Photo by Mel Koutchavlis

Premiul Kalinga pentru popularizarea științei7 min read

De Monica Georgescu 21.11.2019, ultima actualizare: 19.03.2020

Zilele acestea, locul de joacă al pasionaților de știință din întreaga lume este la Budapesta, unde au loc sesiunile World Science Forum – patru zile încărcate de dezbaterii și discuții pe teme științifice, dar și de etică și responsabilitate în știință și în jurnalismul de știință.

În prima seară, evenimentul pe care toată lumea l-a așteptat a fost decernarea premiului UNESCO Kalinga pentru popularizarea științei. Câștigătorul din acest an a fost mult-îndrăgitul om de știință și scriitor australian Karl Kruszelnicki – sau „Dr. Karl”, cum este cunoscut pentru fanii săi. Iar numărul acestora este cu adevărat impresionant: Dr. Karl are peste 315.000 de urmăritori pe Twitter, aproape 70.000 pe Instagram și peste 50.000 pe Facebook. Dincolo de cifre, asta înseamnă în primul rând că Dr. Karl reușește să vorbească despre știință și tehnologie pe limba generațiilor tinere, un public greu de „fidelizat”.

Neobosit, cu o prezență electrizantă și cu un discurs care reușește să apropie și să stârnească curiozitatea publicului, dr. Karl a fost vedeta serii la ceremonia de premiere, care a coincis cu deschiderea oficială a World Science Forum.  

Despre știință cu „Dr. Karl”

Dr. Karl se autointitulează „student de profesie” – are diplome universitare în matematică și fizică, în inginerie biomecanică, dar și în medicină și chirurgie. Și a lucrat în toate aceste domenii de-a lungul unei impresionante cariere mânate de o neobosită curiozitate. Pentru a-și „completa educația”, a studiat astrofizică, filozofie, electronică și IT.

Dr. Karl a lucrat în radio și în televiziune, dar și ca șofer de taxi, mecanic auto, inginer sau medic. Povestește cu amuzament că și-a depus CV-ul și la NASA, cu intenția de a deveni astronaut. Agenția Spațială i-a trimis în scurt timp un răspuns scris: „Mulțumim pentru interes. În acest moment nu avem poziții vacante. Dar oricum, Agenția angajează doar cetățeni americani.”

Cu zâmbetul pe buze, la întâlnirea cu Dr. Karl

Pentru Dr. Karl, premiul Kalinga pentru popularizarea științei este o încununare a unei cariere cu adevărat impresionante. De peste 30 de ani, dr. Karl Kruszelnicki aprinde curiozitatea pentru știință și tehnologie tinerilor din Australia, Marea Britanie și din întreaga lume. Are emisiuni la radio și la televiziune, a scris 44 de cărți de popularizare a științei și este o prezență activă pe social media, dar și la evenimente de știință din întreaga lume.

Avantajul unui IQ mediu

Obiectivul său, declarat, este de a face știința accesibilă tuturor. În acest demers, Dr. Karl spune că are un avantaj important: nu este o persoană foarte inteligentă. Mărturisește, zâmbind, că are nevoie de ore multe de studiu pentru a înțelege un concept sau o idee pe care vrea să o explice ulterior publicului său. „Am un IQ de 110, care se încadrează în medie. Sunt la fel de inteligent ca două treimi din populație. Asta înseamnă că, dacă vreau să înțeleg cu adevărat ceva, trebuie să studiez mult.”

„Am auzit că vă place știința! Și nouă!”

Dr. Karl spune că acest detaliu l-a ajutat în demersul său de popularizare a științei. Asta pentru că, după ce ajunge să înțeleagă un concept sau o idee complicată, el poate apoi să o explice cu ușurință oricui. Practic, el „traduce” noțiuni științifice complexe pentru publicul general.

În cercuri selecte

Dr. Karl Kruszelnicki este primul australian care a primit Premiul Kalinga – cea mai veche distincție acordată de UNESCO (se acordă anual din 1952). Printre câștigătorii acestui premiu se numără: Sir David Attenborough, Arthur C. Clarke și Margaret Mead.

Trebuie spus că România are și ea un laureat al Premiului Kalinga. Este vorba despre profesorul Radu Iftimovici, care a primit distincția în 1991. A fost pentru prima dată când premiul a fost acordat unui om de știință din estul Europei.

ȘTIINȚĂ|PORTRET

60 de ani de la zborul spațial al lui Iuri Gagarin

De
Acum 60 de ani, pe 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin devenea primul om care intra în spațiul cosmic, deschizând astfel calea explorării cosmosului cu echipaje umane.
ȘTIINȚĂ|OVERVIEW

Perseverance explorează Planeta Roșie cu tehnologie din anii ‘90

De
Perseverance explorează Planeta Roșie cu tehnologie din anii ‘90
ȘTIINȚĂ|STUDIU

Planeta care își regenerează atmosfera

De
Astronomii au descoperit un mecanism care-i permite unei planete să-și regenereze atmosfera distrusă de steaua pe care o orbitează.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE OF FOOD

8 alimente care distrug planeta. De ce cidrul e mai bun decât berea

De
Mâncarea are un impact puternic asupra planetei, însă sunt câteva idei pe care le poți aplica pentru a limita distrugerea.