prin care transformăm aerul din jurul nostru în date,” spunea Wiltschko. În ultima jumătate de an, tehnologia a fost perfecționată constant și devine mai rapidă și mai automatizată în fiecare lună, susține compania.



Text de

Răzvan Tîmpescu

Este absolvent de jurnalism și fan al zicalei cu buturuga mică. Se consideră un mândru reprezentant al generației Z. Îi este frică de păianjeni și bătrânețe.

MEDIU|FYI

Furtuni, secetă, valuri de căldură. Fenomenele extreme domină Planeta și în 2025

De
Trei noi analize științifice fac portretul unei lumi tot mai afectate de schimbările climatice severe. 
ȘTIINȚĂ|FYI

Oase cu urme de tăieturi vechi de 1,95 milioane de ani, descoperite în România

De
Urme fine lăsate de unelte de piatră pe oase de animale descoperite în Oltenia arată că strămoșii omului erau în România acum aproape 2 milioane de ani. E cea mai veche dovadă clară din Eurasia. 
MEDIU|FYI

În timp ce Parisul închide străzile pentru mașini, Bucureștiul rămâne printre cele mai poluate capitale din UE

De
În ultimii 20 de ani, Parisul a trecut printr-un proces amplu de transformare urbană. Administrația locală a eliminat aproximativ 50.000 de locuri de parcare, a restricționat traficul auto și a investit în extinderea pistelor pentru biciclete și a spațiilor verzi. 
ȘTIINȚĂ|TRAVELING MINDS

Manuela Boatcă, cercetătoarea care face lumină asupra colonialismului

De
Trăiește în Germania, unde cercetează inegalitățile globale, teoriile dependenței și ale modernității și scrie despre cum ideile despre putere, identitate și colonialism se oglindesc în istoria Europei de Est.