Halil Sagirkaya/Anadolu via Getty Images

20 de produse cool de la IFA Berlin 2024. De la monitoare 3D la brânză

De Mihai Ghiduc 11.09.2024

La a 100-a ediție, IFA a avut destul de puține premiere (multe puse în umbră de evenimentul Apple). Ceea ce mă ajută să nu lungesc inutil acest articol.

IFA a sărbătorit 100 de ani cu o nouă conducere, o nouă siglă și concerte Faithless și Brian Adams (whatever). Plus o hologramă cu Einstein care nu s-a lăsat deloc filmată din cauza frame rate-ului ciudat – Albert Einstein deschisese ediția din 1930 a evenimentului, care s-a ținut tot la Messe Berlin.

Tot cu această ocazie, dintr-o mică expoziție dedicată produselor prezentate de-a lungul anilor la târg, am aflat că foehn, cum zice mai toată lumea de la uscătorul de păr, vine de la Fön, cum scria pe unul din produsele de acum mai bine de un secol din expoziție.

Revenind în lumea contemporană, dintre prea multele frigidere, mașini de spălat, cuptoare electrice și, desigur, uscătoare de păr prezente în expoziție am selectat 20 de produse cool care nu fac parte din niciuna dintre categoriile prezentate mai sus. 

Foto: Honor

MindcraftStories_1 Honor Magic V3

La fel ca și la V2, Honor a pus accentul pe grosimea telefonului, care are acum doar 9,2 mm. Cel mai subțire pliabil din lume este acum destul de aproape de un „bar phone” mai solid (S24 Ultra are 8,6 mm). De fapt, chinezii insistă destul de mult pe design, cu accent pe faptul că adâncitura ecranului interior e mai puțin evidentă și balamaua mai rezistentă (la 500.000 de plieri, spun ei), însă sistemul de camere octogonal din mijlocul telefonului taie destul de mult din avântul estetic – cel puțin din perspectiva mea. E echipat, ce-i drept, cu camere cu mulți pixeli (50 MP pentru wide și telephoto, 40 MP pentru ultrawide).

Altfel, Honor Magic V3// Detalii pe honor.com // are destul de multe funcții cu inteligență artificială, ca și la Magic6, inclusiv una proprietară de protecție a ochilor, numită AI Defocus Display, dar interesant este și că are o baterie generoasă de 5150 mAh, care să ducă cele două ecrane (6,43 și 7,92 inchi) peste zi. 

Coolness: 7/10

Foto: Samsung

Cifre Articol MindcraftStories_2 Samsung Odyssey 3D

Lansat la Gamescom, în august,// „Samsung Electronics Unveils Groundbreaking, Glasses-Free ‘Odyssey 3D’ Gaming Monitor at Gamescom 2024”, news.samsung.com // Samsung a prezentat și la IFA conceptul de monitor de gaming stereoscopic, care ar putea ajunge pe piață anul viitor, în versiuni de 27 și 32 de inchi. 

Monitorul folosește două camere care urmărește poziția ochilor utilizatorului, pentru a crea imaginea 3D dintr-un clip obișnuit, ceea de înseamnă că n-ai nevoie de ochelari speciali. Și face asta pe un ecran OLED, la o rezoluție 4K și cu un refresh rate de 165 Hz. E drept, imaginea se vede destul de ciudat pentru cine privește dintr-un alt unghi. Monitorul poate alterna între imagini 3D și 2D, dacă vrei, de exemplu, să-ți verifici mailul fără să plutească literele în aer. 

Concepte similare au și Acer și Lenovo, pe piața de gaming, și Sony, pe cea pentru reclame verticale. 

Concept | Coolness: 6/10

Cifre Articol MindcraftStories_3 Hisense Glasses Free 3D TV

Și Hisense încearcă #D-ul fără ochelari, dar în varianta pentru TV – asta în ciuda parteneriatului cu XBox.// „Hisense Large-Screen Displays Elevate Gaming to New Heights at IFA 2024”, prnewswire.com // Iar ceea ce au prezentat la IFA nu e nici măcar un concept, ci doar un ecran pe care rulau niște demouri, unele interesante, altele care arată că mai e până să ajungă pe rafturi. 

