Visual China Group via Getty Images

Absurda viață a lui John McAfee, în 5 momente-cheie19 min read

De Ionuț Preda 25.06.2021

Viața bate filmul parcă e un proverb prea limitat pentru a o descrie pe cea a lui John McAfee.

John McAfee, fondator al unui antivirus celebru, somitate auto-descrisă în lumea securității cibernetice și deținător al unei mini-armate care să-l apere de trupe de asasini din America Centrală, și-a găsit sfârșitul într-o închisoare spaniolă. Din primele informații, de mâna lui, deși a plantat din timp sâmburii unei conspirații gen Epstein.„John McAfee’s death is already a meme”, qz.com Era urmărit internațional de justiția americană pentru evaziune fiscală, și tocmai aflase că va fi extradăt în Statele Unite.

E greu să judeci ce a lăsat în urma sa, pentru că McAfee e cum mi-aș imagina că ar fi un personaj din GTA aruncat în lumea reală. Poveștile în care s-a băgat sunt incredibile. McAfee ar fi trebuit să fie arestat de mult mai mult timp, mai ales că s-au soldat și cu victime, a căror principală vină au fost că au nimerit în calea unui bogătaș fără discernământ și cu chef de aventură.

McAfee detesta antivirusul care-i purta numele

În ciuda faptului că numele său a fost popularizat de antivirusul devenit notoriu pentru că nu vrea să fie dezinstalat, John McAfee a devenit unul dintre cei mari critici ai produsului.

Magnatul a fondat McAfee Associates în 1987, după ce lucrase în trecut pentru NASA, Xerox, Lockheed și Intel. Era începutul erei virușilor pentru PC, așa că, până la sfârșitul lui 1987, a lansat unul dintre primele antivirusuri comerciale, VirusScan.

Pe lângă eficiența actuală a programului, principala reușită a lui McAfee a fost să „vândă” pericolul virușilor pentru companii și utilizatori casnici. De exemplu, în 1992, când a susținut că virusul Michelangelo – numit așa pentru că se activa în fiecare pe 6 martie, data nașterii artistului renascentist – ar urma să infecteze milioane de computere.„McAfee & Michelangelo”, infosecurity-magazine.com În realitate, numărul PC-urilor afectate s-a oprit în rândul zecilor de mii, dar vânzările soluțiilor McAfee au crescut așa de mult încât compania a fost listată la bursă în 1993.

McAfee s-a retras din companie în anul următor, obținând zeci de milioane de dolari după ce și-a vândut partea sa de acțiuni. De atunci, însă, a devenit unul dintre cei mai vocali critici ai companiei, care a ajuns între timp parte a Intel, numind antivirusul „cel mai prost software de pe planetă” și criticând faptul că încă folosește numele său.„CES 2014: Director loses direction as teleprompter fails”, bbc.com

Într-un moment căruia nicio descriere nu-i face dreptate, antreprenorul a urcat pe YouTube în 2013 un video numit „Cum să dezinstalezi McAfee”, un fel de parodie în care critică antivirusul, în timp ce este dezbrăcat de mai multe femei îmbrăcate sumar și trage pe nas un praf alb despre care indică că ar fi „săruri de baie”.

Malware pentru reporteri

În ultimul deceniu, McAfee a încercat să se reprofileze pe domeniul amenințărilor cibernetice de pe smartphone-uri. Pentru asta, a venit cu numeroase cascadorii publicitare, inclusiv transformarea unei firme care crea jocuri pentru rețele sociale în una de securitate cibernetică.„John McAfee Returns to Public Markets as MGT Capital Agrees to Acquire Security/Privacy Technology”, prnewswire.com

De exemplu, la scurt timp după atacul terorist din San Bernardino, din decembrie 2015, a susținut că ar putea să decripteze pe cont propriu telefoanele Apple folosite de cei doi atacatori,La momentul respectiv, FBI-ul încerca să forțeze în justiție gigantul tech să ajute la decriptarea protecției telefoanelor, dailydot.com explicând o așa-zisă metodă în direct la Russia Today. Ulterior, a recunoscut că metoda respectivă nu ar funcționa și că a expus-o de dragul publicității gratuite, dar și pentru a proteja „metoda reală” prin care ar putea sparge securitatea iPhone-ului.

