Foto: Matteo Della Torre / NurPhoto via Getty Images

AI Recap_001. Grok 3, rezultate mediocre cu 200.000 de plăci grafice16 min read

De Radu Stochița 24.02.2025

Elon Musk lansează Grok-3, iar în lupta eficientizării guvernamentale din SUA, companiile AI sunt câștigătorii cei mari.

În ultimele săptămâni, rivalitățile din industria AI s-au intensificat și au adus din nou în atenția publicului conflictele dintre liderii de top ca Musk și Sam Altman, dar și presiunile create de DOGE. Totodată, parteneriate strategice și investiții masive, precum Proiectul Stargate și contractele cu entități ca Palantir, au arătat că legăturile dintre tehnologie și sectorul public devin tot mai strânse. 

Elon Musk nu putea lipsi din războiul AI

Pe 18 februarie, xAI, compania fondată de Elon Musk, a lansat Grok-3,// „Musk’s xAI unveils Grok-3 AI chatbot to rival ChatGPT, China’s DeepSeek”, reuters.com // un model AI care să concureze pentru ChatGPT-4o și DeepSeek. Până una-alta, rămâne de văzut cine-l va folosi și care va fi acuratețea informațiilor, în condițiile în care va avea acces în timp real la postările publice de pe X, care în prezent sunt dominate de fascism și teorii ale conspirației.  

La baza dezvoltării modelului chinez DeepSeek au stat 60.000 de plăci video NVidia, dintre care doar 10.000 erau dintre cele mai performante, cumpărate înainte de măsurile de-a limita exporturile înaintate de Biden.// „DeepSeek Debates: Chinese Leadership On Cost, True Training Cost, Closed Model Margin Impacts ”, semianalysis.com // Rezultatele au fost similare cu cele ale ChatGPT 4o, iar modelul lui Musk, Grok 3 nu se află pe-o poziție net superioară față de acestea. Pentru a dezvolta un model similar cu DeepSeek, Musk s-a folosit de 200.000 de plăci video net superioare calitativ cu cele care au ajuns în China după măsurile impuse de fostul președinte american.// „Training Grok 3 took Elon 200,000 GPUs and untold billions, and it’s … decent at best? – Casey Newton, BlueSky ”, bsky.app //

După ce Donald Trump a anunțat Proiectul Stargate,// Un parteneriat strategic între OpenAI, SoftBank și Oracle, care promite să aducă investiții în AI de peste 500 de miliarde de dolari în următorii patru ani (aproape jumătate din valoarea PNRR-ului european) // Musk, care nu fusese invitat la petrecere, a criticat imediat parteneriatul și a declarat că banii nu există,// „Musk clashes with OpenAI CEO Sam Altman over Trump-supported Stargate AI data center project”, apnews.com // iar banca japoneză are mai puțin de zece miliarde de dolari disponibili pentru acest joint venture.

Conflictele dintre Musk și Sam Altman au culminat cu oferta lui Musk de a cumpăra OpenAI pentru 97,4 miliarde de dolari.// „Elon Musk-Led Group Makes $97.4 Billion Bid for Control of OpenAI”, wsj.com // Comitetul director a respins în unanimitate oferta, iar la scurt timp s-a pus pe treabă pentru a preveni astfel de abuzuri și a luat în calcul creșterea influenței pentru structura non-profit a companiei.// „OpenAI seeks new powers to fend off hostile takeover from Elon Musk”, ft.com //

Prioritatea vizibilă a lui Musk din ultima perioadă a fost însă eficientizarea guvernamentală prin Departamentul pentru Eficientizare Guvernamentală. DOGE are ca scop eliminarea ajutoarelor internaționale prin USAID și distruge orice formă de stat social pentru a-l putea înlocui cu o soluție privată. Această „eficientizare”, a însemnat, printre altele, și desființarea programelor care făceau referire, chiar și vagi, la termeni precum diversitate, gen, echitate. Programe întregi de cercetare au fost eliminate, agenții guvernamentale au suferit tăieri pe rând, iar CFPB, organizație care-i ajuta pe oamenii ce-au fost păcăliți în a-și recupera frauda, au fost desființate în totalitate.