Amuzant este că a existat un concept similar care a fost prezentat de Hisense la CES 2013,// „Hisense 60″ TV concept delivers glasses-free 3D from almost any angle”, newatlas.com // semn că poate tehnologia asta nu are cu adevărat un public. Sau că memoria lumii tech e mai scurtă ca a lui Trump.

Concept | Coolness: 5/10

Foto: Samsung

Cifre Articol MindcraftStories_4 Samsung Galaxy Book5 Pro 360

Samsung a anunțat două laptopuri noi la IFA și dacă ar fi să mă tenteze unul, este Galaxy Book5 Pro 360.// Detalii pe samsung.com // Dacă nu e deja destul de clar din nume, acesta este un laptop al cărui ecran AMOLED de 16 inchi se rotește pentru a-l transforma cu ușurință într-o tabletă – funcționează, desigur, și cu un stylus S Pen. Laptopul folosește un procesor Intel Core Ultra Series 2 și aduce funcțiile AI de la telefoanele S24 pe ecran mare. Chiar dacă e destul de mare, are doar 1,6 kilograme, deci e foarte portabil. 

Pentru utilizatorii de telefoane Samsung, sunt destule funcții integrate între acesta și laptop, de la transfer de fișiere la folosirea telefonului pe post de webcam. Also, tabletele Samsung pot funcționa ca al doilea ecran. Pare că ideea unui ecosistem unificat e din ce în ce mai prezentă în lumea Android/Windows, însă din păcate încă nu funcționează între branduri, ceea ce face lumea deschisă a acestor sisteme de operare mai puțin utilă.

Coolness: 7/10

Foto: DJI

Cifre Articol MindcraftStories_5Cifre Articol MindcraftStories_6 DJI Agras T50 și DJI Flycart 30

Cele mai mari drone comerciale de la DJI au venit la IFA. Lansată în primăvara lui 2024, drona agricolă DJI Agras T50// Detalii pe ag.dji.com // poate duce 40 de kilograme de substanțe (precum erbicide, fungicide, insecticide, biostimulatori, fertilizanți) și poate acoperi 21 de hectare pe oră. Desigur, drona n-o să funcționeze continuu o oră, atât pentru că n-o duce bateria, cât și pentru că substanța aplicată se va termina mult mai repede. Agras T50 are două radare și senzori vizuali pentru a ocoli obstacolele, precum copacii sau pentru a naviga pe terenuri accidentate. 

Bateriile au fast charging ( 9 minute pentru a se umple), deci probabil n-o să fie nevoie de prea multe de rezervă. Din clipul de prezentare pare că ai nevoie multe accesorii pentru o folosire cu adevărat eficientă – iar prețul dronei e deja destul de serios ca să îi facă chiar și pe agricultorii mari să se gândească dacă merită investit.

Foto: DJI

Similară ca mărime, DJI Flycart 30// Detalii pe dji.com // s-a lansat în 2023 în China și e disponibilă în restul lumii din ianuarie 2024. Poate fi folosită pentru a transporta până la 30 de kilograme pe o distanță maximă de 16 km, la o viteză de 20 m/s. Drona are un mecanism prin care poate livra, cu un cablu, din aer, obiectul pe care-l transportă, ceea ce este destul de util în locurile în care nu poate ateriza.

Coolness: 9/10 

Foto: Shure

Cifre Articol MindcraftStories_7 Shure MV6

Shure a prezentat la IFA cel mai nou și unul dintre cele mai ieftine microfoane ale companiei, dedicat gamerilor și streamerilor. Shure MV6// Detalii pe shure.com // are conexiune USB-C, ceea ce-l face foarte ușor de conectat la un laptop sau computer, și mufă jack pentru monitorizare. Microfonul vine cu funcții de auto level, denoize (eliminarea zgomotelor) în timp real, protecție față de zgomotele puternice, ceea ce-l face interesant și pentru podcasturi. Nu-s neapărat un fan al verdelui care îl decorează, dar asta e culoarea companiei și, oricum, e suficient de discret.

