Anonimitatea VPN-ului, regulă de bază în igiena digitală14 min read

De Mindcraft Stories 19.11.2019, ultima actualizare: 19.03.2020

Atunci când lucrezi din cafenele, te conectezi la Wi-Fi-ul lor? Dacă da, trebuie să știi că riscurile sunt mari. Una dintre cele mai bune soluții  – pe care o recomandăm insistent – este folosirea unui VPN.

Când te legi la un Wi-Fi fără parolă e ca și cum ai suna la un post de radio și ai vorbi „liber”. Cu câteva cunoștințe, oricine poate „asculta” ceea ce vorbești. Atunci când Wi-Fi-ul are parolă, semnalul transmis de rețea este criptat, iar mesajele și activitatea ta sunt mai greu de descifrat. Dar chiar dacă te conectezi la o rețea securizată, activitatea ta pe internet poate fi în continuare urmărită.

Pericolele unui Wi-Fi public

De fiecare dată când folosești un Wi-Fi public, există riscul ca cineva să îți manipuleze conexiunile. De exemplu, dacă vrei să accesezi site-ul băncii tale de pe o rețea publică, cineva poate să te redirecționeze la un site fals, care arată exact ca cel al băncii. Acolo, dacă îți introduci datele, ele vor ajunge la cel care îți manipulează conexiunea, nu la banca ta.

De asemenea, furnizorul tău de internet va știi fiecare site pe care-l accesezi – iar asta indiferent că folosești modul Incognito ori că îți ștergi istoricul browserului.

Cea mai simplă metodă să ai un nivel ridicat de intimitate și de securitate pe Internet este să folosești un serviciu care se numește VPN, prescurtarea de la Virtual Private Network.

Trei experți în securitate cibernetică mi-au explicat ce face un VPN și care sunt avantajele și dezavantajele lui.

Ce face un VPN

Alexandra Ștefănescu, co-fondator Security Espresso, o asociație care are ca obiectiv educarea programatorilor în legătură cu securitatea cibernetică, a explicat că un VPN intermediază acțiunile tale pe internet.

Dacă încerci să intri pe site-ul Google.com, în spatele click-ului tău se află o cerere care merge la site-ul pe care vrei să-l accesezi. Cererea conține IP-ul tău. IP-ul e o amprentă virtuală a fiecăruia și conține date inclusiv despre locația în care te afli.

Atunci când folosești un VPN, cererea ta nu se duce direct la site-ul Google, de exemplu, ci la rețeaua de VPN care mai departe va face cererea la Google. În felul ăsta, ascunzi site-urile pe care le accesezi.

Care sunt avantajele?

–       Un VPN te poate proteja de cenzură

Conform unui raport al Freedom House, institut de cercetare american cu rolul de a promova democrația în lume, care a analizat starea internetului din 65 de țări, acoperind 87% din utilizatorii de internet, 2018 a fost al 8-lea an consecutiv când internetul a devenit tot mai restrictiv.

De cele mai multe ori, cenzura internetului este strâns legată de existența unor alegeri.

Conform lor, cele mai mari probleme întâlnite sunt dezinformarea, colectarea de date personale, arestarea criticilor guvernului și a jurnaliștilor.

–       Un VPN îl oprește pe furnizorul tău de internet să vadă ce site-uri accesezi

„Și dacă nu am nimic de ascuns?”

Edward Snowden, un avertizor de integritate american care a expus faptul că administrația SUA interceptează convorbirile telefonice și conversațiile online a milioane de americani, a explicat cel mai bine greșeala fundamentală a principalului argument al celor care nu văd pericolul înmulțirii sistemelor de monitorizare digitală ori necesitatea anonimizării „banalului”:

„Dacă ai impresia că intimitatea nu e importantă pentru tine pentru că n-ai nimic de ascuns, ai putea la fel de bine să crezi că libera exprimare nu e importantă pentru că nu ai nimic de zis.”

Dan Demeter, security researcher la Kaspersky România, spune că „eu n-am nimic de ascuns” este cel mai des folosit argument în discuțiile despre securitate pe internet.

El explică faptul că foarte multe companii care furnizează servicii de internet nu obțin profit doar din abonamentele utilizatorilor. Mai mult, ei pot monetiza experiența noastră în mediul online. Deci, dacă ne expunem tot traficul, companiile vor accepta cu brațele deschise toate datele pe care le furnizăm gratis și vor monetiza informațiile într-un mod sau altul.

Dan amintește cazul Cambridge Analytica, când datele colectate de la 50 de milioane de conturi de Facebook au fost folosite ca să influențeze rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA.

Alexandra Ștefănescu subliniază faptul că informația despre un singur individ poate fi inutilă, dar informația despre mai mulți indivizi poate fi prețioasă din mai multe puncte de vedere, cum ar fi:

–       e utilă pentru companiile care vând reclame;

–       e utilă pentru oricine dorește să facă statistici despre oameni și să afle ce mănâncă, ce cumpără, ce votează etc.