Surpriza a venit de la NNSA, agenția americană care se ocupă de arsenalul nuclear. DOGE a anunțat că va tăia 325 de locuri de muncă, dar la scurt timp republicanii și-au dat seama că nu este în regulă să taie job-uri dintr-o instituție care poate preveni proliferarea unui conflict nuclear. Administrația Prezidențială a încercat să-i angajeze la loc,// „Trump administration wants to un-fire nuclear safety workers but can’t figure out how to reach them”, nbcnews.com // dar nu a putut să găsească căi de-a-i contacta, pentru că după concediere, au eliminat și adresele lor de e-mail. Se pare că, în ciuda promisiunilor inteligenței artificiale de-a fi un swiss army knife cu o rezolvare la orice problemă, nu a putut găsi câteva sute de funcționari publici concediați. 

Eficientizarea guvernamentală este similară etosului din Silicon Valley – rezultate financiare solide care nu duc la creșterea salariilor, ci din contră, la tăierea personalului. Problema e că Guvernul nu se mișcă precum o companie privată, pentru că deservește și alte funcții, care nu pot fi în totalitate preluate de către o firmă și care necesită o analiză mai amănunțită.

Când guvernul american ajunge pe mâna tech bros

Recent, echipa lui Musk a aflat că Trezoreria americană folosea un limbaj de programare din 1959, numit COBOL. Șocul pentru „inginerii” DOGE a venit când au aflat că persoane de 150 de ani ar fi primit în continuare pensii din fondul de asigurări de stat.// „No, 150-Year-Olds Aren’t Collecting Social Security Benefits”, wired.com // De fapt, lucrurile sunt mult mai simple și lipsite de senzațional: COBOL stă la baza sistemului de asigurări sociale și atunci când îi lipsește o dată sau primește o dată greșită – cum ar fi 32 februarie 1999 – face trimitere automată la 20 mai 1875, Ziua Mondială a Metrologiei, // Mai multe detalii pe renar.ro // moment de consolidare al standardelor internaționale. 

Nu este prima eroare pe care Musk o face public fără a-și recunoaște greșeala. În timpul unei conferințe de presă de la Casa Albă, reporterii i-au demontat unele afirmații, printre care și cea referitoare la prezervativele în valoare de 50 de milioane care ar fi ajuns în fâșia Gaza – de fapt, era vorba despre provincia Gaza din Mozambic.// „Fact-checking Elon Musk’s claims in the Oval Office”, bbc.com // Efortul a fost de prisos, iar Musk a divagat în stilul caracteristic: „Nu sunt sigur că ar trebui să cheltuim 50 de milioane de dolari pe prezervative oriunde… dacă ar merge în Mozambic în loc de Gaza, aș zice, OK, nu e chiar atât de rău, dar totuși, de ce facem asta?” 

În tot acest haos, peisajul social media devine din ce în ce mai nefrecventabil pe zi ce trece, de la Facebook, care este dominat de poze „care nu primesc apreciere de la nimeni”, la X, unde nazismul a ajuns echivalat cu free speech-ul de altă dată. În această gâlceavă, câștigătorii nu sunt doar Musk sau Trump, ci întreaga clică de tech bros. Dintre aceștia, se vede totuși o figură mai rezervată, Peter Thiel și gașca de la Palantir, care acumulează contracte guvernamentale și militare solide în ultimii ani și devin unii dintre printre principalii câștigători ai insurecției DOGE.

Contractele cu statul, cheia marilor succese

De la începutul anului, acțiunile Palantir au crescut cu 50%, iar CEO-ul Alex Karp a publicat între timp o carte în care prevestește apocalipsa: roboți capabili să ia propriile decizii.// „Warns of AI Warfare”, bloomberg.com // Compania de software este abonată la banii publici, iar peste jumătate din cifra de afaceri vine din contracte semnate cu diverse guverne. 