Coolness: 7/10 

Foto: Acer

 Acer Nitro Blaze 7

Așteptată de ceva vreme, consola de mână de la Acer a venit la IFA – dar nu și în magazine. Cu un display 1.080p de 7 inchi,  Nitro Blaze 7// Detalii pe acer.com // se laudă că folosește un procesor de laptop pentru o experiență de gaming mai bună. E drept, e vorba de un AMD Ryzen 7.8840Hs mai vechiuț, dar totuși, un procesor de laptop. Ceea ce face alegerea unei baterii de 50 Whr destul de ciudată, în condițiile în care console similare de la ASUS și MSI au unele de 80 Whr. Dar, cel puțin, consola chiar arată bine.

Coolness: 8/10

Foto: Acer

https://mindcraftstories.ro/images/2020/04/Cifre-Articol-MindcraftStories_9.jpg Acer Predator Project DualPlay

O altă încercare este acest concept de laptop cu trackpad detașabil, care ascunde nu unul, ci două controlere care pot fi folosite pentru gaming, atunci când folosirea tastaturii și mouse-ului se dovedește prea complicată. Sau când nu vrei să te joci singur. Acer n-a dat prea multe detalii despre specificațiile lui Predator DualPlay,// Detalii pe acer.com // însă se știe că va avea tastatură luminată în culori de gaming – o alegere estetică pe care cu greu am înțeles-o vreodată. Aș fi, de asemenea, curios de IP ratingul unui asemenea laptop despre care se presupune că e creat pentru a face experiența de gaming cu prietenii mai mobilă.

Concept | Coolness: 7/10

Foto: TCL

https://mindcraftstories.ro/images/2020/04/Cifre-Articol-MindcraftStories_10.jpg TCL A300 Pro NXTFrame

Cel mai bine ținut secret din lumea televizoarelor, că o firmă „obscură” din China, care inițial făcea ecrane, vinde niște televizoare excelente la prețuri competitive – și pune un pic de efort și în partea de software – s-ar putea să nu mai rămână multă vreme secret. TCL a fost unul dintre sponsorii majori ai IFA, fiind prezent pe șnururile tuturor participanților, și face proiecte cu Bang & Olufsen,// Detalii pe tcl.com // ceea ce arată că încep să se preocupe și de marketing. E drept, NXTFAME are sunet de la firma daneză doar pe varianta Pro a televizorului. 

Pentru cine nu știe, modelul se încadrează în categoria televizoarelor-tablou de lux, propusă de Samsung acum aproape un deceniu – poți să-l folosești pentru a expune o lucrare artistică atunci când nu te uiți la Netflix. Nu e atât de surprinzător că TCL s-a dus în direcția asta, având în vedere că au cumpărat tehnologia QLED de la coereeni.

Coolness: 7/10

Foto: TCL

https://mindcraftstories.ro/images/2020/05/Cifre-Articol-MindcraftStories_11.jpg https://mindcraftstories.ro/images/2020/05/Cifre-Articol-MindcraftStories_12.jpg TCL NXTPaper 50 și NXTPaper 14

Tehnologia NXTPaper e suficient de cool ca să-mi atragă atenția la fiecare târg la care o întâlnesc, motiv pentru care m-am oprit să văd atât noile telefoane TCL 50 și 50 Pro,// Detalii pe tcl.com // cât și tableta NXTPaper 14.// Detalii pe tcl.com //

Tehnologia face ca experiența de citire să fie mai apropiată de cea a hârtiei, prin reducerea emisiei de lumină albastră și folosirea unui sistem antireflex – cam ca la Kindle, dar color. E drept, există și varianta alb-negru a tabletei, pentru cine vrea, de exemplu, să citească New York Times fără să se murdărească de cerneală.

Coolness: 8/10

Foto: HMD

https://mindcraftstories.ro/images/2020/05/Cifre-Articol-MindcraftStories_13.jpg HMD Fusion

Compania finlandeză care vrea să scape de umbra Nokia pare să fi adoptat o strategie diferită: produsele sale au fost prezente la IFA, dar au fost expuse într-o locație diferită din Berlin, la muzeul Fotografiska. Au profitat de ocazie pentru a prezenta, în sfârșit, HMD Fusion, HMD Fusion,// Detalii pe hmd.com // proiectul deschis tuturor celor care vor să utilizeze conector special, cu specificații open source, pentru a crea add-on-uri tech pentru acest mobil.