McAfee și-a îndreptat atenția către telefoanele Android, cu o idee și mai trăznită. În 2016, după ce WhatsApp a adăugat criptarea automată end-to-end pentru toți utilizatorii aplicației de mesagerie, antreprenorul a susținut din nou că ar putea folosi o vulnerabilitate a sistemelor Android pentru a putea citi mesajele decriptate din aplicație.„John McAfee Apparently Tried to Trick Reporters Into Thinking He Hacked WhatsApp”, gizmodo.com

De data asta, a vrut să s-o și dovedească, așa că le-a trimis reporterilor tech interesați telefoane care ar fi fost sparte de echipa lui, în ideea că le va citi în timp real mesajele pe care aceștia urmau să le trimită prin aplicație.

Numai că jurnaliștii au descoperit rapid că telefoanele erau deja infectate cu malware care conținea un keylogger.Un tip de virus care înregistrează input-ul de pe un dispozitiv Evident, McAfee n-a dat înapoi, și a susținut că știrea reală era faptul că a reușit să instaleze virusul profitând de „vulnerabilități în arhitectura Android”. A mai adăugat că va publica modul în care au fost infectate telefoanele după ce va „discuta cu Google”, ceea ce, bineînțeles, nu s-a mai întâmplat.

Larry Marano/Getty Images

Pariu indecent pentru Bitcoin

Alt interes major din ultimii ani de viață ai lui McAfee au fost criptomonedele. A încercat, în 2016, să devină candidatul prezidențial al libertarienilor din SUA, cu o platformă care viza fix adoptarea la scară largă a monedelor virtuale, dar a terminat alegerile primare doar pe locul al treilea.

Un an mai târziu, boom-ul piețe crypto l-a prins în mijlocul freneziei. În iulie 2017, a făcut un pariu public că, dacă valoarea unui bitcoin nu va atinge 500.000 de dolari în trei ani, își va „mânca propria sculă în direct la o televiziune națională”.Promisiune făcută pentru mai bine de un million de followeri pe twitter.com În noiembrie 2017, după o creștere și mai accentuată a bitcoinului, McAfee a plusat și a modificat limita pariului la un milion de dolari, precum și data pentru decembrie 2020, anunțând că era „matematic imposibil” ca moneda virtuală să nu atingă această valoare pâna la data respectivă.

Având în vedere excentricitatea lui McAfee și faptul că avea o comunitate de followeri online destul de numeroasă, pariul a prins, devenind o memă care a inspirat chiar și site-uri cu merchandise propriu. Cert e că, la un punct, după ce bula din 2017 s-a spart și era clar că bitcoinul nu va mai ajunge la valorile respective, McAfee a dat înapoi, recunoscând din nou că era „doar o manevră de publicitate.John McAfee No Longer Willing to Eat His Dick on TV”, vice.com

Alte activități din zona crypto i-au adus lui Mcafee și probleme legale. Comisia de Valori Mobiliare și Burse de Valori (SEC) din Statele Unite l-a acuzat de practicarea unor scheme de tip „pump and dump” Un tip de fraudă în care un deținător al unui bun sau ale unei acțiuni îi crește prețul artificial prin declarații înșelătoare, cu scopul de a-l vinde la un preț supraevaluat, sec.gov în cadrul unor oferte inițiale de monede ale unor criptomonede obscure, pentru care el se prezenta drept un „consultant imparțial”.

Joe Raedle/Getty Images

Antibioticele din Belize

Poate cea mai fascinantă parte din epopeea recentă a lui McAfee este escapada lui în țările din America Centrală de la începutul deceniului trecut. La început, în Belize, de unde a fugit după ce a fost acuzat că a avut un laborator de metamfetamină și și-ar fi asasinat un vecin – ținând, desigur, un blog pe parcursul fugii –, și apoi în Guatemala, unde și-a înscenat un atac de cord atunci când a aflat că ar putea fi deportat înapoi în Belize.

Înainte să devină obiect de interes al autorităților din statele central-americane, McAfee a încercat să dea o lovitură și pe piața farmaceutică. Împreună cu experta americană în microbiologie Allison Adonizio, pe care a întâlnit-o în țara central-americană, a pornit o firmă de cercetare medicale, QuorumEx.„From Antivirus to Antibiotics, McAfee Searches for a Last Cure”, gizmodo.com

Compania ar fi trebuit să dezvolte un nou tip de antibiotice care să contracareze fenomenul detectării cvorumului la bacteriile periculoase – un sistem prin care populațiile de bacterii își pot coordona exprimările genetice atunci când depășesc o anume densitate, de exemplu, pentru a produce aceeași proteină. Medicamentele ar fi urmat să fie dezvoltate din plante  folosite în mod tradițional în medicina locală.