Sistemul de Sănătate din Marea Britanie (NHS) a semnat un contract cu ei pentru analiza de date care să permită creșterea calității actului medical, chiar dacă decizia a fost contestată de multiple organizații ale societății civile din cauza istoricului companiei de-a lucra în proiecte ce-au subminat libertatea oamenilor.// „NHS signed Palantir contract – then kept on negotiating”, goodlawproject.org // 

În cazul Greciei, Palantir s-a ocupat de monitorizarea cazurilor de COVID-19, oferind, conform spuselor companiei, doar o imagine de ansamblu în funcție de nevoile Prim-ministrului. O investigație transnațională comună a arătat că acele contracte pe care guvernul grec le-a semnat includeau o clauză de performanță, care să permită companiei să se folosească de datele colectate de la cetățenii greci pentru a-și îmbunătăți produsul.// „Seeing stones: pandemic reveals Palantir’s troubling reach in Europe ”, theguardian.com //

Proiectul de eficientizare guvernamentală pare să afecteze toate departamentele guvernului american, inclusiv cel pentru apărare,// Department of Defense // de unde trebuie să se taie 8% din buget în următorii cinci ani.// „Hegseth Orders Pentagon to Draw Up Plans for Cuts ”, nytimes.com // Veștile au tras în jos acțiunile companiilor de apărare, dar în special pe cele ale Palantir, care au scăzut peste noapte cu aproximativ 10%. 

Previzibil, când valoarea scade, trebuie exercitate presiuni pe stat pentru a susține cu bani misiunea companiei. Alex Karp, CEO Palantir, a vorbit despre patriotismul tehnologic, Sam Altman amintește de binele națiunii, iar sud-africanul Musk nu se dezlipește de emoji-ul cu steagul SUA. Ce au în comun toți trei? Depind de contracte cu statul și vor o parte mai mare din plăcinta numită formal buget guvernamental.

Pentru a-și dezvolta afacerile, companiile de AI se confruntă cu probleme majore: competiția chinezească, mai ieftină și, în mod direct, mai eficientă, dar și rivalitățile interne: OpenAI a publicat în decembrie 2024 mai multe mesaje în care arată presiunile făcute de Elon Musk.// „Elon Musk wants an OpenAI for profit ”, openai.com // Din aceste confruntări, câștigătorul va fi cel care va acumula cât mai multe contracte guvernamentale. Cu statul altfel negociezi față de privat, nu trebuie să te asiguri că respecți anumite standarde, mai ales când echipa ta de prieteni este cea care conduce toată operațiunea.



Text de

Radu Stochița

Radu Stochița este jurnalist freelancer și a scris despre tech, economie și lumea muncii pentru Hotnews, Libertatea, Jacobin, Nation, Al Jazeera. În paralel, face cercetare economică pentru Cartel ALFA. Radu a absolvit Bowdoin College, din SUA, și este Watson Fellow.

TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Alegeri 2025. Ce spun candidații la prezidențiale despre reglementarea social media?

De
Campania electorală desfășurată pe social media a provocat anularea alegerilor de anul trecut, însă candidații la dubla doi a prezidențialelor nu fac o prioritate din subiect.
ȘTIINȚĂ|OVERVIEW

Criptografie #4: La voia întâmplării

De
Ți-ai lăsa parolele și alte informații sensibile într-o bază de date protejată cu numere aleatorii și irepetabile?
SOCIETATE|OVERVIEW

Alegeri 2025. Ce spun candidații la prezidențiale despre drepturile persoanelor LGBT?

De
Aproape toți candidații la prezidențiale invocă „voința poporului” sau valorile religioase. Tema LGBT e tratată vag, între formule ambigue, poziționări ezitante și mesaje simbolice.
SOCIETATE|OVERVIEW

Alegeri 2025. Ce spun candidații la prezidențiale despre digitalizare?

De
Viitorul digital al țării, în viziunea principalilor candidați la președinția României.