Designul e unul destul de cumpătat, industrial – cum îi spun ei –, ceea ce are sens dacă vrei să-i adaugi tot felul de module. La Berlin au prezentat unul singur, care transformă telefonul într-o consolă de gaming, parcă țintită pentru publicul tânăr pe care și-l dorește HMD.

Coolness: 7/10

Foto: Honor

 Honor MagicBook Art 14

Sunt câteva lucruri pe care Honor a încercat să le scoată în față la prezentarea acestui laptop și majoritatea au legătură cu Apple – au insistat să-l compare cu MacBook Air nu doar prin nume. Principalele atuuri ale lui MagicBook Art 14// Detalii pe honor.com // ar fi greutatea de doar 1,03 kg, grosimea de un centimetru, ecranul cu margini extrem de subțiri, de 2,2 mm, și ceva mai multe porturi. Ba chiar au dus comparația cu Apple mai departe și i-au dat o configurația apropiată de iconicul wedge design al modelelor Air de până acum două generații, pe care l-au numit însă leaf design (aparent, are o ușoară curbură inversă). 

Dezavantajul –nu cred că mai trebuie să spun – este Windows-ul. La care aș adăuga o alegere destul de ciudată pentru forma fundului laptopului, făcută probabil pentru a eficientiza răcirea, dar care afectează comparația cu MacBook.

Un gimmick interesant este că Honor a ales să nu ascundă camera în ecran, ci să o pună în lateral, în stânga tastaturii, de unde o poți scoate și atașa, magnetic, deasupra ecranului, atunci când ești într-o conferință. O poți chiar întoarce la 180 de grade, dacă ai nevoie de imagini din spatele laptopului.

Există variante echipate cu procesoare Intel, dar Honor a anunțat și o variantă cu procesor Snapdragon, care ar fi mai pregătită pentru AI datorită experimentelor făcute deja pe mobile.

Coolness: 8/10

Foto: Technics

 Technics Grand Class SL-1300G

Pe lângă o versiune a celebrului SL-1200 MK7 făcută în colaborare cu Lamborghini, Panasonic a prezentat un nou pick-up Hi-Fi pentru audiofili. Acesta folosește un electromotor care elimină vibrațiile prin renunțarea la folosirea unui miez de fier: Technics Grand Class SL-1300G.// Detalii pe technics.com // Motorul se numește ΔΣ-Drive (Delta Sigma Drive), introdus pentru prima dată la SL-1200GR2, dar e mai puternic, ceea ce permite folosirea unui platan mai mare și mai greu, din trei straturi – o altă măsură de reducere suplimentară a vibrațiilor mecanice în timpul redării vinilului. 

Coolness: 9/10

Foto: Audeze

 Audeze Maxwell Wireless Gaming Headset

Audeze este o altă companie care vine din ecosistemul industriei muzicale pentru a pătrunde în cel de gaming. Aceste căști wireless// Detalii pe audeze.com // au fost create în variante pentru Playstation și Xbox și au butoane fizice, mufe pentru jack și pentru încărcare cu USB-C și o baterie generoasă de 1.800 mAh. Audeze promite și suport pentru codecuri precum LDAC sau LC3Plus pentru pasionații de muzică de înaltă fidelitate. Nu mi-e clar însă care e diferența dintre cele două versiuni, alta decât că sigla companiei e albastră sau verde, în funcție de consola cu care se asortează.

Coolness: 8/10

Foto: Geme

 Geme Terra 2

Pornită pe Kickstarter în 2022, compania Geme și-a propus să revoluționeze un domeniu în care e implicată relativ puțină lume: compostarea făcută acasă. Dispozitivele lor accelerează semnificativ procesul, astfel încât, în loc să dureze câteva săptămâni sau chiar luni, compostarea se produce în câteva ore – pornind de la presupunerea că ai destule deșeuri organice pentru asta. De asemenea, o face mai igienic și cu eliminarea mirosurilor neplăcute. 

Pentru o familie cu copii care locuiește la casă și are și o grădină de legume sau chiar pentru cei care aleg să facă asta la bloc, acum, că au apărut și centre de colectat compost, Geme Terra 2// Detalii pe geme.bio // chiar e o soluție mult mai bună decât cutiile de plastic cu capac de la IKEA. 