Puterea datelor personale e ilustrată de un reportaj apărut în publicația New York Times în 2012. Printre altele, în articol este explicat cum un retailer american reușește să afle care dintre clientele lor sunt însărcinate și să le trimită prin poștă cupoane pentru reduceri la haine de bebeluși.

Un reprezentant al retailerului povestește cum un bărbat a făcut o plângere în care reclama faptul că fiica sa care era încă la liceu primea în poștă cupoane pentru reduceri la articole pentru bebeluși. Bărbatul credea că magazinul încearcă să o convingă pe fiica lui să rămână însărcinată.

Puțin timp mai târziu, și-a retras plângerea fiindcă a aflat că fiica lui chiar este însărcinată.

Totul a fost posibil prin colectarea de date de la un număr mare de clienți care foloseau un card de cumpărături și analizarea lor.

Internetul face același lucru cu datele tale și a celorlaltor utilizatori. Acest lucru îl poți vedea atunci când cauți o pereche de adidași și, brusc, începi să primești reclame de la adidași.

Un VPN poate să îți mascheze identitatea și să te protejeze de cenzură, însă datele tale nu sunt complet protejate. Ele încă ajung la cineva: la providerul tău de VPN.

Dezavantaje

Lukasz Krol, un expert în securitate cibernetică din Polonia explică faptul că, de multe ori, furnizorii de VPN sunt dubioși. Chiar dacă promit că nu vor păstra informații despre tine, e greu să știi dacă e adevărat sau nu.

Au fost numeroase cazuri când s-a dovedit că VPN-urile care susțin că nu îți stochează datele de fapt o fac.

El își pune întrebarea: Ce te face să ai mai multă încredere într-un VPN decât în Guvernul tău sau în furnizorul tău de Internet?

Mai mult decât atât, VPN-ul poate fi folosit și de „actori malefici”.

Dan Demeter, de la Kaspersky, spune că VPN-ul este foarte atrăgător și pentru infractorii cibernetici pentru că îi ajută să rămână anonimi. Cu ajutorul VPN-ului, infractorii își pot păstra anonimitatea în operațiuni în care încearcă să fure date sau bani.

Lukasz Krol, expertul în securitate cibernetică din Polonia explică faptul că VPN-urile îi pot ajuta foarte mult pe infractori și criminali. De asemenea, el menționează că nu există foarte multe studii făcute despre acest subiect, deoarece, de obicei, un stat nu vrea să își arate abilitățile de a lupta împotriva crimelor cibernetice.

El spune că, de obicei, instituțiile publice încearcă să îi aresteze pe cei care sunt ușor de prins. Dacă cineva se ascunde după un VPN, asta înseamnă că statul va trebui să folosească foarte multe resurse, așa că un VPN te poate ajuta să scapi fără să fii arestat.

TOTUȘI

În ciuda dezavantajelor unui VPN, Lukasz Krol atrage atenția asupra unui fapt. Dacă, spre exemplu, UE ar interzice utilizarea VPN-urilor, la fel ar face și un stat autoritar în care ele sunt complet necesare. Activiștii pro-democrație se folosesc de VPN-uri ca să nu fie prinși și arestați de forțele de ordine dintr-un stat autoritar.

Dacă am interzice VPN-urile ca să îi prindem pe cei răi, i-am pune în pericol și pe oamenii buni care le folosesc.

Andrei Petre este un tânăr reporter, școlit la Casa Jurnalistului. Lucrează în zona de investigație și reportaj. Încearcă să înțeleagă mai bine tech-ul.

TEHNOLOGIE|FYI

Încă un pas spre interzicerea TikTok în SUA. China elimină aplicațiile de mesagerie din App Store 

De
În timp ce Senatul american încearcă să forțeze vânzarea TikTok, sub amenințarea interzicerii în SUA, Apple a retras mai multe aplicații de pe App Store, în China.
TEHNOLOGIE|FYI

The Boring Phone, un telefon „dumb”, dar nu plicticos

De
Colaborarea dintre HMD, Heineken și Bodega propune un telefon cu un nume care te face să te gândești la Elon Musk.
TEHNOLOGIE|FYI

Crezi că ai Meta AI pe Instagram? S-ar putea să doar fie un cont fals

De
În ultimele zile, mai mulți utilizatori au descoperit că pot conversa sau folosi Meta AI în conversații. Însă nu toate conturile au acces la acest chatbot.
TEHNOLOGIE|FYI

Fairbuds, primele căști de tip buds cărora le poți schimba bateria

De
Producătorii Fairphone au anunțat o nouă pereche de căști care încearcă să fie la fel de prietenoase cu mediul ca telefonul care i-a consacrat.