Rămășițele căpitanului navei Erebus, pierdută într-o expediție arctică, identificate cu urme de canibalism8 min read
Analize ADN arată mai multe detalii despre cum membrii expediției arctice condusă de Sir John Franklin, pierdută fără supraviețuitori acum peste 170 de ani, au fost nevoiți să recurgă la măsuri extreme.
Expediția de explorare a Oceanului Arctic condusă de ofițerul britanic Sir John Franklin, acum peste 170 de ani, a fost multă vreme unul dintre cele mai misterioase cazuri de explorări maritime eșuate – și, în același timp, unul dintre cele mai terifiante, pentru // „DNA Reveals Identity of Officer on the Lost Franklin Expedition—and His Remains Show Signs of Cannibalism”, smithsonianmag.com //
Misiunea, comandată de monarhia britanică, a părăsit arhipelagul britanic în 1845, și țintea să exploreze Pasajul de Nord-Vest, o cale maritimă care traversează Oceanul Arctic și leagă Oceanul Pacific de cel Atlantic. La acea vreme, pasajul nu fusese navigat în totalitate, și ar fi putut avea o importanță economică majoră, pentru că ar fi reprezentat cea mai scurtă cale de comerț între Europa și Asia.
Expediția era formată din două foste nave de război modificate pentru explorarea arctică, HMS Terror și HMS Erebus, cu 129 de ofițeri și membri de echipaj la bord. Numai că, după ce au avansat în zona neexplorată a pasajului, cele două nave au rămas blocate în gheață, în septembrie 1846, pe insula King William, parte a Canadei de azi.
CITEȘTE ȘI: 5 expediții maritime eșuate. Și câteva epave (re)găsite
După ce au încercat mai bine de un an să deblocheze cele două nave, cei 108 membri ai echipajului rămași în viață le-au abandonat și au vrut să găsească o rută pedestră către Canada continentală. Niciunul nu a reușit să dea de vreo așezare sau avanpost // Cel puțin o parte a echipajului a dat, însă, peste populații inuite izolate //
Urmele care au fost găsite de atunci au arătat un tablou sumbru despre soarta echipajului, ai cărui membri au murit, printre alte cauze, de hipotermie, foame, deficiență de zinc, scorbut sau // Investigații ulterioare au descoperit că o parte din proviziile sub formă de conservă ale expediției au fost sudate necorespunzător, rezultând în contaminarea alimentelor cu plumb, nih.gov // și au trebuit să recurgă la canibalism atunci când li s-au terminat proviziile. Franklin însuși a murit înainte de abandonarea navelor, în 1847, conform ultimei note lăsată în urmă de către expediție, semnată de căpitanul navei Erebus, James Fitzjames.
Un studiu apărut recent în // „Identification of a senior officer from Sir John Franklin’s Northwest Passage expedition”, sciencedirect.com // arată că nici Fitzjames nu a avut o soartă mai fericită. Studiul i-a identificat rămășițele, găsite inițial în 1993, la doar 80 km de locul în care cele două nave au rămas blocate în gheață. Mostre ADN prelevate de la un dinte au fost compatibile cu cele ale unui descendent al lui Fitzjames. Este a doua ocazie în care rămășițele unui membru al expediției au fost identificate, după ce în 2021 a fost identificat //„DNA confirmed identity of engineer on HMS Erebus — and raises more questions in Franklin Expedition mystery”, cbc.ca //
Rămășițele lui Fitzjames poartă și urmele practicilor disperate la care a trebuit să recurgă membrii expediției: bucata de maxilar de pe care a fost prelevat dintele prezintă crestături similare cu cele care apar atunci când carnea este tranșată cu un obiect ascuțit, confirmând practic că trupul acestuia a fost mâncat după deces.. Căpitanul lui HMS Erebus este prima victimă din expediția Franklin identificată cu urme de canibalism, însă multe alte rămășițe încă neidentificate au crestături similare.
Descoperirea arată cum structura ierarhică a expediției a fost dată peste cap de decesul ofițerilor. Conform autorilor, Fitzjames ar fi fost al unsprezecelea ofițer al expediției care ar fi murit, la doar câteva săptămâni de la abandonarea navelor. Este evident și faptul că supraviețuitorii de la acel moment nu mai țineau cont de rang sau ierarhie atunci când recurgeau la canibalism.
Interesul public în soarta expediției pierdută acum peste 170 de ani a fost revitalizat în ultimele două decenii, în special prin romanul The Terror al autorului american Dan Simmons, publicat în 2007, o ficțiune cu elemente de horror bazată pe expediția lui Franklin. Acesta a fost adaptat, în 2018, în primul sezon al serialului cu același nume, produs de AMC. Între timp, epavele lui HMS Erebus (2014) și HMS Terror (2016) au fost găsite la câțiva zeci de kilometri față de locul în care s-au blocat în gheața polară.