Coolness: 9/10

 Aspiratorul-concept Dreame

Companiile care produc roboți de făcut curat încearcă să rezolve problema cea mai mare pe care o întâlnesc aceștia: obstacolele. Și deși Dreame spune că a creat un robot ce urcă scări (și care e încă un concept), pornește de la premisa că ai niște trepte cu o înălțime mică spre minusculă: de 4-5 centimetri. Pentru asta, folosește un soi de piciorușe în care se sprijină când urcă și are absorbante de șoc, pentru a coborî în siguranță. Sistemul se numește ProLeap.// Detalii pe dreametech.com //

Deși treptele sunt, de regulă, semnificativ mai înalte, s-ar putea ca aspiratorul să fie util în casele care au praguri la uși, cum au ai mei – voi sta cu ochii pe idee, să vedem când devine un produs viabil.

Concept | Coolness: 6/10

Foto: Fromaggio

 Fromaggio

Dacă există mașină de făcut pâine sau de fermentat bere (de la Minibrew), de ce n-ai arunca și niște brânză alături, pentru un platouaș. Am gustat o feta absolut decentă, iar fondatorul Glen Feder spune că în aplicația asociată mașinii găsești destule alte rețete. 

Conceptul a fost prezentat la CES acum aproape cinci ani și a trecut printr-o campanie de Kickstarter care a fost l-a un moment dat suspendată – dar acum mașina chiar poate fi comandată, la un preț de exact 3.534 de lei.// Cel puțin la ora publicării articolului, conform site-ului fromaggio.com // 

Asta înseamnă destule kilograme de feta, brânză de la sibieni sau specialități de origine. Aș zice că într-o piață în care originea produsului e un punct forte, există un public destul de specific pentru genul acesta de produs. Pe de altă parte, cum nu găsești cu ușurință tot felul de brânzeturi franțuzești, de ce nu le-ai face singur? 

Coolness: 7/10 

Foto: LG

 LG Self-Driving AI Home Hub

Acesta este cel mai nepotrivit nume pentru cel mai cute robot pe care l-am văzut la IFA,// Detalii pe lg.com // unul care poate să patruleze prin casă și să-ți aprindă sau stingă lumina, la o comandă, sau e capabil să citească o poveste celui mic, dacă acesta se plictisește prea tare – și știe ce să-i ceară. LG a preluat niște chestii de la Apple anul acesta, când a decis să pună accentul pe folosirea AI pentru diversele produse electrocasnice, și a venit cu propria viziune asupra a ce ar trebui să însemne cele mai utilizate două inițiale din ultimii ani: Affectionate Intelligence. Probabil că roboțelul ăsta ar cel mai bun ambasador al ideii, dacă l-ar chema un pic altfel: să zicem, Dănuț.

Coolness: 10/10



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

TEHNOLOGIE|SOLUȚII

Prima companie aeriană de transport de mărfuri cu drone din Europa se pregătește să-și ia zborul

De
Dronele pot reduce costurile transportului aerian de mărfuri și să conecteze mai bine zonele îndepărtate. Urmărirea lor va fi însă o provocare esențială.
TEHNOLOGIE|MS TALKS

Poți să faci un telefon etic de la zero? O discuție cu cofondatorul Fairphone

De
Am vorbit cu Bas van Abel, cofondatorul Fairphone invitat la Climate Change Summit 2024, despre cum, dintr-un proiect de crowdfunding, s-a născut o firmă serioasă de telefoane mobile.
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Războiul pagerelor. Un nou episod din complicata istorie a sabotajului electronic

De
Sabotarea pagerelor și walkie-talkieurilor militanților Hezbollah de către Israel sunt doar un alt capitol al unei forme despionaj care a devenit tot mai utilizată în ultimele decenii.
TEHNOLOGIE|FYI

Instagram face private conturile adolescenților, pentru a-i proteja 

De
Instagram setează automat conturile adolescenților ca private, încercând să facă platforma mai sigură pentru copii, în contextul criticilor tot mai mari legate de impactul rețelelor sociale asupra vieților tinerilor. Măsura a fost implementată deocamdată în Marea Britanie, SUA, Canada și Australia.