Nu există prea multe detalii despre cum a sfârșit compania, dar povestea a luat o turnură întunecată. Într-un documentar despre viața lui McAfee difuzat de Showtime în 2016, Adonizio a acuzat că ar fi fost drogată și agresată sexual de către antreprenor,„New Showtime doc accuses John McAfee of rape and involvement in two murders”, theverge.com și că a fost nevoită să evadeze din complexul acestuia.

Arestat din cauza unui interviu pentru Vice

Poate singurul lucru care-i plăcea lui McAfee la fel de mult precum stilul său de viață era să și-l expună în fața camerelor, chiar și atunci când asta l-ar putea băga în belea.

Pe lângă propriul canal de YouTube, unde își posta toate intervențiile media, dar și creații ciudate regizate pe cont propriu (precum clipul menționat mai sus despre propriul antivirus), McAfee nu sărea peste nicio șansă de a fi parte dintr-un interviu sau reportaj. Asta în ciuda faptului își exprima public teama că ar fi urmărit constant de echipe de asasini din America Centrală. Ceea  ce rezula în reportaje foto și video bizare în care apărea mai mereu alături de un anturaj armat ca pentru război.

În decembrie 2012, un astfel de reportaj, făcut de Vice pe parcursul fugii lui din Belize în Guatemala  s-a întors împotriva lui McAfee.„How Trusting in Vice Led to John McAfee’s Downfall”, wired.com Una din pozele incluse în articol, făcută cu un iPhone 4S, conținea în metadata coordonatele GPS ale locului în care se ascundea McAfee. Deși acesta a încercat să explice că, de fapt, a editat el datele tocmai pentru a oferi o locație falsă, a ajuns să fie arestat de autoritățile din Guatemala, apoi expulzat lui în Statele Unite.

În ciuda experienței, McAfee nu doar că a continuat să dea interviuri, dar au devenit tot mai bizare. Precum unul acordat celor de la Adult Swim în 2019, pe parcursul căreia a insistat că ar fi spionat întregul Departament de Stat american prin intermediul unor laptopuri pe care tot el le-a donat, apois-a jucat cu propria armă de foc după ce a băut câteva pahare de whiskey.

Este, practic, experiența vieții lui McAfee condensată în 11 minute – un șarlatan excentric care își aroga constant mai multă importanță decât avea în fapt. Și totuși, unul extrem de abil atunci când vine vorba de a inventa moduri noi de a atrage atenția. Și pentru care inevitabilul film/serial biografic nu va trebui să înflorească în vreun fel realitatea pentru a fi captivant.



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

TEHNOLOGIE|MS TALKS

O platformă de accesorii tech pentru mobile? E unul din pariurile HMD, pe lângă Barbie Phone

De
Rebranduit de curând ca Human Mobile Devices, HMD se concentrează pe parteneriate și pe o platformă mobilă deschisă, dar nu renunță la Nokia.
SPAȚIU|OVERVIEW

Cometele, vizitatori de departe. Anul acesta, ai putea vedea două

De
Ai văzut vreodată o cometă cu ochiul liber? Nu? Ei bine, anul ăsta ai putea avea două astfel de ocazii. Dintre acestea două, una ar putea fi mai interesantă. Spre sfârșitul anului, o cometă care vine de la marginea Sistemului Solar ar putea fi o priveliște foarte frumoasă. 
TEHNOLOGIE|SOLUȚII

Platformele online care nu îți fură datele personale

De
Dintr-o preocupare pentru securitatea cibernetică, unii utilizatori preferă să migreze către platforme online mai sigure. Există astfel de alternative pentru Facebook, Twitter, Gmail și chiar Youtube. 
TEHNOLOGIE|FYI

Slow Forward: Mai multă putere procesare pentru roboți umanoizi cu AI?

De
Plus: Nvidia promite mai multă putere de procesare, Apple se ceartă cu UE și se împrietenește cu Google, TikTok e aproape de a fi interzis în SUA.